Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Χίλια χρόνια Ηρακλής…

Ο Ηρακλής, είχε χτες γενέθλια και έκλεισε τα 111 χρόνια ζωής. Είναι από τις αρχαιότερες ελληνικές ομάδες, για αυτό κι έχει το προσωνύμιο “Γηραιός” -ενώ η αντίπαλη κερκίδα φωνάζει υποτιμητικά τους οπαδούς του “γριές” για καζούρα. Όταν ιδρύθηκε όμως στη Θεσσαλονίκη, το 1908, η πόλη ανήκε ακόμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ ο σύλλογος είχε αρχικά άλλο χαρακτήρα, ως όμιλος Φιλόμουσων, ο οποίος ενέταξε σταδιακά στο πρόγραμμά του τις αθλητικές δραστηριότητες.

Στρατιωτικά παραγγέλματα σε μαθητές και ψευτοπατριωτισμός της επιβολής!


Τα στρατιωτικά παραγγέλματα, οι στάσεις προσοχής και ανάπαυσης, όπως και η πειθαρχία που έχει επιβληθεί, στο βίντεο που ακολουθεί, δεν θα έπρεπε να έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Κι όμως, μικροί μαθητές ακούν τις εντολές του γυμναστή (εκπαιδευτικού;…) μπροστά στον μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα, και συμπεριφέρονται σαν στρατιωτάκια. Κι όλα αυτά, όπως γράφεται, σε μια… εκπαιδευτική εκδρομή! 

Αλληλεγγύη των οικοδόμων στο λαό της Αλβανίας



Τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Αλβανία.

Ιδιαίτερα, θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας οικοδόμους Αλβανούς, που δουλεύουν στη χώρα μας και έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους τόσο οι ίδιοι, όσο και συγγενικά τους πρόσωπα.

Ομιλία του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην Λάρισα

Φίλες και φίλοι
Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Είμαστε εδώ ξανά, σταθερά στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού και των παιδιών του.
Για να δοθεί απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που τρέχει πάνω στο δρόμο που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

'Ο σατανικός ρόλος του Τσώρτσιλ στην προετοιμασία της βρετανικής απόβασης στην Ελλάδα

Ο αγγλικός ιμπεριαλισμός και η Εθνική Αντίσταση

Η ένοπλη αγγλική επέμβαση στην Ελλάδα το Δεκέμβρη του 1944 αποτελεί ένα σοβαρό επεισόδιο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η επέμβαση εκείνη βρισκόταν σε κατάφωρη αντίθεση με τα ιδανικά για τα όποια έχυσαν το αίμα τους πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Ερχόταν επίσης σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της τριπλής αντιχιτλερικής συμμαχίας που ήταν επικεφαλής των ελεύθερων εθνών.

Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας


Οι πρόσφατες απαράδεκτες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας σχετική επιστολή στον ΟΗΕ και η υπογραφή "μνημονίου κατανόησης" με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης με στόχο τη χάραξη της ΑΟΖ στην περιοχή, αγνοώντας την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, αποτελεί παραπέρα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι ταγματαλήτες εκτελούν τους ανάπηρους πολέμου της Αλβανίας


Ανεκτίμητη ήταν η συμβολή των αναπήρων και τραυματιών του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940 – 41 στις πρώτες κινητοποιήσεις και συγκρούσεις του λαού της Αθήνας με τις αρχές της φασιστικής κατοχής στα χρόνια 1941, 1942 και 1943. Πάνω από 2.000 ανάπηροι δίχως χέρια, άλλοι δίχως πόδια και μάτια, με τα αναπηρικά καροτσάκια που τα κυλούσαν αδελφές νοσοκόμες, πήραν μέρος στην πρώτη επέτειο (28 Οκτώβρη 1941) της άνανδρης ιταλικής επίθεσης κατά της πατρίδας μας. Στα τέλη Δεκέμβρη 1941 οι ανάπηροι κατέβηκαν σ’ όλα τα νοσοκομεία σε απεργία πείνας, με αίτημα τη βελτίωση των

Ομιλία του Δημήτρης Κουτσούμπας στην Λεπτοκαρυά Πιερίας

Φίλες και φίλοι
Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η ΝΔ ήρθε με φόρα να κάνει πράξη τα "θέλω" των λίγων.
Απελευθερωμένη και με λυμένα τα χέρια, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μία ιδιαίτερη βρώμικη δουλειά τα προηγούμενα 4μιση χρόνια. Σάρωσε εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Απογείωσε την εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης)

Πεθαίνει στην Πράγα, 1/12/1972, ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης).
Ο Ανδρέας Τζήμας, γεννήθηκε στην Καστοριά, 1 Σεπτεμβρίου 1909, γνωστός με το ψευδώνυμο Βασίλης Σαμαρινιώτης,


Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΗΜΑΣ (Σαμαρινιώτης ), Καστοριανός δικηγόρος, υπήρξε μέλος της ΟΚΝΕ από το 1924.

Οντας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ήταν δραστήριο μέλος της ΑΕ της Αχτίδας Φοιτητών. Πήρε μέρος στις μεγάλες απεργίες εκείνης της περιόδου.

«Έρχονται οι οικοδόμοι»


Πραγματοποιούνται στην Αθήνα μαζική απεργία, 1/12/1960, και μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των οικοδόμων, που χτυπήθηκε από την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 66 άτομα.

Αργά το βράδυ, τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα.

Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ


Δολοφονείται, 1/12/1934, στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, ο Κίροφ υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Υπόδειγμα επαναστάτη
Ποιος είναι ο άνθρωπος, που «έδωσε» το όνομά του στο σπουδαίο μπαλέτο