Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Σοσιαλδημοκρατία: Διαχρονικά επικίνδυνος εχθρός του εργατικού κινήματος (Β΄ μέρος)


 ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» ΠΑΣΟΚ

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, η πορεία του ρεύματος της σοσιαλδημοκρατίας και των πολιτικών του φορέων δεν υπήρξε ταυτόσημη με τη γενική ιστορική διαδρομή που ήδη περιγράψαμε, η οποία κυρίως έχει ως επίκεντρο τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που αποτέλεσαν και την «κοιτίδα» ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων.

Οι θρίαμβοι της αστικής τάξης, οι καταστροφές του εργαζόμενου λαού

Το εκστρατευτικό σώμα παρελαύνει στη Σμύρνη
 
Pop History για την προώθηση της αστικής προπαγάνδας

Η σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ υπό την επιμέλεια του Στάθη Καλύβα και με τίτλο «Καταστροφές και θρίαμβοι» επιχειρεί να χωρέσει τη 200χρονη ιστορική διαδρομή της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας, δηλαδή των χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα, σε ένα προκατασκευασμένο σχήμα.

Με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις;


Δεν ξέρω πόσο περήφανοι μπορούμε να είμαστε εμείς οι δημοσιογράφοι, που εδώ και 78 χρόνια, από το 1944, τότε που ο «Ριζοσπάστης» έβγαινε από την παρανομία, αγωνιζόμαστε ακόμη στον κλάδο μας, για τα αυτονόητα. Τόσα χρόνια μετά, βρισκόμαστε να συζητάμε πάλι για συνθήκες γαλέρας, τσακισμένους μισθούς, ανασφάλιστη εργασία, ωράριο - λάστιχο, για ψίχουλα αντί για επιδόματα ανεργίας, λογοκρισία, εκμετάλλευση, απλήρωτες υπερωρίες, για απάνθρωπη εντατικοποίηση...

«Πλην Λακεδαιμονίων»


 «Πλην Λακεδαιμονίων» σχολίαζε η «Καθημερινή» για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία για την αγορά των «Rafale» και των φρεγατών, καταγράφοντας με ικανοποίηση την «εθνική στάση» που επέδειξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, υπερψηφίζοντας τη σχετική συμφωνία. Το πρόβλημά τους βέβαια δεν είναι τα αεροπλάνα και τα πλοία, που η αγορά τους έχει άλλωστε μεγάλες γεωπολιτικές και επιχειρηματικές «ουρές». 

Διαχρονικά συμπεράσματα της επαναστατικής πάλης


Πριν 30 χρόνια πραγματοποιήθηκε το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (Δεκέμβρης 1991), το οποίο χαρακτηρίστηκε συνέδριο ανασυγκρότησης του Κόμματος μετά από μια βαθιά ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική κρίση που κατέληξε στη διάσπαση του Κόμματος τον Ιούλη του 1991, με την αποχώρηση μεγάλου μέρους των μελών της ΚΕ που είχαν εκλεγεί στο 13ο Συνέδριο, τον Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς.

Τελειώνει η αμερικανοκορεάτικη κρίση για το «Πουέμπλο»


Στις 23 Δεκέμβρη 1968 οι αρχές της Βόρειας Κορέας απελευθερώνουν τα 82 μέλη του αμερικανικού κατασκοπευτικού πλοίου «Πουέμπλο», το οποίο συνελήφθη στις 23 Γενάρη 1968 μέσα στα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα. Με την απελευθέρωση τελείωσε και η κρίση που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών, απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη για ένα τουλάχιστον χρόνο και έφθασε μέχρι το χείλος της πολεμικής σύγκρουσης. Η ιστορία έχει ως εξής:

Η ταξική πάλη δεν σπιλώνεται, ήταν και θα παραμείνει «κινητήρας» της κοινωνικής εξέλιξης


Οι μεγάλες απεργίες και οι μαζικές εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις, που συγκλόνισαν το Καζακστάν στις αρχές του χρόνου, απέδειξαν ότι ακόμα και σε συνθήκες αντεπανάστασης, σκληρών διώξεων, δρακόντειων πολιτικών και συνδικαλιστικών νόμων, απαγόρευσης 600 σωματείων και Κομμουνιστικών Κομμάτων και οργανώσεων, οι κοινωνικές αντιθέσεις διαπερνούν τις εξελίξεις και μπορούν να εκδηλωθούν όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλοι όροι, να πάρουν έντονα χαρακτηριστικά και να μετατραπούν σε κοινωνική σύγκρουση ανάμεσα στην εργατική και την αστική τάξη, επιβεβαιώνοντας ότι «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος».

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για την κακοκαιρία


Χιλιάδες οικογένειες, σε όλη τη χώρα, αυτές τις μέρες δεν μπορούν να ζεσταθούν γιατί το κόστος θέρμανσης έχει εκτοξευτεί.

Οργανωτικές αλλαγές ... σύμφωνες με συστάσεις!


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατέθεσε μέσα στη βδομάδα στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος προτάσεις για μεγάλες οργανωτικές αλλαγές - «τομές» όπως χαρακτηρίστηκαν από τον αστικό Τύπο - με ολοφάνερο στόχο να επιταχύνει τη «διεύρυνση» και με άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και την εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικής δύναμης της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, και κυρίως να ξαναπάρει το «χρίσμα» της αστικής τάξης για τη διακυβέρνηση.

Η καθημερινότητα ενός νέου στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο ή ποιους τελικά συμφέρει η ανομία;


"Όταν ξυπνάει ένας φοιτητής το πρωί για να πάει στη σχολή του δεν ανησυχεί μήπως την ώρα του μαθήματος γίνει συνέλευση ή αν έχει γίνει κατάληψη σε κάποιο κτήριο. Ανησυχεί αν θα βρει λεωφορείο να μπει, πόση ώρα θα ταλαιπωρηθεί, αν θα φθάσει έγκαιρα στο μάθημα κι αν θα βρει χώρο να καθίσει (μάλιστα, τώρα με την πανδημία είναι τυχερός όποιος βρει θέση στο περβάζι). Αν θα γίνουν φέτος τα εργαστήρια ή λόγω έλλειψης προσωπικού θα τα κάνουν πάλι στον πίνακα.

Σπουδαίος λόγος είναι μόνο η υγεία, η ασφάλεια και τα δικαιώματα των μεταλλωρύχων. Όχι τα κέρδη των εταιρειών


Και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου,
αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για μία ξεκάθαρα συνδικαλιστική απόλυση. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η εταιρεία Edilmac προσπαθεί να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη που καταργεί την προστασία από απόλυση των συνδικαλιστών, χρησιμοποιώντας τη φράση που εισήγαγε ο νόμος περί «σπουδαίου λόγου» για να ανοίξει την κερκόπορτα των συνδικαλιστικών απολύσεων.

Παρεμβάσεις για το έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη


Παρεμβάσεις και εξορμήσεις πραγματοποιεί αυτό το διάστημα, η Ο.Π Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, καταδικάζοντας το πρόσφατο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράχθηκε σε βάρος της 24χρονης κοπέλας στην Θεσσαλονίκη.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/01/1780

Γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε,  στο Μαυρομάτι Καρδίτσας από τον αρματολό Δημήτρη Καραΐσκο και τη μοναχή Ζωή Ντιμισκή, αδελφή του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφη του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με θετούς γονείς, Σαρακατσάνους.

Γεώργιος Καραϊσκάκης