Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

"Ελληνες" δωσίλογοι και φιλοναζιστικές οργανώσεις


Λίστα ατόμων και οργανώσεων


Τα Ειδικά Δικαστήρια δωσιλόγων

Παραθέτουμε μια μικρή λίστα με Έλληνες δωσίλογους, γερμανόφιλους και φιλοναζιστές που έδρασαν στην περίοδο της κατοχής. Για να φτιαχτεί, χρειάστηκε αρκετός χρόνος ψάξιμο σε διάφορα ιστορικά βιβλία, ώστε να διασταυρωθούν οι πληροφορίες που συγκεντρώναμε.

“Ζήτω το Πένθος”

 

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης έρχεται στο ιστορικό Κύτταρο  με το εμβόλιο στο χέρι, μοιράζει  δόσεις αντικόβιντ με θρομβώσεις κραυγάζοντας: «στο μετρό μου δεν κολλάει, στο εφετείο κολυμπάει» και παρουσιάζει τον επετειακό μονόλογο:

Η αλήθεια για τους Κουβανούς στη Ζάκυνθο: Μαφιόζικο κύκλωμα λαθρεμπορίας με στόχο την Κούβα

Η αλήθεια για τους Κουβανούς στη Ζάκυνθο: Μαφιόζικο κύκλωμα λαθρεμπορίας με στόχο την Κούβα


Σε φάση κλιμάκωσης μπαίνουν το τελευταίο διάστημα οι πολύμορφοι σχεδιασμοί αμερικανικών κέντρων ενάντια στην Κούβα. Ήδη αντεπαναστατικές ομάδες, καθοδηγούμενες και χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ, έχουν προκυρήξει «ειρηνικές διαδηλώσεις» για τις 15 Νοέμβρη, σε μια νέα απόπειρα να δημιουργηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης στο Νησί της Επανάστασης.

Βασικά συμπεράσματα της πάλης του ΚΚΕ από την Kατoχή έως τη Βάρκιζα


80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ - 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Απόσπασμα από το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, τόμος Β1

1. Αν και η Κατοχή βρήκε το ΚΚΕ με ελάχιστες κομματικές δυνάμεις και αποδιοργανωμένο, το Κόμμα μπόρεσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτηθεί και να δημιουργήσει νέες Κομματικές Οργανώσεις στην εργατική τάξη, στη φτωχή αγροτιά, στα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων και στη σπουδάζουσα νεολαία. Πρωτοστάτησε και ηγήθηκε στο μαζικό πολιτικό και στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, προσφέροντας αιματηρές θυσίες.

Αντί για μέτρα προστασίας η κυβέρνηση εμπορευματοποιεί περαιτέρω την υγεία


Σε συνθήκες αναζωπύρωσης της πανδημίας, αντί η κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους μεγάλης διασποράς και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας -απαραίτητες προϋποθέσεις και για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού- αυτή προχωράει στα σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης της υγείας.

Η ιστορική ομιλία της Λα Πασιονάρια (Ντολόρες Ιμπαρούρι) ]


“¡Hasta pronto hermanos!”. Στο επανιδείν αδέρφια! της Dolores Ibárruri

 Η ιστορική ομιλία της Dolores Ibárruri “La Pasionaria” αποχαιρετώντας τους εθελοντές των Διεθνών Ταξιαρχιών, (1η Νοεμβρίου 1938).

Ξεσπάει η εθνικοδημοκρατική επανάσταση στην Αλγερία


 Το 1954 ξεκινάει ο αγώνας του αλγερινού λαού για την αποτίναξη των δεσμών της γαλλικής αποικιοκρατίας. Αυτή τη χρονιά από Αλγερινούς πατριώτες ιδρύεται η «Επαναστατική Επιτροπή Ενότητας και Δράσης», που έθεσε ως σκοπό της την ανατροπή του αποικιακού ζυγού με ένοπλο αγώνα. Μέσα σε μερικούς μήνες η επιτροπή αυτή αναδιοργανώνεται σε Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (ΜΕΑ) και άρχισε την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης.

Σχέδια «χαλάρωσης» για το κεφάλαιο, μόνιμη η «μέγκενη» για τους λαούς


«Kατά την επανεξέταση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να εξεταστούν οι νέες προκλήσεις που ανέδειξε η κρίση της COVID-19. Θα μπορούσαν επίσης να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα από την επιτυχή πολιτική απόκριση της ΕΕ (...) και ιδίως από τη διακυβέρνηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ηρωες μικρού κυβισμού


Οι ένστολοι καβαλάρηδες, δυο δυο για καλύτερη προστασία, στις μηχανές οργώνουν το λεκανοπέδιο. Πίσω από το κράνος, οι νεαροί αετοί της ασφάλτου διαθέτουν γερακίσιο βλέμμα. Διακρίνουν σπασμένο τζάμι σε μια άσπρη σακαράκα. Και μέσα τρεις «αθίγγανους», όπως είπαν. Ευκαιρία για έναν άθλο του Ηρακλή, ακόμα. Θα σωθεί η πατρίδα, η κοινωνία και η περιουσία του πολίτη, κι ας έμαθε την κλοπή του αμαξιού του μετά το μακελειό. Στη στενή ανηφοριά δίνεται η μεγάλη μάχη. Στα στενά των Θερμοπυλών ...του Περάματος.

Ο φασισμός είναι μια μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου


 Η γνώση είναι δύναμη και αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο προκειμένου να ερμηνεύουμε τον κόσμο στην κίνησή του, να βλέπουμε πίσω από τα γεγονότα και τις εικόνες, να μπορούμε να βαθαίνουμε στις ρίζες των κοινωνικών φαινομένων, στις γενεσιουργούς τους αιτίες, να ανακαλύπτουμε τη διαλεκτική τους σχέση με την κοινωνική εξέλιξη και την κινητήρια δύναμή της, που είναι η ταξική πάλη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκαλύπτεται και η λύση των προβλημάτων και ο δρόμος που οδηγεί σ' αυτήν.

Εγκληματική η μη κάλυψη με σχολικούς νοσηλευτές όλων των μαθητών που έχουν ανάγκη


Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για «εξοικονόμηση προσωπικού» θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μαθητών με προβλήματα υγείας
 
Εκατοντάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, κάποια από αυτά με σοβαρές παθήσεις, που χρειάζονται σχολικούς νοσηλευτές, έχουν μείνει ακάλυπτες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αφού και αυτές οι ανάγκες, που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια μικρών παιδιών στο σχολείο, μπαίνουν στον «κόφτη» της κυβέρνησης για εξοικονόμηση προσωπικού στα σχολεία.

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 4 Νοέμβρη


Όλοι στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη

Δεν πάει άλλο!
Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ώρου!

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/11/1814

Αρχίζει το Συνέδριο της «Ιεράς Συμμαχίας» στη Βιέννη με αντικείμενο την επαναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής επανάστασης και των Ναπολεόντειων Πολέμων.