Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

«Ο Φτωχόκοσμος» του Φ. Ντοστογιέφσκι


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» το έργο «Ο Φτωχόκοσμος» του Φ. Ντοστογιέφσκι, σε μετάφραση Νίκου Παπανδρέου. 

«Ο Φτωχόκοσμος» βγήκε από το τυπογραφείο του Νεκράσοφ το Γενάρη του 1846. Την ίδια χρονιά ο Μπελίνσκι θα γράψει σε άρθρο του: «Στη ρωσική λογοτεχνία δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο μιας τόσο γοργής φήμης, σαν τη φήμη του κ. Ντοστογιέφσκι. Τα σχόλια για Το Φτωχόκοσμο και για την εμφάνιση ενός νέου και σπάνιου ταλέντου στο στίβο της ρωσικής λογοτεχνίας έχουν προηγηθεί αρκετά από την έκδοση του ίδιου του βιβλίου.

Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών



Ενα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη, για την Αντίσταση στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής μέσα από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

«Μπορούμε να γεννήσουμε έναν νέο κόσμο από τις στάχτες του παλιού... »


Με αφορμή την Πρωτομαγιά, μια μικρή αναφορά στο αμερικάνικο εργατικό τραγούδι που συντρόφευε τις ταξικές μάχες και τους αγώνες για το 8ωρο

Η οργανωμένη πάλη των Αμερικανών εργατών ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας και οι διεκδικήσεις τους για καλύτερη ζωή αλλάζει και το τραγούδι τους.

Εξελιγμένα λογισμικά παρακολούθησης κινητών στην υπηρεσία κυβερνήσεων και κρατικών υπηρεσιών


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ «PEGASUS»

Το Δεκέμβρη του 2020 ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με «εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του.

«Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» β΄

 


Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1929 - 1933 ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ «NEW DEAL»

Αποσπάσματα από το βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής» «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» - Δεύτερο μέρος

Βρισκόμαστε στα 1932. Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στις ΗΠΑ έχουν «αγκαλιάσει» πλέον κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η ανέχεια μεγαλώνει, μαζί και ο κίνδυνος από τη μια μέρα στην άλλη να βρεθείς χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτι, χωρίς φαΐ, χωρίς τίποτα. Οι συγγραφείς του βιβλίου ξεχωρίζουν έναν φιλήσυχο ειδικευμένο επιπλοποιό, τον Γκρόσαπ, που δεν είχε διανοηθεί ποτέ στη ζωή του να «μπλέξει» με συνδικάτα.

Η τραγωδία της 3ης Μάη 1945 στη Βαλτική θάλασσα


Περισσότεροι από 7.000 κρατούμενοι γερμανικών στρατοπέδων νεκροί από επίθεση βρετανικών αεροσκαφών. Ανάμεσά τους 41 Ελληνες

Στα τέλη του 1944 και αρχές του 1945, καθώς πλησίαζε το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ξεκινούν οι Πορείες Θανάτου, οι βίαιες μετακινήσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν χιλιάδες κρατούμενοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης τα οποία βρίσκονταν κοντά στα μέτωπα του πολέμου, στο δρόμο του Κόκκινου Στρατού, που προέλαυνε από τα Ανατολικά, και των στρατευμάτων των Συμμαχικών Δυνάμεων, ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά, που πλησίαζαν τα στρατόπεδα από Δυτικά και Νότια.

Μεγάλες επενδύσεις σε λιμάνια, δρόμους και άλλες υποδομές

 


Σημαντικό πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι τα Βαλκάνια, που έχουν ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, τόσο ως «δίοδος» μεταφορικών και ενεργειακών «αρτηριών» από και προς την ΕΕ όσο και ως «προγεφύρωμα» του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική κατοχύρωση της επιρροής του στην περιοχή Ευρασίας, Μαύρης Θάλασσας, Καυκάσου, Κασπίας κ.ά.

«Θέσεις μάχης» για έναν νέο γύρο ενσωμάτωσης


ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Σε «θέσεις μάχης» δηλώνει πως βρίσκεται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα «ευρωπαϊκά κεκτημένα», τα οποία όπως λέει δέχονται χτύπημα από το νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η «εμμονική» κυβέρνηση της ΝΔ. Την παραπάνω «ετοιμότητα» για τη «μάχη των μαχών» κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας την περασμένη Τρίτη, σε σύσκεψη που διοργάνωσε με συνδικαλιστές ενόψει της απεργίας της 6ης Μάη.

Η «Μάνια Τέκου» «έφυγε» σήμερα απρόσμενα...


ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ...ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Πριν λίγες μέρες μια ανακοίνωση στον «τοίχο» της Μάνιας Τέκου στο Facebook προκάλεσε θλίψη και σάστισμα στους «φίλους» και ακολούθους της. Η ιδιοκτήτρια του λογαριασμού είχε πεθάνει απρόσμενα. Λίγο αργότερα όμως ακολούθησε μια δεύτερη ανακοίνωση, ότι η Μάνια Τέκου δεν υπήρξε ποτέ. Ηταν δηλαδή ένας ακόμα ψευδεπίγραφος λογαριασμός σε αυτό το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ).

Εκτός Εκπαίδευσης τα προσφυγόπουλα

    

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εξαφάνιση του διαχρονικά παραγκωνισμένου και πιο ευάλωτου τμήματος της Εκπαίδευσης

Το πρόσφατα δημοσιευμένο, 11/3/2021, πόρισμα του «Συνηγόρου του Πολίτη» επιβεβαιώνει αυτό που επισημάνθηκε, από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς και το τέλος της προηγούμενης, την ουσιαστική εξαφάνιση των προσφυγόπουλων από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


03/05/1803

Οι ΗΠΑ αγοράζουν την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία (15 εκ δολάρια –σημερινά 230 εκ- για μια έκταση 2,14 εκ. τετρ. χλμ.). Η έκταση αυτή αποτελεί 15 σημερινές πολιτείες των ΗΠΑ.

03/05/1837

Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα.