Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

"Ένα ποίημα για έναν στρατιώτη της Κομσομόλ"


"Ένα ποίημα για έναν στρατιώτη της Κομσομόλ"

Η μουσική Lev Knipper

Στίχοι Βίκτορ Γκούσεφ το 1933

Τηλεκατευόδιο


Στις απώλειες, η ιστορία, όπως την ξέρουμε και την εννοούμε επιστημονικά και κοινωνικώς παραδεκτά, έρχεται μια στιγμή, για τη ακρίβεια ένας άνθρωπος, και γίνεται τόσο προσωπική, που δεν μπορείς καν να την γράψεις. Παίρνει τη μορφή της ανάμνησης, της κοινότητας μ' αυτόν που φεύγει για το αγύριστο ταξίδι της Απουσίας.

Οι αστικές δυνάμεις εμπλέκουν επικίνδυνα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο συνολικότερο φάσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών


Τόσο η κυβέρνηση, που "ωραιοποιεί" την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όσο και άλλες αστικές δυνάμεις, που τις απορρίπτουν συλλήβδην ή αυτές που επιδίδονται σε "ευχές", έχουν ως κοινό στοιχείο ότι δεν αμφισβητούν -αντίθετα επιζητούν- την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, δηλαδή εκείνων που ευθύνονται για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, τη δημιουργία τετελεσμένων και την ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα.

Είδος πολυτελείας τα γάντια - Δίνονται με το σταγονόμετρο


Τις ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασία και κυρίως σε γάντια για νοσοκομειακή χρήση, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, στηλιτεύοντας «την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική που ασκείται στον τομέα της δημόσιας υγείας, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και ασθενών».

Να χορηγηθούν Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζόμενων του δήμου


Τον περασμένο Ιούλη με επιστολή μας είχαμε ενημερώσει εσάς και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του δήμου. Είχαμε αναφερθεί και στο πρόβλημα της έλλειψης Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Η κατάσταση όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά πήγε ακόμη περισσότερο πίσω με την ακύρωση της μελέτης που υπήρχε.

Μια έκθεση ντοκουμέντο - απάντηση για τη δράση των δοσίλογων και άλλων αστικών μηχανισμών την περίοδο της Κατοχής

Από την εισαγωγή, ακόμα, της έκθεσης εκφράζονται οι ανησυχίες για τις μετά την Κατοχή εξελίξεις...

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική έκθεση, που βρέθηκε σε φάκελο της Ελληνικής Χωροφυλακής της κατοχικής περιόδου

Ολο και πιο συχνά, τελευταία, σε μια σειρά έντυπα, από την προεξάρχουσα στον τομέα αυτόν εφημερίδα «Δημοκρατία», αλλά και φασιστικές φυλλάδες όπως ο «Στόχος», η «Ελεύθερη Ωρα», με ειδικά αφιερώματα και προσφορές επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία και να επαναθεμελιώσουν τα γνωστά επιχειρήματα της περιόδου του εμφυλίου πολέμου περί «κομμουνιστικών εγκλημάτων» την περίοδο της Κατοχής.

Διά χειρός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «Κερκόπορτα» επικίνδυνων εξελίξεων για τους λαούς


 
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

«Η συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφιση στη Βουλή είναι μια επαίσχυντη συμφωνία, μια συμφωνία κατά παραγγελία των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, η οποία βέβαια έχει και την αποδοχή της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα που προσδοκά οφέλη.

Κι αυτό είναι το κύριο, το κρίσιμο ζήτημα και για τους δύο λαούς, και της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, της ΠΓΔΜ.

Σε κοινές αποστολές με το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας


Στο διάστημα 24/11 - 9/12/2020, με ναυαρχίδα την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», έγινε η 6η και τελευταία για το 2020 πολυήμερη περιπολία στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Sea Guardian». Από ελληνικής πλευράς μετείχαν επίσης ένα υποβρύχιο και ένα αεροσκάφος - ιπτάμενο ραντάρ, ενώ διατέθηκαν δυνάμεις και από άλλες χώρες, μεταξύ τους και η Τουρκία (υποβρύχιο, αεροσκάφος - ιπτάμενο ραντάρ και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας).

Ο λαός και η νεολαία σε ετοιμότητα απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις


Η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιείται στο έδαφος της ολοένα κλιμακούμενης επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού και του φυσικού πλούτου του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Λευτεριά στα Παιδιά της Παλαιστίνης από τις Ισραηλινές Φυλακές


Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνει τη φωνή της με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ-WFTU) και απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση περισσότερων από 155 παιδιών που κρατούνται, εκφοβίζονται και κακοποιούνται στις φυλακές κατοχής του τρομοκρατικού κράτους του Ισραήλ. 

Η ΟΓΕ διαχρονικά στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, βρίσκεται στο πλάι των ηρωικών γυναικών και παιδιών του για την αναγνώριση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με το λαό κυρίαρχο και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προετοιμάζουμε τη μεγάλη πανεξόρμηση με τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής


21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με τον «Ριζοσπάστη» του επόμενου Σαββατοκύριακου σε ειδικό ένθετο το πρώτο κείμενο

Για μια μεγάλη πανεξόρμηση με τον επόμενο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» (30 - 31/1), που θα κυκλοφορήσει με το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο, ετοιμάζονται οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


25/01/1890

Καταργούνται οι έκτακτοι νόμοι του Βίσμαρκ κατά των σοσιαλιστών στην Γερμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα νομιμοποιείται έπειτα από 12 χρόνια παρανομίας.

25/01/1918

Το 3ο Πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ επικυρώνει τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και καταπιεζόμενου λαού.