Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Δεν είναι του Μπρεχτ το ποίημα «Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα»

Martin Niemöller.

Στην πραγματικότητα, ανήκει σε έναν Γερμανό πάστορα

«Όταν οι ναζιστές ήρθαν για να πάρουν τους κομμουνιστές, σιώπησα επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής. 
Όταν φυλάκισαν τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης. 
Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, σιώπησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβαίους σιώπησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος
Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί».

Martin Niemoeller (1892-1984)

«Στο ίδιο έργο θεατές»


Στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει από χθες στο άνοιγμα σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, σε τηλεφωνική του συνέντευξη το μεσημέρι της Τρίτης στον ραδιοσταθμό «Ελλάδα - 94,3 FM».

Ολοκληρώθηκε με 128,3% υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου η οικονομική εξόρμηση


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου, με 128,3%, η μάχη της οικονομικής εξόρμησης που είχε προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ. Αντίστοιχη επιτυχία αποτελεί και η υπερκάλυψη, για μια ακόμη φορά, του πλάνου της ΚΝΕ κατά 137,4%. Πρόκειται για μια επιτυχία που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, συνεκτιμώντας τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη. Συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, πανδημίας του Covid-19, χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων και κατασταλτικών μέτρων.

Σεμνός και ακούραστος συναγωνιστής Ο Μάνος Δούκας


Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Μάνος Δούκας

Ο σ. Μάνος γεννήθηκε στη Μήθυμνα της Λέσβου το 1958. Γαλουχημένος με την αγωνιστική δράση του κομμουνιστή πατέρα του και δημάρχου της Μήθυμνας Κώστα Δούκα, από νωρίς ανέπτυξε πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση.  

Ο σύντροφος Μάνος εντάχθηκε από μικρή ηλικία στο οργανωμένο κίνημα και στους λαϊκούς αγώνες. Τα πρώτα χρόνια μετά τη χούντα συμμετείχε ενεργά στο μαθητικό κίνημα, αργότερα στο φοιτητικό κίνημα και στη συνέχεια στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

«30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι αστυνομία και διαγραφές»


Σε παρέμβαση στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προχώρησαν το πρωί της Τρίτης Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση του φοιτητικού κινήματος στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

2/2/1936: Τα παιδιά των σκοτωμένων κομμουνάρων της Αστούριας


«Μια φιλανθρωπική οργάνωση μάζεψε στην Αστούρια 120 παιδιά ορφανά, που οι πατεράδες τους ανθρακωρύχοι είχαν σκοτωθεί προπέρυσι στην Επανάσταση της Αστούριας. Τα έβαλε στο τραίνο και τα πήγε στη Μαδρίτη, όπου θα τα παράδινε σε διάφορες πλούσιες οικογένειες που δέχτηκαν να τα υιοθετήσουν. Πριν τα παραδώσει, θέλησε να κάνει και τη ρεκλάμα της παρέλασης.

Για τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοτών


Συνέντευξη με την Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρο β’ του Κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου της SelectService.

  • Ποιες είναι οι εργασιακές συνθήκες που βιώνει ένας εργαζόμενος στον Κλάδο; 

Πατέντες


Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ο κλάδος του Φαρμάκου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά τις χρηματοδοτικές εταιρείες και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα συνολικά έσοδα των φαρμακευτικών εταιρειών υπολογίζεται ότι θα «κλείσουν» στα 1,24 τρισ. δολάρια το 2020 και η αξία του κλάδου αποτιμάται σε 6,65 τρισ. δολάρια, τριπλάσια σε σχέση με το 2003. Ανάμεσα στους τρεις τομείς με τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι αυτός των εμβολίων.

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια άνοιξαν όχι μόνο χωρίς μέτρα, αλλά και χωρίς εκπαιδευτικούς


Για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας που άνοιξαν χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, μίλησε στον 902.gr ο Θανάσης Κοκονάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας .

Επί πτωμάτων απληστία!


Στις ΗΠΑ οι φαρμακευτικές έλαβαν δημόσιο χρήμα 12 δισ. για παραγωγή εμβολίων. Από την Ε.Ε. έλαβαν πάνω από 2,9 δισ. Είναι δυνατόν, λοιπόν, τα εμβόλια να μην αποτελούν δημόσιο αγαθό, αλλά εμπόρευμα κερδοσκοπίας; Είναι δυνατόν την ώρα του ολέθρου να μην υπάρχει σπάσιμο του «εμπορικού μυστικού» των εμβολίων που έχουν πληρωθεί από τους λαούς και έχουν κατασκευαστεί από τη συσσωρευμένη επιστημονική και τεχνολογική γνώση της ανθρωπότητας;

Φαντάροι από το Σουφλί Εβρου


Φαντάροι από το Σουφλί Εβρου μάς γράφουν:

«Είμαστε στρατιώτες που κάνουμε τη θητεία μας και παρατηρούμε τις εξελίξεις για όλα τα τρέχοντα ζητήματα με προβληματισμό και έγνοια για το μέλλον μας.

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα την ψήφιση και την αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών "Rafale" με τεράστιο χρηματικό ποσό, ένα ποσό που προστίθεται στα δισεκατομμύρια που πληρώνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ σταθερά από τη φορολογία των οικογενειών μας, εμάς των ίδιων νέων στρατευμένων, όσων εργαζόμασταν πριν από την κατάταξή μας, και συνολικά του λαού.

Kανένα μέτρο καταστολής δεν θα βάλει σε «καραντίνα» τους αγώνες μας


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις αρχές του 2021 με περισσότερους από 5.500 νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού, με αποδεκατισμένο, από μέσα και προσωπικό, το δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση, έχοντας ήδη έτοιμα για εισαγωγή στη Βουλή τα νομοσχέδια για την κατάργηση του 8ωρου, για νέες «μεταρρυθμίσεις» στην παιδεία και αστυνόμευση των Πανεπιστημίων, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από  εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές, θα ήταν αδύνατο να μην τα συνοδεύσει και με το νομοσχέδιο για την «Διαχείριση των Δημόσιων Συναθροίσεων», στοχεύοντας να καταργήσει κάθε λαϊκή-εργατική αγωνιστική κινητοποίηση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


2/2/1853

Γεννιέται, στην Ερμούπολη της Σύρου ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής

 Γεώργιος Σουρής

02/02/1907

Πεθαίνει ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ. Μεγάλος Ρώσος χημικός, που ανακάλυψε τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων.