Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Εκτάκτως την Δευτέρα ο «Ριζοσπάστης»


Αύριο τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει εκτάκτως, με «διπλό» πρωτοσέλιδο.

Το μέλλον δεν μπορεί να απαγορευτεί!


 ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, 36 Οργανώσεις Νεολαίας, που παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», έχουν υπογράψει έως τώρα κοινό ψήφισμα καταδίκης της νέας αντικομμουνιστικής επίθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδηλώθηκε με το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Όλοι και όλες στην απεργία στις 24 Σεπτέμβρη


Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,

Στις 24 του Σεπτέμβρη δίνουμε μαζικό, μαχητικό "παρών" στην απεργία που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει "γη και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία - κυβερνήσεις.

Πάνος Ζάχαρης


Στο Φεστιβάλ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ» στην Θεσσαλονίκη, στο   Στέκι Νέων Εργαζομένων, παρακολούθησα μια συζήτηση με τον  Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και τον Πάνο Ζάχαρη, σκιτσογράφο - πολιτικό γελοιογράφο.

Εκεί για πρώτη φορά έπιασα στα χέρια μου το  κόμικ «The Working Dead» του Π.Ζάχαρη.

Το  κόμικ «The Working Dead»  πραγματεύεται τη σχέση καταπιεστή και καταπιεζόμενου ανά τους αιώνες.

Κοσμοπλημμύρα στην κορύφωση των εκδηλώσεων


Το μήνυμα ότι «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." (Ν. Χικμέτ), τον Σοσιαλισμό», αυτό το μήνυμα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αντηχεί για τρίτη μέρα από το Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» όπου χιλιάδες κόσμου συρρέουν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Είναι ο Αντικομμουνισμός, ηλίθιε


 Ο «αντικομμουνισμός» είναι εκείνη η πολιτική ιδεολογία που αποτελεί το νήμα που ενώνει από τον Πινοσέτ μέχρι τον Παττακό και από τον Φράνκο μέχρι τον Μακάρθι. Πρόκειται για τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή κάθε αντιδραστικής, ανελεύθερης, καταπιεστικής, τρομοκρατικής και δικτατορικής συμπεριφοράς απέναντι σε χώρες και λαούς.

45 νομοτέλειες για το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή


Όλοι τους ξέρουν, σαν άγραφο δίκαιο, κανείς όμως δεν τους είχε βάλει να τους καταγράψει. Μέχρι τώρα.

-Πάντα θα βρεθεί κάποιος Κακοφωνίξ που θα κάνει τον ουρανό να ανοίξει και να πέσει στο κεφάλι μας, λίγο πριν την έφοδο.

Ανήλικοι φυλακισμένοι θύματα της έκφυλης μανίας των εθνικοφρόνων


Από τις φυλακές Ιτζεδίν Κρήτης μάς έρχεται το καταπληκτικότερο ντοκουμέντο απ’ όσα είδαν μάτια ελληνικά τα τελευταία δίσεκτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και της εθνικής συμφοράς. Είναι τόσο απίθανα, τόσο φοβερά, αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, ώστε δίκαια μπορεί να διερωτηθεί κανείς, αν όλα αυτά έγιναν εδώ, στην πολιτισμένη και ήρεμη χώρα μας κι όχι σε καμιά πρωτόγονη ακτή της Αμερικής που κατοικείται από κανίβαλους και υπανθρώπους.

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής»,


«Δεν είμ’ εγώ σπορά της τύχης
ο πλαστουργός της νιας ζωής
Εγώ ’μαι τέκνο της ανάγκης
κι ώριμο τέκνο της οργής»


Κυκλοφορεί, 22/9/1968, το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής», Οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Ο «Οδηγητής» ήταν το πρώτο μέσο με το οποίο, το Σεπτέμβρη του ‘68, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας έκανε γνωστή την ίδρυσή της. Λίγο αργότερα η είδηση επιβεβαιώθηκε από τη «Φωνή της Αλήθειας», τον τότε ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ, αλλά και από τον παράνομο «Ριζοσπάστη».