Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019

Το ΠΑΜΕ στην 2η μέρα απεργίας των εργαζομένων της Γαλλίας


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο (πάνω) από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας και τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ με τα συνδικάτα της περιοχής των Βερσαλλιών και του Βαλ ντε Μαρν του Παρισιού.
Διαβάστεεδώ και δείτε βίντεο για την πρώτη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία και τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ.

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη νοθεία στις εκλογές της ΠΕΠΕΝ


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ»

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συνεχιζόμενες εκφυλιστικές και νόθες διαδικασίες στις αρχαιρεσίες της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), οι οποίες άρχισαν την 1η Οκτώβρη, ολοκληρώνονται στις 10/12 και γίνονται και με «επιστολική ψήφο», παρουσίασε χτες σε

Επίκαιρα πάντα τα βασικά συμπεράσματα αυτού του αγώνα


 ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944

Η πάλη του ΚΚΕ κατά τη δεκαετία 1940 - 1949, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι τρεις μεγάλες ανατάσεις του λαϊκού κινήματος, συνιστά τη μεγαλύτερη προσφορά του Κόμματός μας στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς και τη μεγαλύτερη συμβολή του στη δράση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος στον 20ό αιώνα.

Ο Δεκέμβρης του 1944 αποτέλεσε μια κρίσιμη ταξική σύγκρουση. Η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, που εξ αντικειμένου διαπερνούσε την

5 στους 6… δεν θα πάρουν «κοινωνικό μέρισμα»

Το «ματωμένο» υπερπλεόνασμα που άρπαξαν «γδύνοντας» τον ελληνικό λαό θα φτάσει το 2019 τα 7 δισ. ευρώ!

Από αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα πλαίσια της …«κοινωνικής πολιτικής» της θα επιστρέψει στα λαϊκά νοικοκυριά μόλις 175 εκατ. ευρώ!!! 

Αυτό το εξευτελιστικό ποσό οι κυβερνώντες το βάφτισαν «κοινωνικό μέρισμα»…

Όταν λύνονται τα χέρια… και οι γλώσσες

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «οι χθεσινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας, εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Σημείωση πρώτη: Η παρακάτω φωτογραφία για την ΕΛ.ΑΣ δεν αποτελεί πρόβλημα…

Ποιοι πολέμησαν στα Δεκεμβριανά

Μια ανάλυση της δύναμης και των εφεδρειών των αντίπαλων στρατοπέδων

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη δίτομη ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου που συνέγραψε ο ιστορικός Γιώργος Μαργαρίτης, στο οποίο εκθέτει τα αντίπαλα στρατόπεδα, σημειώνοντας αφενός την συσπείρωση γύρω από τους Άγγλους όλων των κοινωνικών ομάδων που είχαν λόγους να φοβούνται την επικράτηση της Αριστεράς,

Η πολιτική σας είναι που παράγει πρόσφυγες και όχι λαθρομετανάστες

Παρακολουθώντας τα αυτοδιοικητικά συμβούλια του νησιού μου, Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έμεινα άναυδος από την επιλεκτική μνήμη και πίστη στην νομιμότητα (πλην Λακεδαιμονίων).

Εσείς κύριοι δεν λέτε να φυλάμε τα σύνορα καλύτερα αλλά όταν μπαίνει το ζήτημα της καταγγελίας του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των συνθηκών τους, κρύβεστε λέγοντας «ότι αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου». Λες και η φύλαξη των συνόρων είναι.

Το ξεβράκωμα της Ελληνικής Αστυνομίας και του ρόλου της στην τήρηση της τάξης

Μια πρώτη γεύση για τα χτεσινά είχαμε πάρει στην πρόσφατη πορεία του Πολυτεχνείου. Μαζικές διαδηλώσεις, με όγκο και παλμό, χωρίς το παραμικρό επεισόδιο, μέχρι να αναλάβει η ΕΛΑΣ πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδια, για να στηθεί το εθιμοτυπικό σκηνικό στα Εξάρχεια.
Χτες είδαμε ουσιαστικά την ίδια εικόνα σε φωτοτυπία. Πολύς κόσμος στη μαθητική-φοιτητική πορεία το μεσημέρι και ακόμα περισσότερος στη βραδινή πορεία, μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και σε άλλες πόλεις.

Μην τολμήσετε να φέρετε ρύθμιση για περιορισμό των διαδηλώσεων

Μην τολμήσετε να φέρετε ρύθμιση στη Βουλή για περιορισμό των διαδηλώσεων, τόνισε προς την κυβέρνηση της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με αφορμή την κυβερνητική πρόθεση να συμπεριλάβει σχετική διάταξη σε πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να μην καταθέσει τέτοια διάταξη και το λαό να είναι σε επιφυλακή, τονίζοντας ότι δεν θα μπουν στο γύψο οι λαϊκοί αγώνες και πως τέτοιοι νόμοι θα μείνουν κενό γράμμα.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 7 - 8 Δεκέμβρη 2019:
  • Εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά: Μόνη λαϊκή απάντηση η έξοδος από το ΝΑΤΟ, το κλείσιμο των βάσεων
  • Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα: Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες
  • Φοιτητές - Μαθητές: Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη μόρφωση και ενάντια στην καταστολή
  • Κοινωνική Ασφάλιση: Διαχρονική επίθεση από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου

Καταψήφισε για πρώτη φορά η Ελλάδα το ψήφισμα για το Τμήμα Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ


Ήμασταν μαθημένοι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα να απέχει από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την καταδίκη του ναζισμού, η σημερινή κυβέρνηση ωστόσο φρόντισε να πάει ένα βήμα παραπέρα, καταψηφίζοντας το ψήφισμα για το Τμήμα Δικαιωμάτων των κατεχόμενων Παλαιστινίων. 
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και προφανώς εντάσσεται

Βρετανοί καταλαμβάνουν την Ακρόπολη


Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, 7/12/1944, (παρά τη συμφωνία με τον ΕΛΑΣ να μείνει έξω από τη σύγκρουση) και εγκαθιστούν σε αυτή βαριά όπλα με τα οποία βάλλουν κατά θέσεων του ΕΛΑΣ.

Στα άλλα μέτωπα, η ΙΙ Μεραρχία του ΕΛΑΣ, που μόλις είχε καταφθάσει στην Αθήνα, κυρίευσε τη Σχολή Χωροφυλακής, ενώ κατάφερε να κυκλώσει και να εξουδετερώσει τμήματα της Ορεινής Ταξιαρχίας που απειλούσαν την Καισαριανή. Οι Καισαριανιώτες ΕΛΑΣίτες κατέλαβαν το λόφο του Αράπη.

Η ανατομία μιας διαφήμισης


Πολλή συζήτηση, και όχι άδικα γίνεται το τελευταίο διάστημα, για τη διαφήμιση του «Jumbo»με τους ναυτικούς και τη ζωή τους.
Στοχευμένη στο συναίσθημα, ανασύρει μνήμες στις οικογένειες των ναυτικών μας, που θυμούνται την αρμύρα της ζωής τους, τις αγωνίες τους, τη χαρά και συγκίνηση ενός τηλεφωνήματος.

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019

Εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνίαΜαζικό “παρών” στο δρόμο στη μνήμη του Αλέξη και ενάντια στην καταστολή
 
Πόνταραν στα εκβιαστικά τελεσίγραφα και την τρομολαγνεία.
Κινητοποίησαν δυνάμεις που παρέπεμπαν σε… Δεκεμβριανά άλλων εποχών. Έστειλαν πολλά σχολεία της πρωτεύουσας για εκδρομές, για να μην κατέβουν πολλά παιδιά στο δρόμο. Αλλά μαθητές και φοιτητές χάλασαν τα

Τι πρέπει να ξέρουν, οι οδηγοί, για το χειμώνα


Οι συνθήκες οδήγησης τον χειμώνα για όλους τους οδηγούς δυσκολεύουν, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Βροχή, χιόνι, παγετός είναι μερικά φαινόμενα που προβληματίζουν και πολλές φορές αγχώνουν.

Χαϊδολογήματα σε κοινή θέα

Σε πολιτικά χαϊδολογήματα επιδόθηκαν σήμερα το απόγευμα σε κοινή θέα, κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου, η διοίκηση της Περιφέρειας του Γ. Πατούλη, το φασιστοειδές Τζήμερος και η παράταξη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Οι μάσκες έπεσαν για άλλη μια φορά, όταν οι τρεις τους, έμειναν μόνοι στην αίθουσα και ψήφισαν την πρόταση του Τζήμερου να

Ερώτηση, του KKE, για την κατάργηση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας


Με απαρχή τη Λευκή Βίβλο, που εγκρίθηκε από την ΕΕ το 1993, και στη συνέχεια με τη Σύνοδο Κορυφής στο Λουξεμβούργο το 1997 -και με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας- ανάμεσα σε άλλα, δόθηκε η κατεύθυνση για τη δημιουργία και την επέκταση ενός "δουλεμπορικού κυκλώματος", που στηρίζεται σε ιδιωτικά γραφεία (επιχειρήσεις) "εξεύρεσης εργασίας", γραφεία ενοικίασης εργαζομένων.

«Κι’ απέ Δεκέμβρη στην Αθήνα και Φωτιά…»

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Στη Μέλπω Αξιώτη
Στο παιδικό μας βλέμμα πνίγονται οι στεριές.
Πρώτη σου αγάπη τα λιμάνια σβυούν κι’ εκείνα.
Θάλασσα τρώει τό βράχο απ’ όλες τίς μεριές.
Μάτια λοξά καί τ’αγαπάς: Κόκκινη Κίνα.

Γιομάτα παν τα Ιταλικά στην Ερυθρά.
Πουλιά σε αντικατοπτρισμό – Μαύρη Μανία.
Δόρατα μέσα στη νυχτιά παίζουν νωθρά.
Λάμπει αρραβώνα στο δεξί σου: Αβησσυνία.

Φορολογικό δώρο Μητσοτάκη στους πρόεδρους ΠΑΕ και ΚΑΕ


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοίρασε «ψίχουλα» – μόλις 175 εκατ. ευρώ – για το κοινωνικό μέρισμα κατέθεσε τροπολογία με την οποία προσφέρει ένα τεράστιο φορολογικό δώρο στους επιχειρηματίες και εφοπλιστές ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και των ΚΑΕ της χώρας.

Κατέπεσε και η τελευταία σκευωρία εις βάρος των αγωνιστών του μποϊκοτάζ της Κόκα Κόλα.


Κατέπεσε σήμερα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και η τελευταία σκευωρία εις βάρος των αγωνιστών του μποϊκοτάζ της Κόκα Κόλα. 

Αθωώθηκε πανηγυρικά από το εφετείο Θεσσαλονίκης ο πρωταγωνιστής του  Απεργιακού Αγώνα.  Με την αθωωτική απόφαση ανοίγει ένας κύκλος κινητοποιήσεων  για  την  τελική  δικαίωση  και  την  επαναλειτουργία  του  εργοστασίου  της  ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ  Θεσσαλονίκης.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (Π.Ο.Ε.Ε.Π.) συγχαίρει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου για την

«Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Γαλλίας»


Το ΠΑΜΕ, μέλος της ΠΣΟ, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργατών της Γαλλίας, στον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα επιχειρηματικών ομίλων - κυβέρνησης Μακρόν - ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας με την τεράστια συμμετοχή τους στην απεργία της 5ης Δεκέμβρη και τις απεργιακές κινητοποιήσεις δίνουν το μήνυμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Οι απεργιακές συνελεύσεις σε πολλές περιοχές ήδη αποφασίζουν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Δεκέμβρη


Το Σάββατο 7 Δεκέμβρη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή» μαζί με ένα πολύ ενδιαφέρον και καλαίσθητο ένθετο, μια συλλογή σκίτσων και γκράφιτι με θέμα το Προσφυγικό.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σχεδιάζουν ήδη τη διακίνησή του σε χιλιάδες νέους και νέες, με αυξημένα πλάνα ώστε να κλείσει και το 2019 με αύξηση στην κυκλοφορία του «Οδηγητή»!
Το εξώφυλλο του «Οδηγητή» παίρνει αφορμή από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ και καλεί σε αντεπίθεση κόντρα σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή!

Παύλος Σιδηρόπουλος


Πέθανε σε ηλικία μόλις 42 χρόνων, στις 6 Δεκέμβρη 1990, o Παύλος Σιδηρόπουλος.
O Παύλος Σιδηρόπουλος, γεννήθηκε στις 27/7/1948, ο «πρίγκιπας» του ελληνικού ροκ όπως τον αποκάλεσαν. 
Δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου.
Ο ίδιος σ’ αυτές τις δύο διαφορετικές του ρίζες έβλεπε την αιτία της συνύπαρξης του ρόκερ και του σκεπτικιστή.
Ποίημα του Παύλου Σιδηρόπουλου για την Ιστορία του ΚΚΕ!

Bρετανικές δυνάμεις ξεκίνησαν στοχευμένες αντεπιθέσεις


Τα ξημερώματα, 6/12/1944, οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις (4 και 8 τάγματα αντίστοιχα) ξεκίνησαν στοχευμένες αντεπιθέσεις. Ωστόσο, παρά την κινητοποίηση ισχυρής δύναμης αρμάτων μάχης και αλεξιπτωτιστών, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και περιορίστηκαν στην κατάληψη των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου, καθώς και των γραφείων της ΚΕ του ΕΑΜ στην οδό Κοραή. Στον Πειραιά, οι Βρετανοί σταθεροποίησαν τις θέσεις τους στην Πειραϊκή και κατέλαβαν ένα τμήμα της ακτής του Νέου Φαλήρου, εξασφαλίζοντας απαραίτητα προγεφυρώματα για αποβάσεις. Οι επιθετικές τους πρωτοβουλίες πάντως δεν κράτησαν πολύ. Η αποφασιστική αντίσταση του ΕΛΑΣ και των

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019

«Εγεννήθη άρρεν, κρατήσατε θέσιν»!


«Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο δημόσιο».

  Είναι μια (1/11/2017) από τις πολλές αντίστοιχες δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη. Πριν γίνει πρωθυπουργός.

-Θαύμα!

Συγκλονιστικό! Οι μέλισσες σέβονται τις εικόνες σπουδαίων πολιτικών ηγετών!

-Τι θα γίνει όταν βάλουμε τη φωτογραφία ενός σημαντικού πολιτικού ηγέτη μέσα σε μια κυψέλη; Το φαινόμενο είναι μοναδικό. Οι μέλισσες σέβονται τους ηγέτες και ενώ χτίζουν γύρω γύρω από τη φωτογραφία τους, αφήνουν ενέπαφο το πρόσωπο τους.  Το πείραμα έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σύγχρονο θαύμα.

Καταγγελία της Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕΗ κυβέρνηση και η Περιφέρεια φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση των ΜΑΤ, αρνούμενοι να δεχτούν αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων για να εκθέσουν τα αιτήματα τους.
Την ίδια στιγμή η σύσκεψη που προέδρευαν ο υπουργός και  ο περιφερειάρχης και  συμμετείχαν κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές, στελέχη συνεταιρισμών και επιχειρηματιών, απουσία εκπροσώπων των βιοπαλαιστών αγροτών, παρέπεμψε τις αποζημιώσεις των αγροτών "στις καλένδες".

Το 93% των φόρων στο λαό και το 7% στους κεφαλαιοκράτες

   Η τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για το Φορολογικό νομοσχέδιο 

    Στη συζήτηση του Φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τοποθετήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, o οποίος υπογράμμισε πως το σχέδιο νόμου επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την αναλογία των φόρων σε βάρος του λαού και μετατρέπει τη χώρα σε φορολογικό παράδεισο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

   Πρόσθεσε πως αυτή η πολιτική δεν παίρνει επιμέρους διόρθωση αλλά θέλει συνολικό σάρωμα, ενώ παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για τη

Κανένας εφησυχασμός για τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ


Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει ότι τα παράκτια κράτη έχουν γενικά υφαλοκρηπίδα και μπορούν να ανακηρύξουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) έως 200 ν.μ. από την ακτογραμμή τους. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά, με εξαίρεση τους βράχους που δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή.

Η Μάχη της Μόσχας και ο… Ζόργκε


Η σοβιετική αντεπίθεση στις 5/12/1941.

Η μεγαλύτερη μάχη του Β’ ΠΠ. 

Η πρώτη μεγάλη νίκη

5 του Δεκέμβρη 1941. Μια μεγάλη μέρα του Β’  Παγκοσμίου πολέμου. Η μέρα που οι Σοβιετικοί σταμάτησαν τις στρατιές του Χίτλερ μπροστά

Τι γιορτάζουν οι ΝΑΤΟϊκοι;


70 χρόνια πολέμους, χούντες 
και τρομοκρατία στους λαούς

Το ΝΑΤΟ έχει επετειακή σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο. Παρά τις όποιες εσωτερικές αντιθέσεις τους οι ΝΑΤΟϊκοί είναι περήφανοι για «έργα και τις ημέρες» τους, 70 χρόνια τώρα.

Γιορτάζουν, λοιπόν, αυτοί που σχεδιάζουν την επιθετικότερη δράση του ΝΑΤΟ, τις νέες παρεμβάσεις του σε κάθε γωνιά του πλανήτη,

Αποφάσεις - «φωτιά και λάβρα» για τους λαούς και αντιθέσεις στον «αφρό»


 ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

«Φωτιά και λάβρα» είναι η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες στο Λονδίνο, η οποία στο φόντο μεγάλων αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σηματοδοτεί την επιτάχυνση των δολοφονικών σχεδιασμών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η γνώση είναι δύναμη να πάμε μπροστά!


Την έκθεση αρχειακού υλικού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ένοπλη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44, στην έδρα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), με τίτλο «Ένας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ» επισκέφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δ. Κουτσούμπας.

Αφού περιηγήθηκε στα εκθέματα, τα οποία εκείνη την ώρα θαύμαζαν πολλοί ακόμα επισκέπτες, οι περισσότεροι νέα παιδιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το χιλιοειπωμένο και προβοκατόρικο «παραμύθι» των παρωπίδων…


Τι θα πει παρωπίδες;

Η αφοσίωση σε μια συγκεκριμένη πανανθρώπινη ιδεολογία, δηλαδή το Μαρξισμό – Λενινισμό, αποτελεί παρωπίδα;

Και γιατί άραγε δεν έχουν παρωπίδες όσοι πολεμούν με διάφορους τρόπους τη συγκεκριμένη κοσμοθεωρία;

"Μην διστάσετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη.."


Ο Τσόρτσιλ διαμηνύει, 5/12/1944, στο Σκόμπι: «Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη...Μην διστάσετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση».

Στην πρωτεύουσα η γενική απεργία συνεχίστηκε με καθολική επιτυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν και πάλι το κέντρο της Αθήνας, ενώ για μια ακόμη φορά σημειώθηκε δολοφονική επίθεση κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα το θάνατο 30 και τον τραυματισμό πάνω από 100.

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019

Καταγγέλλουν τα περιστατικά τρομοκράτησης κατοίκων και την ένταση της καταστολής


Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι απρόκλητοι έλεγχοι από δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας (ακόμη και ψάξιμο σε τσάντες ανήλικων μαθητών που απλά περπατάνε προς το σπίτι ή το φροντιστήριο), αρκετές φορές μάλιστα συνοδεύονται από ρατσιστικά και υποτιμητικά σχόλια. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που δυνάμεις των ΜΑΤ, της Αστυνομίας και της Ασφάλειας υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, στενό, δρόμο, στις γειτονιές μας, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Γαλλίας


Η επίθεση των κυβερνήσεων στους μισθούς, τις συντάξεις, το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση που γίνεται και στην Ελλάδα και στη Γαλλία, δείχνει πως σε κάθε χώρα οι εργαζόμενοι έχουμε κοινό εχθρό τους επιχειρηματικούς ομίλους - ΕΕ - κυβερνήσεις που θέλουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων καταργώντας ό,τι έμεινε όρθιο από εργατικά δικαιώματα.

Πλακάκια


ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ στον «ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ» 

 Ο σκιτσογράφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ δίνει κίνηση και ήχο στη γελοιογραφία και με μικρές ιστορίες σχολιάζει την επικαιρότητα.   

Η νέα κινούμενη γελοιογραφία (ΒΙΝΤΕΟ) με τίτλο «Πλακάκια»: 

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ


Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που ευθύνονται για πραξικοπήματα, επεμβάσεις, τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ1.

Σημείωσε ότι οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να καθησυχάσουν τον λαό, διότι η πολιτική τους εξυπηρετεί

Σχόλιο για τη στάση της ΓΣΕΕ για τις διαδηλώσεις


Ο εργατοπατέρας εργοδότης Καραγεωργόπουλος ξαναχτύπησε με τον τίτλο... Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ. Η ηγετική ομάδα που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία για μια ακόμη φορά μπαίνει μπροστά για να διευκολύνει την κυβέρνηση της ΝΔ και τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν πράξη άλλο ένα χτύπημα στα Συνδικάτα με την απαγόρευση των διαδηλώσεων, όπως έκανε και με την προηγούμενη.

Σόκρατες


4 Δεκεμβρίου, η ημέρα που «έφυγε» ο «γιατρός» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Σόκρατες
Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Σόκρατες. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 57 ετών, πέθανε ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986, ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Είχε πτυχίο ιατρικής και γι αυτό έφερε το προσωνύμιο «ο γιατρός».

Το εγχειρίδιο του μαχητή της Αθήνας


To Σεπτέμβριο του 1944 η Αθήνα φλεγόταν. Οι Γερμανοί κατακτητές ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ μαζί με τους συνεργάτες τους των Ταγμάτων Ασφαλείας, της Ειδικής Ασφάλειας και των διαφόρων ομάδων δωσιλόγων ήταν καθημερινό φαινόμενο όχι μόνο στις συνοικίες αλλά και στο κέντρο της πόλης. 

Ο «εκβιασμός» της ΝΔ και η «πάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αρθρο στον «Ριζοσπάστη» του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ

Τις τελευταίες μέρες διακινείται από την κυβέρνηση ο εκβιασμός των διπλών εκλογών. Περιγράφεται ως «ταλαιπωρία», «περιπέτεια». Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στη διαμόρφωση νέου εκλογικού νόμου που θα αποκλείσει τις διπλές εκλογές και θα εξασφαλίσει τη «σταθερότητα».

Μιας που είσαι τυφλή, θα σου ψιθυρίσω δυο κουβέντες…


Ξέρεις καλή μου, νόμισα πως είσαι τυφλή για να μην μπορείς να διακρίνεις τον αγρότη από τον τσιφλικά, τον εργάτη από το βιομήχανο, τον πένητα από τον εχέτη. Μοναδικός σκοπός της ύπαρξής σου είναι να κρίνεις ποιος αδικεί και ποιος αδικείται, να έχεις για γνώμονα την ηθική και το δίκαιο που κρύβεις μέσα στο ίδιο το όνομά σου.

9ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στις 4 - 10 Δεκέμβρη 1973 στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, στο Σορφχάιντε, μετά από συνεχείς αναβολές, που - όπως αναφερόταν - οφείλονταν στις συνθήκες της δικτατορίας, γεγονός το οποίο επέφερε οπωσδήποτε δυσκολίες στην πραγματοποίηση της προσυνεδριακής δουλειάς και ιδιαίτερα στην αποστολή αντιπροσώπων από την Ελλάδα για το Συνέδριο.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973, και φυσικά ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της αντιδικτατορικής πάλης.

4 Δεκέμβρη 1944


Στις 4 Δεκεμβρίου, ολόκληρη η Ελλάδα νεκρώθηκε από τη γενική απεργία που κήρυξε το ΕΑΜ. Στην πρωτεύουσα, ο λαός με πομπή οδήγησε τα θύματά του στην τελευταία τους κατοικία. Στην κεφαλή της πορείας, ένα τεράστιο πανό έγραφε: «ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ, ΔΙΑΛΕΓΕΙ Ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΤΑ ΟΠΛΑ». Δε θα αργούσε να διαλέξει.

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019

Επειδή χάσαμε εμείς, κι επειδή νικήσανε αυτοί…


Σαν σήμερα πριν από 75 ακριβώς χρόνια ξημέρωνε η «Ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη 1944. Δεν είχαν περάσει ούτε δυο μήνες από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς και ο λαός της Αθήνας αιματοκυλίστηκε από το νέο κατακτητή. Δυο μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί το ιταμό τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι και της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου για το μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα


Πάρτε όλοι μέρος μαζικά στον αγώνα να διεκδικήσουμε ό,τι με την βία μας αρπάξαν και συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις. 

Ό,τι με αγώνα, σκληρή δουλειά και θυσίες κατακτήσαμε, πληρώσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μιας ζωής. Ό,τι με την βία μας αρπάξαν δεν μας το χάρισαν, δεν το δανειστήκαμε και δεν το χρωστάμε σε κανέναν και τα διεκδικούμε στο ακέραιο. 

Να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε τις πολιτικές που οδηγούν στο νέο προμελετημένο έγκλημα την Κοινωνική Ασφάλιση για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας!

“Αλλοιώνεται ο πολιτισμός μας”

45χρονος που ασελγούσε σε 12χρονη ζητά να την παντρευτεί για να παύσει η δίωξη εναντίον του

Ανατριχίλα κι αποτροπιασμό προκαλεί η νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου που είδε το φως της δημοσιότητας στα Γρεβενά. Δράστης ένας 45χρονος, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω μετά από πολύμηνη έρευνα της

Επικίνδυνη η πολιτική που εγκλωβίζει τη χώρα μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες


Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο εξετάζει την περαιτέρω ενίσχυση του επιθετικού σχεδιασμού της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών. Επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων προηγούμενων συνόδων για τη δημιουργία επίγειων, αεροπορικών και ναυτικών μονάδων κρούσης, που προετοιμάζουν νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Παίρνει πρόσθετα μέτρα στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ερώτηση για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότηταςΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ 
ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Είναι πολύ επικίνδυνη για τους λαούς η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τον αυθαίρετο καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με ταυτόχρονη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και η υπογραφή "μνημονίου κατανόησης" με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία μάλιστα αναγνωρίζει και στηρίζει η ΕΕ.

Η ματωμένη Κυριακή

Δεκεμβριανά 1944

Το ξημέρωμα της Κυριακής, 3ης του Δεκέμβρη 1944, έβρισκε το βασανισμένο λαό της Αθήνας και του Πειραιά στο πόδι. Οι προετοιμασίες, για το μεγάλο συλλαλητήριο, που είχε καλέσει η ΚΕ του ΕΑΜ, για την ίδια μέρα στην πλατεία Συντάγματος, έχουν φτάσει στην τελική τους φάση. Αλλωστε, οι μέρες που είχαν προηγηθεί ήταν γεμάτες ένταση και όλοι συναισθάνονταν την κρισιμότητα των στιγμών.

Τη νύχτα της 30ής Νοέμβρη προς 1η Δεκέμβρη, μετά την ανακοίνωση –

Ασέλγησε μεν ο Ν. Γεωργιάδης, παραγράφηκε δε βάσει του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ


Απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκραρτίας,  Νίκος Γεωργιάδης για την ασέλγεια σε ανήλικο παρά και ενάντια στη βούληση των δικαστών, με την εισαγγελέα να δηλώνει «Ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον νόμο»

Η εισαγγελέας της έδρας κατά την εισήγησή της δήλωσε ουσιαστικά υποχρεωμένη να δεχθεί την ένσταση παραγραφής, επισημαίνοντας πως η ίδια δεν το επιθυμεί.

Φασιστικός Τουρισμός στην Κατερίνη…

Τραγελαφικές στιγμές έντονης γραφικότητας και πατριδοκαπηλίας έζησε η πόλη της Κατερίνης με τους μεταφερόμενους φασίστες από όλη την Βόρεια Ελλάδα και τις παραεκκλησιαστικές ομάδες που βρέθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία του δημαρχείου της πόλης.

Η πολυδιαφημιζόμενη συγκέντρωση της «πατριωτικής» νεολαίας Κατερίνης ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με συγκεκριμένα blog του νομού μας (όπως το «ΛΕΥΤΕΡΙΑ» και η «ΠΙΕΡΙΚΗ») να έχουν συμβολή στην προπαγάνδα της, αποδείχτηκε σύναξη μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που ήρθαν από διάφορα μέρη.

3 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία


Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ταξικού κινήματος στον αγώνα των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους για δημόσια - δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.

Πάνος Γαβαλάς


Με τη φυσαρμόνικα στον εφεδρικό ΕΛΑΣ

Ο Πάνος Γαβαλάς θα φύγει από τη ζωή πικραμένος αλλά με «καθαρή συνείδηση», όπως έλεγε, δυο χρόνια αργότερα, στις 3 του Δεκέμβρη 1988.

Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής Πάνος Γαβαλάς πορεύτηκε με συνέπεια και αυταπάρνηση στο δρόμο του καλού λαϊκού τραγουδιού, ερμηνεύοντας με την υπέροχη κι ακοπιάριστη φωνή του περίπου χίλια τραγούδια, ανάμεσά τους ορισμένα από τα ωραιότερα λαϊκά που γράφτηκαν ποτέ.