Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και την Νατάσα Μποφίλιου

Με τη συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και τη Νατάσσα Μποφίλιου συνεχίζεται η κινητοποίηση που διοργάνωσαν νωρίτερα οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας ενάντια στο ΧΥΤΑ Φυλής στο Καματερό.

Κυκλοφορεί από σήμερα το τεύχος Ιούνη του «Οδηγητή»

«Καμία ανάσα στο σύστημα που γεννάει κρίσεις, πολέμους, ρατσισμό. Αντεπίθεση για την ανατροπή του» είναι το «μήνυμα» που στέλνει το πρωτοσέλιδό του, με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας που ξέσπασαν στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από αστυνομικούς. Στο ίδιο θέμα είναι αφιερωμένες τρεις σελίδες από την ύλη του τεύχους.

Ο «Οδηγητής» φιλοξενεί επίσης δισέλιδο για το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 ως τις 19 Ιούλη στο Στόμιο της Λάρισας.

«... παντός καιρού και τόπου»!

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΕΡΟΠΕΖΟΝΑΥΤΗ»

Ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Λ. Α. τον συνάντησε για μια συζήτηση για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


...Πρώτη φορά θα τον συναντούσα...
Μέσα από δύσβατες διαδρομές, έφτασα σε ένα ξέφωτο, απαρχή πολλών μονοπατιών που χάνονταν στα διάσελα με έλατα, τα ντούσκα και τις κουμαριές.
Αγρια ομορφιά. Τόπος να ζεις!
Πώς αλλιώς θα ήταν, είπα!
Ενας Αεροπεζοναύτης, στο φυσικό του χώρο.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο «CNN.gr»

 - Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, οι ΗΠΑ συνταράσσονται από μια κοινωνική έκρηξη. Ποια είναι η δική σας ερμηνεία για τα γεγονότα;

- Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό, λειτούργησε ως θρυαλλίδα για το ξέσπασμα της λαϊκής αγανάκτησης που σιγοέβραζε.

Εμπλοκή στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Η χώρα μας διατηρεί για πολλά χρόνια μια από τις κορυφαίες θέσεις μεταξύ όλων των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της χώρας. Παραμένει σταθερά δεύτερη με 2,24% και 4,624 δισ. δολάρια.

Ενδεικτικά η Ελλάδα δαπάνησε από το 2011 έως το 2018 το ποσό των 33,843 δισ. δολαρίων.
Ενώ με βάση τα στοιχεία του SIPRI (Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον

Το καλοκαίρι των πληγών

Αν το δέκα τοις εκατό της συναισθηματικής έκρηξης, του φυσικού αποτροπιασμού και της χειμαρρώδους σχολιογραφίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ καταφέρναμε να διατεθεί στην παραγωγή σκέψης και πολιτικής στην Αμερική κι όλο τον κόσμο σήμερα, με στόχο την ανατροπή του εκφυλισμένου συστήματος που το

Εφυγε από τη ζωή ο σ. Θανάση Καραγιάννη

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα συγγενείς συναγωνιστές και φίλοι στο σύντροφο Θανάση Καραγιάννη, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.
Η κηδεία του σ. Θανάση θα είναι πολιτική και θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 στα κοιμητήρια του Ευόσμου. Το πούλμαν από τα Ρουμάνικα Νεάπολης θα αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι.

Συλλυπητήριο της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Συγκέντρωση για τη ΛΑΡΚΟ

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Λάρυμνα, μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές σας, αλλά και μαζί με τους κατοίκους της περιοχής που έχει ταυτιστεί με αυτό το εργοστάσιο.

«Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 13 - 14 Ιούνη κυκλοφορεί το νέο ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με τίτλο «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι».

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με αφορμή την αποκάλυψη, στις 12 Οκτώβρη 2019, από την ΚΕ του Κόμματος, του μεγάλου μνημείου στη Γυάρο προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης, όλων όσοι στα 21 χρόνια λειτουργίας αυτής της φυλακής άνοιξαν με τη στάση τους ρωγμές στη βαρβαρότητα.

Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν 101 αγωνιστές στη Θεσσαλονίκη

Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν, 6/6/1944, στη Θεσσαλονίκη 101 αγωνιστές από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στην τοποθεσία Ντουντουλάρ, κοντά στην κοινότητα Διαβατά, έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Χατζήμαλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αποβραδίς στις 5 του Ιούνη λίγοι αξιωματικοί της Γκεστάπο με τον Γλάστρα, το διευθυντή του στρατοπέδου, φωνάζανε τα ονόματα. Εκατόν ένας κρατούμενοι εργάτες, αγρότες, επιστήμονες, υπάλληλοι, οι πιο εκλεκτοί. Τους χωρίσανε, τους δώσανε τρόφιμα “για ταξίδι” και με το τέχνασμα αυτό τους κλείσανε στο θάλαμο “έξι”.

Oι Ιταλοί φασίστες εκτελούν 106 πατριώτες στο Κούρνοβο

Οι Ιταλοί κατακτητές εκτελούν,6/6/1943, στο Κούρνοβο 106 κρατούμενους από το στρατόπεδο της Λάρισας.

Ανάμεσά τους και 54 κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες, από τους 580 που παρέδωσε η Μεταξική δικτατορία στις δυνάμεις κατοχής.

Παντελής Πουλιόπουλος

Εκτελείται, 6/6/1943, στο Νεζερό (κοντά στο Δομοκό) από τους Ιταλούς ο Παντελής Πουλιόπουλος.

Ο Π. Πουλιόπουλος διετέλεσε Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924. Το 1926 παραιτήθηκε, ενώ αρνήθηκε να κατέβει στις εκλογές του ίδιου χρόνου ως υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος.

Λίγο πριν το 3ο Τακτικό Συνέδριο το Γενάρη του 1927, επέστρεψε στο ΚΚΕ, συνέχισε τη φραξιονιστική του δράση με το «Γράμμα στα μέλη του ΚΚΕ», ενώ το Γενάρη του 1928 εξέδωσε τον «Σπάρτακο».

Αράμ Χατσατουριάν

Γεννιέται, 6/6/1903 , στην Τιφλίδα, ο Αρμένιος μουσικός Αράμ Χατσατουριάν, ένας από τους κορυφαίους σοβιετικούς μουσικούς του 20ου αιώνα, και πέθανε στην Μόσχα, την 1/5/1978.
Ξεκίνησε τις σπουδές στη μουσική σε ηλικία 19 ετών στη μουσική τεχνική σχολή Γκνέσιν.
Το 1934 αποφοίτησε από το Ωδείο της Μόσχας, στην τάξη της σύνθεσης του σπουδαίου μουσικού παιδαγωγού Νικολάι Γιακόβλεβιτς Μιασκόβσκι.