Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Οι διακόσιοι της Καισαριανής

                                                       Οι διακόσιοι της Καισαριανής

Η Αλβανία στα χρόνια του σοσιαλισμού


  1 ΜΑΗ 1971 ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

Από το Σικάγο στην Καισαριανή: Οι ματωμένοι Μάηδες


«Από το Σικάγο στην Καισαριανή - Ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική». Μέρα της εργατικής τάξης, σύμβολο του αγώνα της για κοινωνική απελευθέρωση, η Πρωτομαγιά είναι βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Από τις ιστορικές Πρωτομαγιές ξεχωρίζουμε την «αφετηρία» της 1ης Μάη το 1886 στο Σικάγο, το «ματωμένο Μάη» του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τη θυσία 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944.

Φως της εργατιάς θαμπώνεις!


 Ενα μικρό οδοιπορικό στο Σικάγο του 1886, στη Θεσσαλονίκη του 1936 και στην Καισαριανή του 1944, με τα «μάτια» της Τέχνης, που ενέπνευσαν οι αγώνες και οι θυσίες του εργαζόμενου λαού

1η Μάη!

Μέρα αγώνα. Μέρα γιορτής. Μέρα τιμής των αγώνων της τάξης μας.

Aφίσες από την ΕΣΣΔ


Η 1η Μάη, ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε.

Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και που βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών, ενώ οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου μπορούν να νικήσουν»


 Απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2023 - μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών - στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπου κατέφθασαν νωρίτερα οι προυσυγκεντρώσεις από διάφορα σημεία της πόλης. 

Ανδρέας Λασκαράτος

Ο Ανδρέα Λασκαράτου, γεννημένος την Πρωτομαγιά του 1811 στο Ληξούρι. Πέθανε στις24 Ιούλη 1901, στ' Αργοστόλι, όπου ζούσε με την οικογένειά του, αρκετά χρόνια προς το τέλος της ζωής του. Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο τ' Αργοστολιού, στο Δράπανο, του οποίου την Παναγία τη Δραπανιώτισσα επικαλείται ο θεός στη σάτιρά του «Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα», απευθυνόμενος στους «πρωτόπλαστους», όταν τους διώχνει από τον παράδεισο:

Οι αρχές απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις στις 1 Μάη 1927 στη Θεσσαλονίκη


«Απαγόρευσις προς πρόληψιν επεισοδίων» 

Γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς μια άλλη εποχή, πριν 96 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη του μεσοπόλεμου, την 1η Μάη του 1927. Με τις αρχές να απαγορεύουν τις εργατικές συγκεντρώσεις τόσο στην πόλη, όσο και στα περίχωρα, παρατάσσοντας μάλιστα εκτός από τους αστυνομικούς και αποσπάσματα πεζικού και μηχανικού του στρατού. Αλλά με τους εργαζόμενους, να αψηφούν αυτά τα απαγορευτικά μέτρα, οργανώνοντας μία άκρως εντυπωσιακή διαδήλωση και στη συνέχεια συγκέντρωση.

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα


Αθήνα,
11 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., Πασαλιμάνι

Για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2023

 
1. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα ορόσημο για το εργατικό κίνημα, φωτίζει τον δρόμο της ταξικής πάλης και της κοινωνικής ανατροπής του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, φωτίζει τον δρόμο για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 01/05/1811

Γεννιέται ο σατιρικός ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος.

1 Μάη


 Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη, μια μέρα ελπίδας, μια μέρα για την περηφάνια της τάξης μας, για τους αγώνες της, για τους νεκρούς της.