Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Τι ετοιμάζουν για τα πανεπιστήμια;


Εδώ και 8 μήνες, η κυβέρνηση έχει βάλει «στον πάγο» τις σπουδές των φοιτητών. Αρνείται πεισματικά να πάρει οποιοδήποτε μέτρο στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια και τις κλινικές τους. Δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας της υγείας του λαού, ούτε μέσα στα πανεπιστήμια, με την τραγική κατάσταση στις εστίες να αποδεικνύει ότι η πολιτική της είναι εγκληματική!

«Τα ...καμπανάκια της κυβέρνησης»


Spot της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για «Τα ...καμπανάκια της κυβέρνησης», με αφορμή τις δηλώσεις του Β. Κικίλια στη Θεσσαλονίκη.

Ανυπαρξία μέτρων προστασίας των εργαζομένων στο μετρό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα έργα του μετρό της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα στην επέκταση της Καλαμαριάς, ένας συνάδελφος μας οικοδόμος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Του ευχόμαστε να αναρρώσει άμεσα και να επιστρέψει στην δουλειά του αλλά και στην φυσιολογική καθημερινότητα της οικογένειας του. Βέβαια δεν φτάνουν οι ευχές μόνο για να γίνει αυτό μιας και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο συνάδελφος αλλά και όλη η εργατική τάξη λόγο της πανδημίας είναι πολύ σοβαρά.

Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός στις ΗΠΑ


Τα αποτελέσματα στις εκλογές δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός στις ΗΠΑ με τους άνεργους και τους ανασφάλιστους, με τις δεκάδες χιλιάδες θύματα του κορονοϊού, τόνισε ξημερώματα Τετάρτης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος μιλώντας στο κανάλι «Kontra». (Βίντεο)

Τηλεδιάσκεψη των σωματείων


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3/11/2020

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις χτες την επιβολή τοπικού lockdown στον νομό Θεσσαλονίκης. Για την έξαρση των κρουσμάτων στο νομό  και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν φταίμε εμείς. Ότι περνούσε από τα χέρια μας ως εργαζόμενοι στα πλαίσια ατομικής προστασίας το κάναμε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια πληρώναμε στο ακέραιο τις ασφαλιστικές μας εισφορές, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας στο επίπεδο της υγείας, της ασφάλειας στη δουλειά.

 

Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Με αφορμή τρεις απόπειρες αυτοκτονίας γυναικών στην Αμυγδαλέζα...


Το trafficking είναι η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, είναι μια ακραία μορφή σύγχρονης εκμετάλλευσης.

Εκδηλώνεται στο έδαφος του οικονομικού, κοινωνικού καταναγκασμού που στηρίζεται στο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η αγανάκτηση να γίνει δύναμη διεκδίκησης


Οι εικόνες από τη Σάμο συγκλονίζουν.
Οικογένειες εργαζομένων, βιοπαλαιστών, αγροτών, από τη μια στιγμή στην άλλη ξεσπιτώθηκαν. Είδαν να μετατρέπονται σε χαλάσματα οι κόποι μιας ζωής. Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο και στους εμπορικούς δρόμους στο Βαθύ, καταστράφηκαν και είναι αμφίβολο πόσοι από αυτούς θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν. Σχολικά και πανεπιστημιακά κτίρια είναι είτε μισογκρεμισμένα είτε γεμάτα ρωγμές, με γονείς και εκπαιδευτικούς να ανατριχιάζουν στη σκέψη τι θα γινόταν «αν ο σεισμός "χτυπούσε" πριν από το σχόλασμα». Ακόμα ηχεί στα αυτιά όλων ο θρήνος των μανάδων και των πατεράδων των δύο αδικοχαμένων παιδιών, 15 και 17 ετών, που ο θάνατός τους κάνει ακόμα πιο αβάσταχτη την τραγωδία.

Χαστούκι


Η μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80% στα δημόσια νοσοκομεία, με απόφαση της κυβέρνησης, αποτελεί μια ακόμα κυνική ομολογία ότι το «θωρακισμένο σύστημα Υγείας απέναντι στην πανδημία» είναι παραμύθι για μικρά παιδιά.

Οτι στο οκτάμηνο που πέρασε από την έναρξη της πανδημίας, και παρά τη σχετική ύφεση για μερικούς μήνες, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας, ενώ ήξερε ότι το δεύτερο κύμα ήταν αναπόφευκτο. Αν λοιπόν το σύστημα «αντέχει», τότε γιατί σταματούν τα τακτικά χειρουργεία; Γιατί τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε «μιας νόσου»;

Σκαφτιάδες


«Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα, σκάβει τάφους», είπε την περασμένη βδομάδα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε μια ακόμα χυδαία εκδοχή του κηρύγματος περί ατομικής ευθύνης που συνεχίζει η κυβέρνηση, και ενώ αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο τα αδιέξοδα από τη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο την προστασία των κερδών του κεφαλαίου και όχι της υγείας και της ζωής του λαού. 

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»


Καταργούν και συγχωνεύουν σχολεία μέσα στην πανδημία

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»

Αυτή ακριβώς την λαϊκή παροιμία έρχεται να επιβεβαιώσει η διοίκηση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, υλοποιώντας τις βάρβαρες αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις ΕΕ και κυβέρνησης.

«Ασφυξία» στις ΜΕΘ

 Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Καθώς καθημερινά αυξάνονται ταχύτατα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και μαζί τους οι ανάγκες νοσηλείας και τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ (τους 169 έφτασαν την Τρίτη οι διασωληνωμένοι), ξεσκεπάζεται το κυβερνητικό παραμύθι περί δήθεν «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το αγγλικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.


Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά το αγγλικό Κοινοβούλιο επικυρώνει, 4/11/1992, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι το θεμέλιο της ΕΕ. Είναι η Συνθήκη των Συνθηκών. Απ' αυτήν απορρέουν όλες οι επόμενες, όπως και όλες οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, τις οποίες συναποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και τις εφαρμόζουν στα κράτη τους. Γι' αυτό και σήμερα, σε μια σύντομη ιστορικοπολιτική αναδρομή, παρουσιάζουμε τα βασικά ζητήματα αυτής της Συνθήκης.

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής


Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει, 4/9/1970, το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται σε Πρόεδρο της Χιλής.

Η μάχη του Κιλκίς


Στο Κιλκίς πραγματοποιείται, 4/11/1944, η μεγαλύτερη μάχη ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα Τάγματα Ασφαλείας, που έληξε με τη συντριβή των Ταγματασφαλιτών και την απελευθέρωση της πόλης.

Το ιστορικό της μάχης