Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ο... φιλόσοφος της μπάλας


Καθυστερημένο αφιέρωμα στο «γιατρό» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Σόκρατες

Τα ξημερώματα της 4ης Δεκέμβρη 2011, ο Σώκρατες άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 57 ετών,   στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Αλμπερτ Αϊνστάιν» του Σάο Πάολο, εξαιτίας μιας εσωτερικής λοίμωξης του γαστρεντερικού συστήματος που εξελίχθηκε σε σηψαιμικό σοκ. Η λοίμωξη είχε προέλθει παλιότερα από γαστρεντερική αιμορραγία που οφειλόταν στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μιας και ποτέ δεν μπόρεσε να ελέγξει τα πάθη του. Ετσι πέρασε στην ιστορία ένας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους παίκτες όλων των εποχών, ένας παίκτης με πλούσια αγωνιστική και εξωαγωνιστική δράση.

Στον αέρα τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα


Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα απ’ την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού επιβεβαιώνουν ότι η αναγκαία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. 

Από την Βέρμαχτ Γ.Γ στον ΟΗΕ


Γεννήθηκε, 21/12/1918, ο πρόεδρος της Αυστρίας και Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κουρτ Βαλτχάιμ.

Υποψήφιος των Συντηρητικών, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, συγκεντρώνει το 53,98% των ψήφων και εκλέγεται Πρόεδρος της Αυστρίας.

Να ληφθούν μέτρα προστασίας των νεφροπαθών εν μέσω πανδημίας


Πολλαπλά προβλήματα αντιμετωπίζει η ευπαθής ομάδα των νεφροπαθών κι ενώ διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πρόκειται για μία ειδική ομάδα ασθενών με δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, που η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και το αποδεκατισμένο σύστημα Υγείας, από την εφαρμοζόμενη πολιτική, ήρθε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους. Αυτό επισημαίνει στο πόρταλ 902.gr ο Αθανάσιος Σιούλης, νεφρολόγος και μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Θεσσαλονίκης. 

Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές


"Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές", διαμήνυσαν με παρέμβαση έξω από τη Βουλή τη Δευτέρα το απόγευμα αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαντώντας στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση φέρνει ένα ακόμα χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, αυτή τη φορά στο όνομα της πανδημίας.

Κόκκινο, επαναστατικό , δέντρο

 

170 χρόνια πριν ο πρώτος ελληνικός ... «Ριζοσπάστης» α΄


Το κείμενο που ακολουθεί έχουν συντάξει οι Αγγελική Κορφιάτη, Αφροδίτη Κορφιάτη και Χρήστος Κορφιάτης και θα δημοσιευτεί σε τρεις συνέχειες στα σαββατοκυριακάτικα φύλλα της εφημερίδας μας

Στην Κέρκυρα, πριν από εκατόν εβδομήντα χρόνια. Το 1850. Τότε, στη «ναυτική πολιτεία που στα μπαλκόνια της και στις κληματαριές της σκόνταφταν τα κατάρτια», όπως την προσδιόριζε αργότερα ο Γιάννης Ρίτσος, στιχουργώντας το ομηρικό παρελθόν της στην «Οδύσσεια», κάτω από την μπότα των Βρετανών που διαφέντευαν όλα τα Ιόνια Νησιά ως προτεκτοράτο τους, εκυκλοφόρησε ο πρώτος «Ριζοσπάστης».

Συνεχίζεται η «σφαγή» κρατών και ομίλων για τη διανομή του

 


ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα περιμένει πολλούς μήνες και χρόνια για να εμβολιαστεί

Καθώς συνεχίζεται η φονική εξάπλωση της πανδημίας του SARS - CoV - 2 σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας και διαχρονικής υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, τα καπιταλιστικά κράτη εντείνουν τις προσπάθειες για την απόκτηση εμβολίων, ποντάροντας τεράστια χρηματικά ποσά σε φαρμακευτικούς ομίλους.

Ευχές από το ΠΑΜΕ

 


Ευτυχισμένο και Αγωνιστικό 2021

Με αλληλεγγύη και αισιοδοξία

Καπιταλισμός


 Από το facebook του Νίκου Μπογιόπουλου 

Στον πλανήτη Γη, αυτόν που μαστίζεται από την πανδημία, μέσα στο 2019 οι 25 μεγαλύτερες πολυεθνικές όπλων πούλησαν πραμάτεια αξίας 361 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, στον ίδιο πλανήτη, αυτόν που μαστίζεται από την πανδημία και εν μέσω πανδημίας,

Αντιδράσεις για τη νέα τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα κολέγια


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για το θέμα των αποφοίτων κολεγίων και πανεπιστημίων της ΕΕ, που ψηφίστηκε με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Σκοπός της τροπολογίας είναι να υποχρεώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) να εγγράφει αποφοίτους κολεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού και αντίστοιχα να υποχρεώσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους κολεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού, ενώ προβλέπει ότι τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων.

Σχεδιάζει χιλιάδες διακοπές ρεύματος μέχρι τέλος του χρόνου!


ΔΕΔΔΗΕ

Κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκαν σε Χαϊδάρι και Αιγάλεω

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθούν 7.000 διακοπές ρεύματος στην Αττική, εκ των οποίων οι 1.700 στη Δυτική Αθήνα»: Αυτή ήταν η ενημέρωση εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ σε αντιπροσωπεία σωματείων και μαζικών φορέων που την Παρασκευή πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της επιχείρησης στο Χαϊδάρι, ενάντια στις αποκοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά.

Ξεσπά στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη

 


Ξεσπά, 21/12/1963, στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη, όταν ο Μακάριος διαβιβάζει στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσούκ, μνημόνιο με 13 σημεία, για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Ο Κιουτσούκ απαντά αρνητικά. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων.

Οι βρετανικές δυνάμεις προωθούν συστηματικά τις θέσεις τους στην Αθήνα


Οι βρετανικές δυνάμεις προωθούν συστηματικά τις θέσεις τους στην Αθήνα, 21/12/1944, και τον Πειραιά. Επιμέρους νίκες, όπως το τσάκισμα της προέλασης μονάδας αποικιακών στρατευμάτων προς τη Δραπετσώνα, δεν ήταν πλέον ικανές να ανατρέψουν τη γενική ροή των πραγμάτων.

Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία “Θωρηκτό Ποτέμκιν”


Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους, 21/12/1925, η ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν “Θωρηκτό Ποτέμκιν”

Ανάμεσα στις δημιουργίες του Σεργκέι Αϊζενστάιν, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925), καθώς θεωρείται ότι είναι ίσως η πληρέστερη ταινία του βωβού κινηματογράφου και ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, μεταξύ των 10 σημαντικότερων ταινιών όλων των εποχών.