Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Στον Έβρο και τα νησιά χρεοκόπησαν το Δουβλίνο ΙΙ και η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας

«Η πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, αλλά και τελευταία στον Έβρο, έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η έξαρση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές», επισήμανε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Μάρτη σε εκπομπή της ΕΡΤ1.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το καθεστώς της Ελλάδας ως αποθήκης ψυχών και χώρας εγκλεισμού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οφείλεται στο Δουβλίνο ΙΙ και την  κοινή δήλωση  ΕΕ - Τουρκίας «που και οι δύο έχουν χρεοκοπήσει εκ του αποτελέσματός τους».

Μεγάλη διεθνής ζήτηση για το πειραματικό φάρμακο της Κούβας κατά του κορονοϊού


100 νοσηλευτές από τη χώρα ζήτησε η Τζαμάικα

H εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού αυξάνει κατακόρυφα το διεθνές ενδιαφέρον για ένα κουβανικό αντιϊκό φάρμακο, το οποίο ήδη από την αρχή της κρίσης χρησιμοποιείται στην Κίνα, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πρόκειται για την Ιντερφερόνη Άλφα 2Β, η οποία είναι “φαρμακευτικό προϊόν, όχι εμβόλιο”, όπως επισήμανε ο Εντουάρντο Μαρτίνες, πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας BioCubaFarma, θέλοντας να προλάβει την παραπληροφόρηση περί “κουβανικού εμβολίου”.

Χρειάζεται ένα πλήρως στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας που σήμερα δεν υπάρχει


Η ανησυχία του κόσμου για το νέο κορονοϊό προέρχεται και λόγω της κατάσταση στο σύστημα υγείας όπου υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού διότι χρειάζεται ένα πλήρως στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας που σήμερα δεν υπάρχει.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κανάλι «Ε» για τους εργαζόμενους υπογράμμισε ότι στις περιπτώσεις που τίθεται εκτός εργασίας είτε λόγω φύλαξης παιδιών

Σε όλους εσάς που αδειάζετε τα ράφια των σουπερμάρκετ…

Από την ηθοποιό – σκηνοθέτη Αγγελική Ξένου λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:
Σε όλους εσάς που αδειάζετε τα ράφια των σουπερμάρκετ…

Είναι καλύτερα να μην ξαναβγείτε ποτέ από το σπίτι. Ακόμα κι όταν τελειώσει αυτή η αναγκαστική αναστολή των πάντων, εσείς πρέπει να συνεχίσετε να μένετε στο σπίτι.
Να κάνετε παρέα με τα σκουληκάκια που θα ξεπηδούν από τα αλεύρια, τα ζυμαρικά και τα όσπρια.

Για τη σημερινή κατάσταση στα σούπερ μάρκετ

Η σημερινή κατάσταση στα σούπερ μάρκετ, που οδηγεί σε φαινόμενα συνωστισμού και σε μεγάλους κινδύνους για εργαζόμενους και καταναλωτές, είναι αποτέλεσμα αφ´ενός της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας και προφύλαξης και αφ´ετέρου της επιδίωξης των μεγαλεμπόρων να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση.

Ανεπιθύμητοι οι εργατοπατέρες της IndustriAll Europe στην Θεσσαλονίκη


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με έκπληξη και θυμό πληροφορηθήκαμε πως το Μάη του 2020, η διαβόητη ΙΝΤΟΥΣΤΡΙΑΛ και ειδικότερα η ευρωπαϊκή περιφερειακή της Οργάνωση (IndustriAllEurope), ετοιμάζεται να διοργανώσει το ευρωπαϊκό Συνέδριο της στη Θεσσαλονίκη. 

«Δηλητηριώδης» προπαγάνδα στην υπηρεσία της πολιτικής της εμπλοκής και του εγκλωβισμού

 Οσο τα ιμπεριαλιστικά παζάρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία φουντώνουν, με μοχλό και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε Εβρο και νησιά και την αξιοποίηση των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, όσο η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης μπλέκει ακόμα πιο βαθιά το λαό στα επικίνδυνα σχέδια, τόσο φουντώνει και η προπαγανδιστική προσπάθεια των αστικών επιτελείων να στρατεύσουν το λαό στα σχέδια αυτά.

Ο COVID-19 και η μεγάλη εικόνα της Υγείας


Τις τελευταίες μέρες η εξάπλωση του COVID-19 ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τον αποκαλέσει πανδημία. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Πλήθος ιατρικών εργασιών βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι κυβερνήσεις μιλούν ήδη για «κρίση δημόσιας υγείας», το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη παρακολουθεί με αγωνία. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φανερώνουν πόσο σάπιο είναι το σύστημα που ζούμε.

Οι Ιταλοί βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και εμψυχώνονται τραγουδώντας το Bella Ciao

Μπορεί να το έχετε ακούσει πολλές φορές, να μη σας συγκινεί πια, να το είδατε να γίνεται “μόδα” και να το ευτελίζουν κάποιοι που δεν το καταλαβαίνουν και δεν ξέρουν ότι είναι αντάρτικο τραγούδι.
Ή όπως έχει πει και ο Ζαραλίκος, “καταναλώνουμε περισσότερα Μπέλα Τσάο από όσα αντέχουμε”.

Αλλά αυτή η φορά είναι ιδιαίτερη και αυθεντική. Με τους Ρωμαίους να μένουν στα σπίτια τους, ελέω κορονοϊού, αλλά να βγαίνουν στα μπαλκόνια και να δίνουν δύναμη ο ένας στον άλλον.

Συναγερμός για να ακυρωθεί η μεταφορά του εξοπλισμού της ΜΕΘ

Σε συναγερμό για να ακυρώσει τη μεταφορά του εξοπλισμού της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου σε άλλη μονάδα υγείας, καλεί το λαό του νησιού η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της οποίας πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Μάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στον Διοικητή του Γ.Ν.Ν. Αργοστολίου, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία της ενάντια στο ξήλωμα όλου του τεχνολογικού-ιατρικού

Έχει ξεκινήσει ήδη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων με αφορμή την επιδημία κορονοϊού

Ενδεικτικά, στον κλάδο της Υγείας, αλλά και του Φάρμακου, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, αφού οι αυξημένες ανάγκες ξεσκέπασαν με αποκαλυπτικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Σε κλάδους, όπως της Πληροφορικής, οι εργοδότες προωθούν την τηλεργασία, που ανοίγει την πόρτα στην ανασφάλιστη εργασία, χωρίς ωράριο, με τους εργαζόμενους να είναι κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο αναγκασμένοι να προσφέρουν την εργασία τους.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που κυκλοφορεί 14 - 15 Μάρτη 2020:
Ένα μεγάλο αφιέρωμα: Αλήθειες και ψέματα για το Προσφυγικό:
  • Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της σημερινής κατάστασης στον Έβρο και στα νησιά και τι έχει μεσολαβήσει τα τελευταία χρόνια;
  • Η πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ, ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
  • Είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις άμοιρες ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση; 

Κάρολος Μαρξ


Φεύγει από τη ζωή, 14/3/18983, ο Κάρολος Μαρξ. Ο Κ. Μαρξ γεννήθηκε στις 5 Μάη 1818 στην πόλη Τριρ της Πρωσίας. Αφού τέλειωσε το γυμνάσιο, ο Μαρξ πήγε στο Πανεπιστήμιο, στην αρχή στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο όπου σπούδασε νομικά, προπαντός όμως ιστορία και φιλοσοφία. 

Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο το 1841 με μια διδακτορική διατριβή για τη φιλοσοφία του Επίκουρου.
Με τον Φρίντριχ Έγκελς συνδέθηκε το Σεπτέμβρη του 1844 στο Παρίσι, που από τότε έγινε ο πιο στενός του φίλος. Μαζί πήραν ενεργότατο μέρος στην τοτινή κοχλάζουσα ζωή των επαναστατικών ομάδων του Παρισιού

Άλμπερτ Αϊνστάιν


Γεννιέται, 14/3/1879, ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, θεμελιωτής, μεταξύ άλλων της «Θεωρίας της Σχετικότητας». Βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1921).
Το 1933, με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. 

Υπήρξε πολέμιος του ρατσισμού και υπέρμαχος της ειρήνης. Στο δοκίμιο «Why socialism» (γιατί σοσιαλισμός) που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1949 στο περιοδικό «Monthly Revue», ο Αϊνστάιν έγραψε: «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να απαλλαγεί κανείς απ' αυτό το κακό, δηλαδή να εγκαθιδρυθεί το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα, συνοδευόμενο από ένα εκπαιδευτικό σύστημα, προσανατολισμένο σε κοινωνικούς στόχους.