Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Η Θρησκοληψία του Δεκαπενταύγουστου

Θρησκοληψία

Δεν τόνε θέλει, μωρέ, τον άθρωπο η Παναγία να σέρνεται στα

γόνατα και με την κοιλιά, ωσάν τον όφι, μπροστά στη χάρη Της, φορτώνοντας στους ώμους της τα ατέλειωτα «αχ» του.

Ιδιωτικοί Στρατοί: Μπίζνα 100 δισ. δολ. για το «μακρύ χέρι» των κυβερνήσεων

 
Πού μας οδήγησε η έρευνα:

  • Ομάδα Wagner: Το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου – Οι δυο ηγέτες της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας και η φωτογραφία με τον Πούτιν το 2016 – Πότε ιδρύθηκε, σε ποιες χώρες έχει επέμβει και οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Πριγκόζιν  
  • Μαρτυρία μέλους της Wagner: «Παίρναμε 5.000 ρούβλια (88 δολάρια) για κάθε μέλος του ISIS που θα σκοτώναμε» – «Μου πρόσφεραν 150.000 ρούβλια (2.600 δολάρια) τον μήνα, ενώ στην πόλη μου έπαιρνα 15.000» – «Πήγαμε στη Λατάκεια της Συρίας με ναυλωμένο αεροπλάνο, υποδυόμενοι τους πολιτικούς μηχανικούς».

Η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στο Δήμο της Αθήνας


 Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στο Δήμο της Αθήνας, απέναντι στον Δήμαρχο της κυβέρνησης, απέναντι σε βασικές επιλογές που έκανε έχοντας την στήριξη των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Αμείλικτα ερωτήματα


Τον Μάη του 2022, από μια ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν μάθαμε ότι η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ των 20 χωρών που θα έστελναν στην Ουκρανία νέα πακέτα με πολεμικό υλικό.

Λίγες μέρες αργότερα, μάθαμε από δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου για τη συμφωνία του με τον Κυρ. Μητσοτάκη να παραδώσει η ελληνική κυβέρνηση παλιότερης τεχνολογίας τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία και να αντικατασταθούν με πιο σύγχρονα γερμανικά.

Υπερεφημέρευση, παραιτήσεις και στο βάθος ιδιώτες


 Παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ για τα αλλεπάλληλα κρούσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα

 Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά, με ανακοινώσεις της για τα Νοσοκομεία Χαλκίδας και Αρτας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Ηδη, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις μέλη της έχουν καταγγείλει την εφημεριακή υπερεξόντωση, τις επικίνδυνες εντολές για ετεροαπασχόληση και τις διαρκείς μετακινήσεις στο έδαφος των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, καθώς και την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών.

Βιβλιοπροτάσεις


Το καλοκαίρι και η ξεκούραση, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφώσει για τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου και των νέων των λαϊκών οικογενειών τους η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, είναι μια ανάγκη. Σ' αυτές τις συνθήκες, το μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο, το ιστορικό, η καλή λογοτεχνία, αποτελούν ένα μέσο δημιουργικής ενασχόλησης στον όποιο ελεύθερο χρόνο μας.

Ενας νέος ήλιος ανατέλλει πάνω από την Ινδία

ΙΝΔΙΑ

Πενήντα χρόνια - πόσης; - ανεξαρτησίας

Σήμερα, ύστερα από μισόν αιώνα, η Ινδική Χερσόνησος παρουσιάζει μια εικόνα ακόμη πιο πολύπλοκη απ' ό,τι στις 15 Αυγούστου 1947

Το 1947, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί την Ινδία, χωρίς τους Αγγλους και την κυριαρχία τους.

Αγωνιστική απάντηση στο νέο αντεργατικό «έκτρωμα»


 Οι τρόποι που σκαρφίζεται η κυβέρνηση, που αποτελεί το πολιτικό προσωπικό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να αυξήσει τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, δεν είναι πλέον ούτε ευφάνταστοι ούτε πρωτόγνωροι.

Μετά τις συνεχείς επιθέσεις σε 5ήμερο και 8ωρο την περασμένη δεκαετία, μετά τη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση φέρνει νέο εμβληματικό έκτρωμα που θα επιτρέπει δουλειά μέχρι και 16 ώρες τη μέρα, βαφτίζοντάς το και αυτό δικαίωμα, όπως άλλωστε και με τη δουλειά μέχρι τον τάφο. Βάζουν στόχο τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας πάνω στον οποίο «χτίστηκαν» οι μισθοί, η Ασφάλιση, οι συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας κ.λπ.

Κρίκος στην αλυσίδα της εκμετάλλευσης


 ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Με αφορμή στοιχεία από την Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

 Υπάλληλος κατήγγειλε ότι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που εργαζόταν την παρενοχλούσε σεξουαλικά, λεκτικά και σωματικά. Λίγες μέρες αργότερα απολύθηκε.

Εργαζόμενες σε υποκατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ κατήγγειλαν ότι υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση από τον προϊστάμενό τους. Μετά την υποβολή της καταγγελίας, η εταιρεία απέλυσε καταχρηστικά όλες τις καταγγέλλουσες, μαζί με τον καταγγελλόμενο.

Στα σκαριά οι προετοιμασίες για μακροπρόθεσμη στρατιωτική κλιμάκωση


 «Στο κόκκινο» η Μαύρη Θάλασσα - Επικίνδυνο μπαράζ αναχαιτίσεων μεταξύ αεροσκαφών ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Με τις αιματηρές μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία και τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς να συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση, χωρίς κανένα από τα δύο στρατόπεδα να ενισχύει σημαντικά τη θέση του, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προετοιμάζονται ήδη για την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσής τους με τη Ρωσία και το 2024 στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτή η προοπτική για γενίκευση του πολέμου.

Αντιπαράθεση για τη μεταχείριση των συλληφθέντων

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Το απόλυτο ξέπλυμα των φασιστικών ομάδων από τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της Κροατίας, με την ελληνική κυβέρνηση να ...παρακολουθεί διακριτικά

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ


Εβδομήντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από τις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, όταν οι ΗΠΑ στην κυριολεξία ισοπέδωσαν τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας πυρηνικά όπλα κατά των λαών.

Ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, πάνω από 180.000 οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 300.000 τα καταγεγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας, που πέθαναν από λευχαιμία, καρκίνο του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Ακόμα και σήμερα το ποσοστό θανάτων από καρκίνο στις δύο αυτές πόλεις είναι δέκα φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ιαπωνία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 15/08/1769

Γεννιέται ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης. 

Γεννιέται ο Ναπολέων Βοναπάρτης