Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Το ημερολόγιο της εξορίας του ΕΛΑΣίτη Λαυρέντη Μαχαιρίτσα


Μεγάλης σημασίας αποτελεί για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας η «απόκτηση» του ημερολογίου με τις μαρτυρίες του εξόριστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην Ικαρία, την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου. Οι επισκέπτες των ΓΑΚ Μαγνησίας έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το ημερολόγιο του εξόριστου σιδηροδρομικού υπαλλήλου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παππού του δημοφιλούς τραγουδοποιού που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ξεκίνησε η 21η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων


Με τον ύμνο της παγκόσμιας εργατιάς, την Διεθνή, έγινε η έναρξη της 21ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και εργατικών Κομμάτων, που φέτος διοργανώνεται από κοινού από το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ με θέμα: «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. 

Η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό συνεχίζεται»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ραγδαίες εξελίξεις


Βόμβες Μίχου για Μιχαλολιάκο, Πολιτικό Συμβούλιο:

“Ήξεραν για Αιγύπτιους και Φύσσα, ζήτησα διαγραφές, δεν εισακούστηκα”


Η σημερινή απολογία Μίχου αποτελεί κόλαφο για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Ο Μίχος είναι παλιός Χρυσαυγίτης (παρακολουθούσε την οργάνωση από την δεκαετία του

Για βομβαρδισμό με ναπάλμ και λευκό φώσφορο καταγγέλλουν τους Τούρκους οι κουρδικές Αρχές στη Συρία (σκληρές εικόνες)


Οι κουρδικές Αρχές στη Συρία κατηγόρησαν σήμερα Πέμπτη την Τουρκία ότι καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, στην επίθεσή της στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Οι κατηγορίες αυτές με στόχο τις δυνάμεις της Άγκυρας και τους τζιχαντιστές μισθοφόρους τους δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθούν από

Πόλεμος ... συμφερόντων


Μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να πανηγυρίζουν μετά από κάθε «χλιαρή» απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία, παρουσιάζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως «εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή και ως «ασπίδα» τάχα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όμως οι καταιγιστικές εξελίξεις και ο σκληρός ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα αυτό το χοντρό ψέμα και τον κίνδυνο που κρύβει η προσπάθεια εφησυχασμού του λαού.

Μαχητική κινητοποίηση για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων


Συνεχίζοντας τη μάχη ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη. Με τα πανό και τα συνθήματα τους διαμήνυσαν «αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας - κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα».

Καταφθάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου


 Έξι μέρες, 18/10/1944,  μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ καταφθάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια μέρα έρχεται στην Αθήνα και ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπυ.

Αρχές Οκτώβρη του 1944, άρχισαν να αποβιβάζονται τα πρώτα βρετανικά στρατεύματα, με βάση το σχέδιο «Μάνα» στις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου, όταν και τα τελευταία τμήματα των

Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.


Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει,18/10/1979, την απονομή του Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

Ο Ποιητής του "Αξιον Εστί"

Πώς να μην "προσκυνήσει" τον πλούτο της ποίησης, αλλά και το διακριτικό και λιτό τρόπο ζωής του Οδυσσέα Ελύτη; Του δημιουργού του "Αξιον Εστί", με το οποίο περισσότερο απ' ό,τι με τα άλλα έργα του ταυτίστηκε. Το χρονολόγιο του Οσυσσέα Αλεπουδέλη ξεκινάει στις 2/11/1911, με τη γέννησή του στο Ηράκλειο Κρήτης.