Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Όρσον Γουέλς: Η ιδιοφυής και αντιφατική προσωπικότητα


Παιδί θαύμα, ιδιοφυής πάνω από τα συνήθη όρια, κάτι που πλήρωνε σε όλη του τη ζωή. Ο Όρσον Γουέλς, είναι από τους κινηματογραφιστές που μπαίνει εύκολα στον κλειστό κύκλο των δέκα κορυφαίων σκηνοθετών όλων των εποχών. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να μείνει έξω από την στρογγυλή τράπεζα των ιπποτών του κινηματογράφου, ο άνθρωπος που έκανε στα 25 του χρόνια μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, για κάποιους την κορυφαία, τον πολυθρύλητο “Πολίτη Κέιν”. Ένα φιλμ που σημάδεψε και άλλαξε την πορεία του παγκόσμιου σινεμά.

Από τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά και τις ποινές


Με την απόφαση επί των ελαφρυντικών αλλά και των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες από το δικαστήριο, η διαδικασία
αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα 12 Οκτώβρη. Το δικαστήριο διέκοψε την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των δευτερολογιών των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών για τα ελαφρυντικά.

Περιοδείες εργατικών σωματείων μπροστά στα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη


Σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, με το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!», καλούν εργατικά σωματεία με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. 

Δεν ξεχνάμε αυτούς που ξεπλένουν τους ναζί!

«Εγκληματική οργάνωση δεν τους έχουν βγάλει. Τους ταλαιπωρούν και τους σέρνουν σε μια δίκη κρατώντας τους ομήρους».

«Η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται. Μάλλον, έχουμε λιγότερη βία απ' όση είχαμε πριν από τρία χρόνια».

«Είναι αυθεντικό κίνημα μετά τη μεταπολίτευση».

«Μια σοβαρή Χρυσή Αυγή είναι χρήσιμη».

Στις 13 Οκτώβρη ο λαός διεκδικεί την προστασία της υγείας του και των δικαιωμάτων του


«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», θα διαδηλώσουν την Τρίτη 13 Οκτώβρη εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και το ΠΑΜΕ ενάντια στο σύνολο της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και κεφάλαιο στα δικαιώματα των εργαζομένων. Έρχεται ως συνέχεια, μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Εφετείο στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις για την καταδίκη των εγκληματιών ναζί. 

«Μιλάτε για διάλογο μα είστε υποκριτές - Με χημικά και ΜΑΤ χτυπάτε αγωνιστές»


Την άγρια καταστολή σε βάρος των μαθητών και των εργαζομένων από τα ΜΑΤ, κατ' εντολή της κυβέρνησης, καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Σε αφίσα του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μιλάτε για διάλογο μα είστε υποκριτές - Με χημικά και ΜΑΤ χτυπάτε αγωνιστές».

Το λυχνάρι και το τζίνι



Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, που λένε και οι χριστιανοί, σαν τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, οι οποίοι ξεφτίλισαν και τη θρησκευτική τους πίστη..., χρησιμοποιώντας την ως ελαφρυντικό τους, έλεος, άρχισε η υποκριτική μικροκομματική εξαργύρωση αντιφασιστικών επιταγών. Με την έκδοση της συντριπτικά καταδικαστικής απόφασης για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, και διαρκούντος μάλιστα του απαιτούμενου δικανικού χρόνου απαγγελίας των ποινών, γεμίσαμε μάγους της δημοκρατίας.

Ισχυρές οι διασυνδέσεις με το κεφάλαιο


«Δίνουμε μια υπόσχεση... Η Ζώνη θα κερδηθεί, τα καράβια θα ξαναέρθουν πίσω και οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από δω πέρα...». «Να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα το απόστημα που υπάρχει εδώ, το ΠΑΜΕ, θα τελειώσει με την αρωγή της Χρυσής Αυγής»
: Τα παραπάνω λόγια ακούγονταν από τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής σε επίσκεψή τους στο Πέραμα ένα μήνα πριν πραγματοποιηθεί η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (βλ. σχετικό θέμα) το Σεπτέμβρη του 2013. Μια επίθεση που ήρθε να επιβεβαιώσει τις ισχυρές διασυνδέσεις που είχε η εγκληματική οργάνωση με ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου στη χώρα μας.

Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής για να καθορίσει τις εξελίξεις


Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να σφραγίσουν τις εξελίξεις, να φέρουν τα πάνω κάτω, μέσα από την οργάνωσή τους, τον μαχητικό προσανατολισμό της πάλης τους ενάντια στον πραγματικό εχθρό, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι μαζικές και ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος που δίνουν κουράγιο σε όσους είναι στο δρόμο, αλλά και σε εκείνους που ακόμα δεν έχουν πάρει θέση στον αγώνα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει πλατιά, αξιοποιώντας όσες ώρες ακόμα μένουν μέχρι το συλλαλητήριο της Τρίτης 13 Οκτώβρη για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του.

Ο λύκος κι αν εγέρασε …


Την πλήρη άρνησή τους να ξοδέψουν έστω και ένα ευρώ από το πολυδιαφημιζόμενο μεγάλο δημοτικό ταμείο (χρήματα από τη φορομπηξία των λαϊκών νοικοκυριών) για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά η διοικούσα παράταξη του κ. Δανιηλίδη.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 10 - 11 Οκτώβρη 2020:

Συλλαλητήρια Ομοσπονδιών - Εργατικών Κέντρων - Συνδικάτων στις 13 Οκτώβρη

Ιδρύεται η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ)


Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή ιδρύεται, 10/10/1941, η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ).

Το ΕΑΜ απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του


Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), 10/10/1941, απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο τον καλεί να ενώσει τις δυνάμεις του και να αγωνιστεί για την εθνική απελευθέρωση, για την επιβίωσή του και την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας μετά τον πόλεμο.