Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020

Τσιάρτα, το δύσκολο είναι να μην είσαι μαλάκας


Αυτή είναι η ανάρτηση που έκανε ο γνωστός «ελληναράς»
πρώην ποδοσφαιριστής Τσιάρτας στη σελίδα του στο φέισμπουκ.

Αφού παρακάμψουμε την αμορφωσιά του «πατριώτη» που θέλει να σώσει τη χώρα, αλλά κατακρεουργεί τη γλώσσα της, σημειώνουμε τα αυτονόητα:

Κορονοτουρίστες !!!


Η μαζική φυγή από το κλεινόν άστυ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το τρομερό μικρόβιο τρίβει τα αόρατα χέρια του, αφού η εθελοντική απομόνωση όσων ακολουθούν τις οδηγίες πάει στο βρόντο, στο όνομα της λιακάδας και της εξοχής.

Και φυσικά η επαρχία πλημμυρίζει από κορωνοτουρίστες διασπορείς του ιού, μολονότι οι υποδομές υγείας είναι παντού υποτυπώδεις.

Όταν ο Τσιόδρας καθησύχαζε τον κόσμο για την απειλή του κορονοϊού

“Δύσκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δύσκολα θα έχει κρούσμα η Ελλάδα”

Τα γραπτά μένουν. Και μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα κάποιου, είτε να τον εκθέσουν, κι αυτό αφορά και εγνωσμένου κύρους επιστήμονες. Εδώ έχουμε να κάνουμε μάλλον με τη δεύτερη περίπτωση, που αφορά ένα από τα πρόσωπα των ημερών, τον Σωτήρη Τσιόδρα, επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ.

Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στο δημόσιο αγαθό της Υγείας

 «Η επιδημία του κορονοϊού», γράφαμε σε σχετικό άρθρο πριν λίγες μέρες, «αναδεικνύει την ολοκληρωτική γύμνια του καπιταλιστικού συστήματος. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι σε ένα σύστημα που βασίζεται στο κέρδος- όπου η επιστημονική έρευνα, Πρόνοια και η Υγεία αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο – η υγεία των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται σε μόνιμο κίνδυνο».

Παγκόσμια μέρα ποίησης


21 Μάρτη: Παγκόσμια μέρα ποίησης, 2 ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, 1 ποιήματα του Κώστα Βάρναλη και το μοναδικό ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ

Ο Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, γεννήθηκε τέλη Ιούνη του 1893 (7 Ιούλη με το παλιό ημερολόγιο), στο χωριό Μπαγκντάντι, στη Γεωργία.
«Η ποίηση είναι ένα ταξίδι σ’ άγνωστη χώρα. Η ποίηση είναι ταυτόσημη με την παραγωγή ραδίου. Για μια και μόνο λέξη λιώνεις χιλιάδες τόνους γλωσσικό μετάλλευμα». Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

Σχόλιο για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τις μετακινήσεις και το συνωστισμό


Πέρα από τις ανεύθυνες κι άσκοπες μετακινήσεις, υπάρχει ο καθημερινός κι αθέατος συνωστισμός, μαζί με έλλειψη μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, σε μέσα μεταφοράς, σε ουρές όπου ο κόσμος, ακόμη κι ευπαθείς ομάδες, προμηθεύονται φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Για τις άθλιες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Για την επιβολή πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών


Η κυβέρνηση μετά από κάθε διάγγελμα του πρωθυπουργού φέρνει και έναν νόμο με τη διαδικασία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, για το ξήλωμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, τον οποίο επιδιώκει να περνάει στα «ψιλά».

Όσα μέτρα είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και σχεδίαζε να τα ολοκληρώσει αυτές τις μέρες χωρίς να υπολογίζει στην εμφάνιση του κορονοϊού, τα φέρνει σήμερα με τον

Η ομάδα ΔΙΑΣ κατεβάζει πανό του ΚΚΕ που απαιτεί μέτρα προστασίας

Ο κ. Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, χτες διαμήνυσε πως την απαγόρευση μετακινήσεων, συναθροίσεων κ.λπ. θα επιτηρεί ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους. Βέβαια για τον καθημερινό κι αθέατο συνωστισμό, μαζί με έλλειψη μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, σε μέσα μεταφοράς, σε ουρές όπου ο κόσμος, ακόμη κι ευπαθείς ομάδες, προμηθεύονται φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης δεν μας είπε τίποτα. Επίσης, δεν μας είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν και άλλο ρόλο αυτές τις μέρες: Να κατεβάζουν τα πανό των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως έγινε σήμερα το πρωί με ιδιαίτερο εκνευρισμό και

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συνταξιούχων
Oι συνταξιούχοι σταθερά εδώ και χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Υγείας.
 
Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης τα προβλήματα αυτά πήραν τεράστιες αρνητικές, θανατηφόρες διαστάσεις. Όλο το διάστημα της κρίσης πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες κινητοποιήσεις από τους συνταξιούχους σε όλη τη χώρα γι’ αυτόν το σκοπό. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων, με όλους σχεδόν τους υπουργούς Υγείας αλλά και τους πρωθυπουργούς, τόσο με τα υπομνήματά μας και όσο διά ζώσης, τους θέσαμε τα μεγάλα προβλήματα και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας τα αιτήματα του συνταξιουχικού κόσμου για τη λύση τους.

Σ' αυτόν τον «πόλεμο» ο εχθρός δεν είναι ίδιος για όλους


H κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εξέλιξη της πανδημίας, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «είμαστε σε πόλεμο», όλοι έχουμε τον ίδιο εχθρό και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε αυτή την «κοινή» μάχη...

Είναι άραγε έτσι; Μπαίνουμε αυτόματα όλοι στον ίδιο πόλεμο και μάλιστα από το ίδιο χαράκωμα; 

Είναι στο ίδιο χαράκωμα ο υγειονομικός, που

Η αξιοποίηση του κορονοϊού για τη «νομιμοποίηση» της καταστολής στη συνείδηση του λαού


«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και θα υπάρχουν θύματα, αλλά από τον πόλεμο αυτό οι Ελληνες θα βγούμε νικητές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία του κορονοϊού.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Στην πραγματικότητα, για την αστική τάξη, τους

Σπάμε το «σιωπητήριο»

«Το ΚΚΕ είναι δίπλα σας. Κανένας μόνος - Νικάμε τον φόβο. ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε»
Με το σύνθημα αυτό να δίνει το στίγμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε, συνεχίζουμε την ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από τις αιτίες αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σαν ένας άνθρωπος, όλο το Κόμμα μας μπαίνει μπροστά: Καταρχήν για να επικρατήσει παντού κλίμα προστασίας του λαού μας με κάθε μέσο, για να περάσουμε νικηφόρα και αυτήν τη σκληρή δοκιμασία όρθιοι και υγιείς.

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει την υφήλιο σε πρωτοφανείς συνθήκες λόγω πανδημίας κορονοϊού, που δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό το γεγονός επιβάλλει το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, αλλά και την απομόνωση εκείνων των φωνών που, με αφορμή και την πανδημία, προσπαθούν να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριο.

Αυτές οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά και την ενδοχώρα, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που ζουν κι

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 21 – 22 Μάρτη.
  • Κανείς ανυπεράσπιστος απέναντι στην επιδημία και την επίθεση της εργοδοσίας. Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας. Στον αγώνα του λαού η Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!
  • ΚΚΕ: Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.
  • Ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ: «Πυλώνας» αστάθειας και κινδύνων για τους λαούς με αναβαθμισμένη ελληνική εμπλοκή.

O αθέατος συνωστισμός...


Η κυβέρνηση από χθες εν είδη πολεμικού διαγγέλματος έχει προειδοποιήσει ότι αν δε συμμορφωθούν όλοι στον περιορισμό της κυκλοφορίας, θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην ολική απαγόρευση. Από σήμερα το πρωί μια σε μια σειρά τηλεοπτικά κανάλια, δημοσιογράφοι με τα μικρόφωνα στο χέρι κυνηγάνε παππούδες που βρήκαν να κάθονται στην πλατεία ή να έχουν βγει να πάρουν γάλα ή ψωμί, κάνοντας τους υποδείξεις να γυρίσουν γρήγορα σπίτι.

Ξεσπά η επανάσταση στην Ουγγαρία


Μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία η επανάσταση ξεσπά, 21/3/1919, και στην Ουγγαρία. Το Σοβιέτ της Βουδαπέστης ανακηρύσσει την Ουγγαρία Σοβιετική Δημοκρατία. Τρεις μέρες αργότερα αρχίζει η οργάνωση του Κόκκινου Στρατού.

Η σοβιετική εξουσία διατηρήθηκε έως την 1η Αυγούστου 1919.

Ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας


Ιδρύεται, 21/3/1910, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ).

Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας οδηγεί αντικειμενικά στην αύξηση της εργατικής τάξης.

Διανύοντας τα πρώτα βήματα της ταξικής της αφύπνισης και συνδικαλιστικής της οργάνωσης, η εργατιά της χώρας μας προχωρά την περίοδο

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

Μην καταντάς γελοίος, συγκρατήσου...


Η ικανότητα να χειροκροτάς και στον ύπνο την κυβέρνηση, πόσο μάλλον μεσημεριάτικα από τη δημόσια τηλεόραση, δεν δίνει το δικαίωμα της χυδαιολογίας σε βάρος ανθρώπων που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό στην πρώτη γραμμή μέσα στα νοσοκομεία αναφοράς και σε κάθε νοσοκομείο για να προστατεύουν όλοι, κι εκείνοι που χυδαιολογούν εναντίον τους. 

«Όταν η γελοιότητα δεν έχει όρια» γράφει στο Twitter ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ

«Μένουμε σπίτι» αλλά…


Αναμφισβήτητα οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Η εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων μας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται σε όλους τους τόνους η ατομική ευθύνη και σαν σλόγκαν το «μένουμε σπίτι».
Ο καθένας μας φυσικά οφείλει να περιορίσει αχρείαστες μετακινήσεις, να αποφύγει τον συγχρωτισμό και όσο χρειάζεται όλοι μας να μείνουμε σπίτι. Ταυτόχρονα όμως:

Για τις Μονάδες Υγείας του ομίλου Γατένιος


Συνάδελφοι,

Ενώ βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα μίας πρωτόγνωρης κατάστασης όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο κάποιοι εργοδότες καταφέρνουν να ωφεληθούν και να πατήσουν στις πλάτες των εργαζομένων για να κερδίσουν τα μέγιστα, να καταστρατηγήσουν δικαιώματα, να διαλύσουν την ψυχολογία των εργαζομένων, φυσικά με την ευλογία της κυβέρνησης, αφού οι καιροί το επιτρέπουν. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες και καθημερινότητα το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που φορτώθηκε στις πλάτες των εργαζομένων.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς επάρκεια σε γάντια και γάζες!

Σήμα κινδύνου από τους εντατικολόγους του νοσοκομείου. Δραματική έκκληση από το Σωματείο εργαζομένων για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα προστασίας


Τις τεράστιες ελλείψεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ασκληπιείου» Βούλας επισημαίνουν οι γιατροί της Μονάδας με έγγραφό τους προς τον διοικητή του νοσοκομείου, τον αναπληρωτή διοικητή και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. 

Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία και ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού

Να μην μπουν σε καραντίνα
           τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με Μέσα Ατομικής Προστασίας για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.

Προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου που είμαστε στο σπίτι


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, αγαπητοί γονείς,

Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες για όλους μας!

Είναι μεγάλο το άγχος και η ανασφάλεια για το πότε θα λήξει η «έκτακτη κατάσταση». Είναι μεγάλη η αγωνία για τα βάρη που φορτώνονται στο λαό μας, μια και η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων

Μένουμε Δυνατοί!

Αυτό είναι το μήνυμα.

Μάχιμοι στην υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων!

Στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών, στις προσπάθειές τους να ανταπεξέλθουν στον «πόλεμο» αλλά και στις διεκδικήσεις τους για να έχουν επαρκή και κατάλληλα όπλα στον πόλεμο.

“Λαοί του κόσμου σας καταλαβαίνουμε. Εμείς ζούμε έτσι 14 χρόνια τώρα”


Οι εγκλωβισμένοι στη λωρίδα της Γάζας στέλνουν
 το δικό τους μήνυμα στους λαούς

Αγαπητοί λαοί του κόσμου,

Φοβάστε μη χάσετε την αγάπη σας;

Δεν μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα;

Ο πόλεμος στο Ιράκ

 Στις 20 Μάρτη 2003, ξεκινά η εισβολή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ,  και ολοκληρώνεται στα τέλη Απρίλη του 2003.

Γράφει ο Ριζοσπάστης

ΕΞΑΠΕΛΥΣΑΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ

Πρέπει να πληρώσουν! Όλοι στους δρόμους!


Στις 5 ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, οι στρατιωτικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού εξαπέλυσαν μια πύρινη κόλαση από βόμβες, που έριχναν

Δεν «χάνουν λεπτό» στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση


Ενα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο Οδηγία που διαμορφώνει το απαιτούμενο πλαίσιο για τη λειτουργία και ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, πέρασε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ με fast track διαδικασίες, συνεχίζοντας να αξιοποιεί κατάλληλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στις λειτουργίες της Βουλής λόγω πανδημίας.

Δεν τους ξεπλένει


Με προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις και τρικ, με ευχολόγια και ανακοινώσεις ανεπαρκών μέτρων για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο:
Επιχειρεί να εμφανιστεί ως «προστάτης» των εργαζομένων, ως «εγγυητής» των δικαιωμάτων τους, όταν είναι αυτή που έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη νέα κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης στο φόντο της επιδημίας του κορονοϊού, για την «απογοητευτική έως τραγική εικόνα της αγοράς εργασίας τον μήνα Μάρτιο», που «θυμήθηκε» κατόπιν εορτής ο υπουργός Εργασίας, σε μια ομολογία ενοχής.

ΠΣΟ: Μήνυμα προς τους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία


Μήνυμα στους εργαζόμενους όλου του κόσμου, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, στέλνει με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος.

Εκ μέρους της ΠΣΟ, ο Γ. Μαυρίκος χαιρετίζει τους εργάτες σε όλο τον κόσμο, που μέσω της δουλειάς τους παρέχουν όλα τα αγαθά για την επιβίωση των λαών.

Οι εργαζόμενοι να μη ματώσουν εν μέσω πανδημίας!


Τα νέα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών της, είναι ανεπαρκή, αποτελούν "ασπιρίνη" στον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που μένουν χωρίς εισόδημα για δύο μήνες και αέρα κοπανιστό για τους εργαζόμενους που ήδη έχουν λάβει το χαρτί της απόλυσης ή εργάζονται πλέον με κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η αναφορά του υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ομολογία ενοχής.

«Το ΚΚΕ είναι δίπλα σας, κανένας φόβος κανένας μόνος. Μαζί θα τα καταφέρουμε»

Αφίσες του ΚΚΕ στέλνουν μήνυμα για τη μαχητική αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

Η πρώτη αφίσα αναγράφει το σύνθημα «Το ΚΚΕ είναι δίπλα σας, κανένας φόβος κανένας μόνος. Μαζί θα τα καταφέρουμε».

Νίκος Καλούδης


Δικάζεται, 20/3/1972, στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για παράβαση του Ν.509 ο Νίκος Καλούδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην απολογία του, ο Ν. Καλούδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΜ, αναλαβαίνω την ευθύνη για τη δραστηριότητα των Οργανώσεων του Κόμματός μας και του ΠΑΜ. Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί το ΚΚΕ και το ΠΑΜ μέσα από τεράστιες δυσκολίες μπόρεσαν να προωθήσουν και να επεκτείνουν την οργάνωση και την αντιδιχτατορική τους δράση. Αν είναι κάτι που λυπούμαι αυτό βρίσκεται στο ότι με τη σύλληψη και τη φυλάκισή μου, αφαιρείται η δυνατότητα να συνεχίσω τη δραστηριότητά μου…

Το κλεμμένο Αρχείο του ΚΚΕ


Στον απόηχο της ρήξης που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου στην 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές κλέβουν, 20/3/1968, μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της Ρουμανικής αστυνομίας).

Γιάννης Ζέβγος


Δολοφονείται, 20/3/1947, στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.

Δεν κίνησα με κλάρες δάφνης να έβγω
για να σε προϋπαντήσω Γιάννη Ζέβγο,
σε δάσκαλο δε πρέπουν ταπεινό.
Στο μέτωπό σου εμπρός ανθρώπου θρέμμα
που η στόχαση τ' αυλάκωσε και το αίμα
σκύβω με πόνο και το προσκυνώ
Γ. Κοτζιούλας

Ανεξίτηλη στη μνήμη η μορφή του, η εικόνα φρικτή...

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο εκλιπαρεί να επιστρέψουν οι Κουβανοί γιατροί που έδιωξε


Την επιστροφή των Κουβανών γιατρών που η ίδια είχε απελάσει, θα ζητήσει επίσημα η κυβέρνηση της Βραζιλίας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της χώρας (στη φωτογραφία Κουβανή γιατρός κατά την αποχώρησή της από τη Βραζιλία στις 22 Νοεμβρίου 2018).

Το αίτημα προς την Κουβανική κυβέρνηση συνδέεται άμεσα με την πανδημία του κορονοϊού

COVID-19 ...δεν είναι λευκαντικό!


COVID-19 είναι η ονομασία της νόσου του νέου κορονοϊού, δεν είναι μάρκα απορρυπαντικού πλυντηρίου για να ξεπλένει με μπλε, πράσινους και ροζ κόκκους τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας.

«Πρώτα η υγεία και μετά η οικονομία», λένε τώρα οι κυβερνώντες, νυν και προηγούμενοι, που μέχρι και χθες απαντούσαν στις Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Ειδικά και κατεπείγοντα μέτρα τώρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού στα μικρά νησιά του Αιγαίου


Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση πρέπει να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και να στελεχώσει τα ιατρεία και Κέντρα Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στην ανάγκη να υποχρεώσει ιδιώτες γιατρούς, πνευμονολόγους και παθολόγους, να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, για όσο διάστημα χρειαστεί, εξασφαλίζοντας τη διαμονή τους και καλύπτοντας το κόστος.

Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επίταξη των υποδομών υγείας του ιδιωτικού τομέα

Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επίταξη των υποδομών υγείας του ιδιωτικού τομέα, για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, τόνισε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, γιατρός στο Νοσοκομείο Αττικό, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε εκπομπή της ΕΡΤ - 1,  σε απευθείας σύνδεση από τον Υπ. Υγείας, στα πλαίσια παράστασης διαμαρτυρίας της ΟΕΝΓΕ για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, συνέχισε ο Γ. Σιδέρης, να πάρει μέτρα για να δώσουμε αυτό

Για τη διακοπή σύμβασης της Πολεμικής Αεροπορίας με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης


Σύμφωνα με έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων από τα φαρμακεία της περιοχής, διότι έληξε η σύμβασή τους με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας από την 1η Φλεβάρη 2020.

Οι υγειονομικοί δίνουμε τη μάχη μαζί με το λαό


Ανοιχτή επιστολή στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Δυτικής Μακεδονίας

O επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, υπογράμμισε ότι «ενώ έχουμε δει γοργή κλιμάκωση σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετά πράγματα στην εξέταση, στην απομόνωση και την ιχνηλάτηση επαφών», πεδία μάλιστα που χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά της αντιμετώπισης» της επιδημίας. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία αν δεν ξέρουμε ποιος έχει προσβληθεί. Εχουμε ένα απλό μήνυμα για όλες τις χώρες: Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε».

Απαίτησαν μέτρα για την προστασία της ζωής και της δουλειά των εργαζομένων και των οικογενειών τους


Παρέμβαση στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θ. Καράογλου, πραγματοποίησε χθες, αντιπροσωπεία εκπροσώπων των σωματείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαιτώντας μέτρα για την προστασία της ζωής και της δουλειάς των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Πάνω από όλα η υγεία των εργαζομένων


Συνάδελφοι,

Πρώτα και πάνω από όλα προέχει η υγεία των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη γι αυτό εκτός από την ψυχραιμία που πρέπει να δείξουμε πρέπει να παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα.

Η μάχη, δε θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και την απομόνωση που είναι αναγκαία για τη μη

«Επιδημία» νέων ανατροπών στους χώρους δουλειάς


Καλά κρατούν οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης, ή αναστέλλουν τη λειτουργία επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους να μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν και πότε. 

Ορισμένες μόνο ενδεικτικές καταγγελίες είναι οι παρακάτω.

Πώς μπορώ να περνάω κλεισμένος στο σπίτι


Αξιοποιούμε τον χρόνο μας 
 Προτάσεις για διάβασμα και μελέτη

Πολιτικό βιβλίο, ιστορία, ιδεολογία, λογοτεχνία, ποίηση, αλλά και παιδικά βιβλία μπορεί κανείς να βρει στην πλούσια θεματολογία των τίτλων των εκδόσεων της «ΣύγχρονηςΕποχής»

Ειδικά αυτήν την περίοδο, το καλό και ποιοτικό βιβλίο αποτελεί έναν πολύ καλό σύντροφο, που

Ούτε να το σκεφτούν να φιμώσουν τις διαμαρτυρίες εργαζομένων


Απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο», υπογράμμισε και ανήγγειλε κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του μάχιμες για προστασία της υγείας και των εργαζομένων

Το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του μάχιμες, που είναι απαραίτητο σήμερα, δεν υποστέλλουμε τις διεκδικήσεις για προστασία της υγείας και των εργαζόμενων, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο «MEGA».

Υπογράμμισε πως πρέπει να θεωρηθούν εδώ και τώρα άκυρες οι περίπου 40.000 απολύσεις εργαζομένων που έγιναν από τις αρχές Μάρτη και δεν καλύπτονται από τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε ανεπαρκείς για τους εργαζόμενους.

Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή... Τη δυναμώνουμε!

 ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

   Με ένα βίντεο - απάντηση στα περί «ατομικής ευθύνης», η ΚΝΕ αναδεικνύει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της δημόσιας υγείας, προειδοποιεί για την προσπάθεια του κεφαλαίου να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσει αντεργατικά μέτρα και υπενθυμίζει στη νεολαία και το λαό: Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή... Τη δυναμώνουμε!

Πάρτε μέτρα όσο είναι καιρός για να μπορούμε να δώσουμε τη μάχη!


Αλλο ήρωες και άλλο μάρτυρες...

«Οι γιατροί μας είναι ήρωες...». «Ενα χειροκρότημα για τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή...». «Μπράβο σας που αντέχετε...». «Κρατήστε γερά, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα...».
Αυτά και πολλά άλλα ακούμε καθημερινά εμείς οι γιατροί που δουλεύουμε στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά σε ειδικότητες και τμήματα που πρώτα θα υποδεχθούν και θα διαγνώσουν τους ασθενείς με πιθανό COVID-19.

Να διευκρινίσουμε όμως: Αλλο ήρωες, άλλο μάρτυρες.

Αναστολή της τετράμηνης εξόρμησης, παίρνουμε όλα τα μέτρα για το καθημερινό διάβασμα και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη»


Οι εξελίξεις με την πανδημία κορονοϊού στη χώρα μας και τα αναγκαία μέτρα που έχουν παρθεί μας υποχρεώνουν να αναστείλουμε σε κατοπινό χρόνο την τετράμηνη εξόρμηση για την άνοδο της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», που ανακοινώσαμε στις 7 Μάρτη 2020.

Τις δύσκολες αυτές ώρες καλούμε τα στελέχη, τα μέλη, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος με όλους τους πρόσφορους τρόπους να δώσουν τη μάχη της ενημέρωσης για τις εξελίξεις, τη μάχη της προβολής των θέσεων και των αναλύσεων του Κόμματος, κανείς να μη μένει ανενημέρωτος.

«Δελτίο» στις αγορές επιβάλλουν μεγάλα σούπερ μάρκετ για να προλάβουν τον πανικό

Περιορισμούς στις αγορές αποφάσισαν να επιβάλουν οι βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ «Tesco» και «Sainsbury's» καθώς οι πανικόβλητοι -λόγω του κορονοϊού- Βρετανοί έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα αδειάζοντας τα ράφια των καταστημάτων.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι ενήργησε με πολύ αργούς ρυθμούς και πολύ επιφυλακτικό

ΕΥΑΘ – Έλλειψη οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.


Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, επιχειρούν να πιστέψουμε ότι θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της πανδημίας   που έχεις συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας.

Οι τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού  είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Δε μένουμε θεατές, ενημερωνόμαστε, αξιοποιούμε τα όπλα μας.


Γιατί η αλήθεια στα χέρια μας γίνεται δύναμη! 

 Δύσκολες στιγμές περνά ο λαός και ο τόπος, με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού. Μπορεί τα μέτρα αυτοπεριορισμού να είναι αναγκαία σε αυτή τη φάση, ωστόσο στο χέρι μας είναι να μη μας οδηγήσουν να γίνουμε θεατές στην ίδια μας τη ζωή. Γιατί η ζωή μας είναι και το σήμερα και το αύριο, και η προστασία του λαού και τα μέτρα και οι επιπτώσεις τους, αλλά και οι σχεδιασμοί για μονιμοποίησή τους.


Κοινός παρονομαστής


«Είμαστε σαν την ορχήστρα του Τιτανικού, που παίζει ενώ όλα βουλιάζουν», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια ενός υγειονομικού στη Μαδρίτη. Λίγες βδομάδες μετά την Ιταλία, στην Ισπανία επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Και δεν είναι καθόλου σύμπτωση... Το σύστημα Υγείας δείχνει τη μεγάλη αδυναμία του να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη κατάσταση, αλλά αυτό δεν προέκυψε από το πουθενά.