Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

175 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος των Μαρξ και Ενγκελς


 Στις 24 Φλεβάρη 1848 κυκλοφορεί το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το πρώτο προγραμματικό κείμενο του επιστημονικού κομμουνισμού και το πρώτο Πρόγραμμα μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, όπου για πρώτη φορά αναπτύσσονται συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ενγκελς.

Το ΚΚΕ γερά στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


Δώδεκα μέρες πριν ο Βλ. Πούτιν ανακοινώσει την «Ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας, σχολιάζαμε στον «Ριζοσπάστη» τις δηλώσεις του Αμερικανού παράγοντα Κουρτ Βόλκερ, ο οποίος ισχυριζόταν «πως "είναι πιθανό η Ρωσία να πάρει το ένα τρίτο της Ουκρανίας", εκτιμώντας ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει κάθε πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα και να διαμορφωθεί μια χερσαία δίοδος που θα ενώσει τη Ρωσική Ομοσπονδία με την Κριμαία».

Απόβαση Ισραηλινών φονιάδων για συνεκπαιδεύσεις σε όλη την χώρα


Κανονική απόβαση έκαναν, για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, επίλεκτα τμήματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, μακελάρηδες του Παλαιστινιακού λαού, εκπαιδευόμενοι πάνω σε αντικείμενα που βρωμοκοπάνε καταστολή και θάνατο. Κατά πληροφορίες επρόκειτο για πάνω από 150 επίλεκτα στελέχη σε μια «επίσκεψη» δίχως προηγούμενο στα σχετικά χρονικά, σε άλλο ένα δείγμα της εμπλοκής της χώρας σε βρώμικους ρόλους και επικίνδυνες αποστολές για την ευρωατλαντική «τάξη και ασφάλεια» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τύφλα να 'χουν...


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα,
ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε ότι «η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη». Ο κρίσιμος αυτός ρόλος της αποκαλούμενης «Σούδας του Βορρά» βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μια μέρα μετά, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Αλμπέρτο Σόρντι


Ο Αλμπέρτο Σόρντι, ένας από τους μεγαλύτερους γελωτοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου μαζί με τον αξεπέραστο Τοτό, αποτελεί εξέχον μέλος της μεγάλης ιταλικής σχολής ηθοποιών που ξεπετάχθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσφέροντας χιλιάδες ώρες γέλιου, αλλά και αυτής της διακριτικής μελαγχολίας, της πίκρας, που αφήνει η ζωή των απλών λαϊκών ανθρώπων.

Χωρίς ταμπού


Οσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο «λύνεται η γλώσσα» πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων, που πίσω από τη σκόνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης επιβεβαιώνουν αυτό που «ο κόσμος έχει τούμπανο»: Οτι οι διαχωριστικές γραμμές τους είναι γραμμένες στο χιόνι.

Ενα απάνθισμα δηλώσεων των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτικό...

Ακόμα πιο κοντά ο κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όλα δείχνουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη οδεύει προς περαιτέρω κλιμάκωση, με βάθος χρόνου και με κίνδυνο να διευρυνθεί.

Κόκκινες... γραμμές


Πάει καιρός απ' όταν ο Γ. Γεραπετρίτης είχε προσδιορίσει ως «κόκκινη γραμμή» στα παζάρια με την Τουρκία τα 6 ναυτικά μίλια στα νησιά. Η δήλωση αυτή αποτέλεσε τότε «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, που οργίλος κατήγγειλε τις δηλώσεις Γεραπετρίτη και διά του προέδρου έσπευδε να ζητήσει επέκταση «κατά τόπους» των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Μασκαρεύτηκαν «προστάτες» της πρώτης κατοικίας


Τη μάσκα των ...υπερασπιστών της λαϊκής στέγης φόρεσαν χτες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Και αυτό, όταν, ακριβώς 9 μέρες πριν, δηλαδή στις 13 Φλεβάρη, απέρριπταν μέσα σε κλίμα μεγάλης ...«ομοψυχίας» απέναντι στην υπεράσπιση των συμφερόντων των τραπεζών και των funds, την τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία της λαϊκής στέγης και περιουσίας με την άμεση παύση των πλειστηριασμών για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


24/02/1847

Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 1847 χιλιάδες εργάτες του Παρισιού εξεγείρονται. Επεμβαίνει ο στρατός και στήνονται οδοφράγματα. Ο βασιλιάς της Γαλλίας παραιτείται από τον θρόνο του και καταφεύγει στην Αγγλία.