Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Παρακολουθήστε στο βίντεο πάνω ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που παρουσιάζουν μουσικοί, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, στο portal 902.gr.

Συμμετέχει κουιντέτο εγχόρδων με τους Χρήστο Γκότζο, Ευγένιο Μπένση, Νίκο Πανά, Κώστα Πανά και Κώστα Σταυρόπουλο.

Ο Κώστας Εγγλέζος στο πιάνο συνοδεύει τους λυρικούς καλλιτέχνες Γιώργο Σαμαρτζή και Τάση Χριστογιαννόπουλο.

Βίντεο για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Στις 9 Μάη 1945, ώρα 0.43' π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπέγραψαν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας:
 

Ίσως για λόγους ταξικούς και όχι μόνο…


Επίθεση στο ΚΚΕ χωρίς Στάλιν είναι σεξ χωρίς οργασμό!

Ο Μιχάλης Λεάνης απαντά στη Σώτη Τριανταφύλλου και όσους έχουν κάνει τον αντικομμουνισμό επάγγελμα, ίσως για λόγους ταξικούς και όχι μόνο…

Δεν είναι ότι νοιώθω την ανάγκη να απολογηθώ. Το αντίθετο μάλιστα. Ούτε χρίζομαι ξαφνικά αυτόκλητος υπερασπιστής ενός κόμματος. Αστειότητες. Το ΚΚΕ έχει ικανότατα στελέχη και μέλη, πολύ πιο ικανά από εμένα όχι μόνο να το υπερασπιστούν με θεσμικό τρόπο αλλά και να το προστατέψουν από κάθε μορφής επίθεση. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

Δύο μήνες πανδημίας και η επόμενη μέρα στην Yγεία: Ακριβώς από κει όπου ξεκινήσαμε;


Πέρασαν δύο μήνες πανδημίας, ατελείωτες ώρες εγκλεισμού και καραντίνας, χιλιάδες απολύσεις και ξεχαρβάλωμα εργασιακών σχέσεων, αμέτρητες στιγμές αγωνίας μπροστά στο φόβο του θανάτου για το λαό μας.

Στα νοσοκομεία δόθηκε μία μεγάλη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Στους χώρους δουλειάς για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Στους δρόμους για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Αφιέρωμα στην 9η Μάη στο www.aerostatostospiti.gr

Το κόκκινο Αερόστατο συνεχίζει να προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε όμορφες περιπέτειες μέσα από το νέο του σπίτι www.aerostatostospiti.gr. Αυτές τις μέρες φιλοξενεί ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Οι επισκέπτες

γίνονται ντεντέκτιβ της Ιστορίας και απαντούν σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων για να ανακαλύψουν πώς ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος

Ένα τραγούδι για τον αγώνα των Ελλήνων καλλιτεχνών

Δυο νέες μουσικοί μέλη του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου είναι στη ξενιτιά.

Η Όλγα Αβραμίδου στην Ιταλία και η Ειρήνη Σαββίδου στην Ουαλία.

Χωρίς πολλά μέσα, ένοιωσαν την ανάγκη με ένα τραγούδι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Έλληνες καλλιτέχνες που σήμερα παλεύουν για την επιβίωσή τους.

9 Μάη 1936 Μέρος 2ο

ΜΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
Τα ιστορικά γεγονότα της 9 Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη
Μέρος 2ο

Δίνουμε συνέχεια με τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» 10 Μάη του 1936, της έκτακτης έκδοσης της εφημερίδας την ίδια μέρα και δύο μικρότερα ρεπορτάζ από τα φύλλα 11 και 12 Μάη για το κλείσιμο της απεργίας και τη νίκη των καπνεργατών.

Αντιφασιστική Νίκη (Μέρος Β')

Αποχαλινωμένος ο γερμανικός ιμπεριαλισμός από τη στήριξη που του παρείχαν  οι καπιταλιστές της Δύσης  ξεκίνησε  τον «χορό του πολέμου» στην Ευρώπη. 

Τον Οκτώβρη του 1933 η Γερμανία εγκατέλειψε τη Διάσκεψη της Γενεύης για τον αφοπλισμό και κατέθεσε δήλωση αποχώρησης από την Κοινωνία των Εθνών.

Μάης 1936 - Μάης 2020

Τίμησαν την εξέγερση των εργατών τον ηρωϊκό Μάη του '36
(VIDEO)

Με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι το χώρο των γεγονότων του Μάη του '36 όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και τα ταξικά εργατικά σωματεία τίμησαν την εξέγερση των εργατών τον ηρωικό Μάη του '36 και την αντιφασιστική νίκη των λαών.

Με νέα γνώση και με νέα πείρα στη μάχη για την ανάταση του εργατικού κινήματος και των νέων αγώνων

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα, όπως και όλες οι συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα δημιούργησαν αγωνιστική ανάταση και αισιοδοξία στην πλειοψηφία του λαού μας.

Εγιναν σημείο αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνδικαλιστές, για πολλά συνδικάτα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ορμητικά στη μάχη της «επόμενης μέρας»

«Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν»: Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που εκπέμπουν κυβέρνηση και τα δημοσιογραφικά της φερέφωνα για την «επόμενη μέρα». Μάλιστα, αυτός είναι ο μόνιμος σχολιασμός απέναντι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση, σε οποιαδήποτε αγωνιστική έκφραση του εργατικού κινήματος. Καλούν, λοιπόν, το λαό ουσιαστικά να υποταχθεί στη λεγόμενη «νέα κοινωνική ταυτότητα» που του πλασάρουν το κράτος και το κεφάλαιο, ώστε να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική κρίση όσο γίνεται πιο ανώδυνα για την αστική τάξη και την εξουσία της.

Δόγμα Τρούμαν


Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει, 10/5/1947, το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Χάρι Τρούμαν για παροχή βοήθειας σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιράν προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο».

Η ουσία του Δόγματος Τρούμαν: Ο κίνδυνος της επανάστασης

Εκτελούνται 92 κομμουνιστές


Εκτελούνται, 10/5/1944, 92 κομμουνιστές (μεταξύ αυτών και πολλοί παλιοί εξόριστοι που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στους κατακτητές) στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκ των οποίων οι 10 ήταν γυναίκες.

Μετά την ανθρωποσφαγή στο Θυσιαστήριο της Καισαριανής, της 1ης του Μάη 1944, οι εκτελέσεις και η τρομοκρατία συνεχίστηκαν και τις υπόλοιπες μέρες.

Κώστας Λαζαρίδης

Εκτελείται, 10/5/1943, στην Καισαριανή ο Κώστας Λαζαρίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ.

Ο Κ. Λαζαρίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1920. Καπνεργάτης στο επάγγελμα μετείχε ενεργά στους συνδικαλιστικούς αγώνες της εποχής του. Διετέλεσε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καθώς και μέλος της Γραμματείας της Ενωτικής ΓΣΕΕ. Η μεταξική δικτατορία τον έκλεισε στην Ακροναυπλία το 1937.

Όταν οι Γερμανοί του πρότειναν να τον εξαγοράσουν και να σώσει τη ζωή του εκείνος τους απάντησε: «Πέστε στα κτήνη ότι οι κομμουνιστές δεν πουλιούνται, μα πεθαίνουν για το Κόμμα τους και τον λαό τους».

Μάρκος Βαμβακάρης


Ο Μάρκος Βαμβακάρης, γεννήθηκε στις 10 Μάη 1905, στο συνοικισμό Σκαλί της Ανω Χώρας στην Ερμούπολη της Σύρου. Ηταν ο πρώτος από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη , οι οποίοι ήταν φτωχοί αγρότες – χωρίς κλήρο – και ασχολούνταν και με άλλες δουλειές για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. 

Εζησε τα παιδικά του χρόνια στη Σύρο και σε ηλικία 12 χρονών ήρθε στην Αθήνα. Εμαθε μπουζούκι και μπαγλαμά στο στρατό. Η πιο δημιουργική περίοδος για τον Βαμβακάρη ήταν

Η κυβέρνηση ζητά τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων


Η κυβέρνηση ζητά τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων, 10/5/1897, μετά την ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις «ανταποκρίθηκαν» στο κάλεσμα της ελληνικής άρχουσας τάξης, οι εχθροπραξίες σταμάτησαν και στην Ελλάδα επιβλήθηκαν υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις.