Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ο Δεκέμβρης του 1944 - η τελική έκβαση


Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Στις 9 Γενάρη του 1945 άρχισαν στο αρχηγείο του Σκόμπι οι διαπραγματεύσεις για σταμάτημα των εχθροπραξιών.

Η τελική έκβαση και η συμφωνία ανακωχής

Ομολογία της κυβέρνησης ότι στο μέσον της χρονιάς υπάρχουν κενά ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα


Με έγγραφο της γενικής γραμματέως, το υπουργείο Παιδείας ομολογεί με τρόπο «πανηγυρικό» ότι, ενώ βρισκόμαστε στις αρχές Γενάρη, υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία και μάλιστα στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Τα ψέματα τελείωσαν!


Η κυβέρνηση μετά τη στοχοποίηση του λαού, προχωρά και στη στοχοποίηση των γιατρών για να κρύψει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο και ότι αυτό συνεπάγεται βαρύ τίμημα. Όμως τα ψέματα τελείωσαν και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης έχουν αποκαλυφθεί. Αυτό που απαιτείται είναι μαζικός οργανωμένος αγώνας για την σωτηρία του λαού. Κάτω τα χέρια από τους υγειονομικούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Αστυνομικοί και στρατιωτικοί μεταξύ των εισβολέων στο Καπιτώλιο


Ένα από τα πρώτα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν μπροστά στο θέαμα του ακροδεξιού όχλου που κατέλαβε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα μέρη του κόσμου, ήταν φυσικά πώς ακριβώς διαπέρασαν με τέτοια ευκολία τον υποτιθέμενο κλοιό ασφαλείας. Απορίες που λύθηκαν γρήγορα βέβαια, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες εικόνες στα ΜΚΔ, που έδειχναν ξεκάθαρα τις δυνάμεις ασφαλείας κυριολεκτικά να ανοίγουν το δρόμο στο αλαλάζον πλήθος, αφαιρώντας τα κιγκλιδώματα, αλλά και ένστολους να χαριεντίζονται και να βγάζουν σέλφι με τους εισβολείς.

Απαιτούν άμεσα μέτρα για τη διανομή των συγγραμμάτων


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Άμεσα μέτρα για τη σωστή και έγκαιρη διανομή συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές, απαιτούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολιτικών Επιστημών, Αγγλικού, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Γεωλογικού του ΑΠΘ και Οικοτρόφων και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, που τονίζουν ότι η πραγματικότητα διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί έγκαιρης διανομής των συγγραμάτων.

Κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Γενάρη!


Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή». «Μόνο με το κεφάλι ψηλά θα ανασάνουμε πραγματικά» είναι το μήνυμα που στέλνει το περιοδικό της ΚΝΕ με το πρώτο του εξώφυλλό για τη νέα χρονιά, καθώς και με το άρθρο της Συντακτικής του Επιτροπής.

Η κομματική ιστοριογραφία για τον χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης του 1821 και η στρατηγική του ΚΚΕ


Η ενασχόληση του ΚΚΕ με την Επανάσταση του 1821 καταγράφεται από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του έως τις μέρες μας. Αιτία, που ώθησε στην πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας, δεν ήταν μόνο και κυρίως η σημασία του '21 και οι ανάγκες της ιδεολογικής διαπάλης με την αστική ιστοριογραφία. Αποφασιστικά επέδρασε και το γεγονός ότι η ανάλυση για τον χαρακτήρα της Επανάστασης του '21, τις κινητήριες δυνάμεις της, τους στόχους και το αποτέλεσμά της, συνδεόταν με την αποτίμηση της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα.

«Κορονοκρίση» ή κρίση υπερσυσσώρευσης;

Οι εξελίξεις φωτίζουν τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο: Την πάλη για το Σοσιαλισμό!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Την κρίση την έφερε η πανδημία; Αποτελεί «φιλολαϊκή στροφή» στην πολιτική της ΕΕ η υιοθέτηση περισσότερων επεκτατικών μέτρων στη διαχείριση της νέας κρίσης, με κοινό δανεισμό και μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στη στήριξη της οικονομίας; Μπορεί το «Πράσινο New Deal» να δώσει απάντηση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που επιδεινώνονται στο έδαφος της κρίσης; Σ' αυτά και άλλα ερωτήματα απαντάει ο «Ριζοσπάστης», αξιοποιώντας υλικό από την αρθρογραφία του τεύχους 4-5 της ΚΟΜΕΠ (Ιούλης - Σεπτέμβρης 2020), ως μια συμβολή στην αντιπαράθεση που οξύνεται, με φόντο την πανδημία και την κρίση, φωτίζοντας τη μοναδική διέξοδο για το λαό: Την πάλη για το Σοσιαλισμό!

Ποια ζώα, ποια φάρμα;


«Δώδεκα φωνές ούρλιαζαν με μανία κι ήταν όλες ίδιες. Τώρα ήταν ολοφάνερο τι είχε συμβεί στις φάτσες των γουρουνιών. Τα ζώα απ' έξω κοιτούσαν πότε τα γουρούνια και πότε τους ανθρώπους, πότε τους ανθρώπους και πότε τα γουρούνια, ύστερα πάλι τα γουρούνια και πάλι τους ανθρώπους, αλλά ήταν αδύνατο να διακρίνουν ποιος ήταν ποιος». Ετσι τελειώνει η Φάρμα των Ζώων.

Όχι στις νέες μειώσεις μισθών και ρεπό



Όχι στις νέες μειώσεις μισθών και ρεπό, Όχι στην εξαήμερη εργάσιμη εβδομάδα !

ΣΣΕ με Αυξήσεις, 119 ρεπό για όλους, 5ημερο,7ωρο,35ωρο !

Προφήτες;


«Προφητική» χαρακτηρίστηκε από διάφορους αναλυτές η κοινή επιστολή που υπέγραψαν την περασμένη Κυριακή 10 πρώην υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ζητώντας από τις Ενοπλες Δυνάμεις να μην εμπλακούν «στην επίλυση εκλογικών διαφορών» και «στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας», προειδοποιώντας μάλιστα ότι όσοι το επιδιώξουν «θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες από επαγγελματική και δικαστική σκοπιά».

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 9 – 10 Γενάρη:

  • Ο «κόσμος τους»: Κρίσεις, ανταγωνισμοί, αδιέξοδα που πληρώνουν οι λαοί. Οι εικόνες από τις ΗΠΑ, οι καθυστερήσεις στη διανομή και οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη γύρω από τα εμβόλια, η κατάρρευση των συστημάτων Υγείας, η οικονομική κρίση, είναι ο καθρέφτης του καπιταλιστικού κόσμου που σαπίζει.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


09/01/1890

Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κάρελ Τσάπεκ, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «ρομπότ» (εργάτης).

09/01/1916

Η μάχη της Καλλίπολης λήγει με τη συντριπτική και ταπεινωτική ήττα των Βρετανογαλλικών στρατευμάτων από τους Οθωμανούς (Α’ παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος). Στη μάχη, που διήρκεσε 8,5 μήνες, έχασαν τη ζωή τους κοντά μισό εκατομμύριο στρατιώτες και των δύο πλευρών.