Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι: Με όλη μου τη φωνή

 

Ένα ποίημα του Βαδίμηρου Μαγιακόβσκη, μελωποιημένο το 1976 από το Θάνο Μικρούτσικο, στο δίσκο του "Καντάτα για τη Μακρόνησο / Γιάννης Ρίτσος & Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη", με τη φωνή της αξέχαστης Μαρίας Δημητριάδη.

Στην ΕΣΣΔ δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου


«Στην ΕΣΣΔ δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου, του Τύπου, των οργανώσεων για τους εχθρούς του λαού, για τους γαιοκτήμονες και τους καπιταλιστές που ανατράπηκαν από την επανάσταση.

Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής


 Ν. Καραθανασόπουλος: Με το νομοσχέδιο παραμένει ανέγγιχτο το πλαίσιο που τη μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα

Την προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να εμφανίσουν ως «τομή» το νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Φόβοι για ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» στην Ευρώπη - Σενάρια για «δελτίο» στο φυσικό αέριο

 
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» στην Ευρώπη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται «δελτίο» στο φυσικό αέριο στην ΕΕ, μια εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει στην πραγματικότητα το γεγονός ότι οι λαοί πληρώνουν πολύμορφα το μάρμαρο από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Πολλοί οι ... λάκκοι στη «φάβα»


Η τραγωδία με το ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος «Αντόνοφ»,
 με 8 νεκρούς - που θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή στην περιοχή της Καβάλας ή της Θεσσαλονίκης - έρχεται να αναδείξει νέους αλλά και να θυμίσει παλιούς κινδύνους με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ο λαός.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στα αεροδρόμια να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα


 ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Προς όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται στα αεροδρόμια.

Η πρώτη Ολυμπιάδα σε σοσιαλιστική χώρα


 
Στις 19 Ιούλη 1980 αρχίζουν στη Μόσχα οι 12οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στο κατάμεστο από κόσμο στάδιο «Λένιν» γίνεται, κατά γενική ομολογία, η πιο εντυπωσιακή τελετή έναρξης. 

Η Μόσχα είχε βάλει τα καλά της, ενώ ειδικοί μετεωρολογικοί πύραυλοι, που προκαλούν πρόωρη βροχόπτωση, έχουν εξασφαλίσει για λίγες τουλάχιστον ώρες αίθριο ουρανό πάνω από τους 80.000 θεατές και τους 6.000 αθλητές.

Συνεννοήσεις και σχέδια που βαθαίνουν επικίνδυνα την εμπλοκή της Ελλάδας


Νέα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» αναδεικνύουν πως, με τα χέρια λυμένα από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, οι Αμερικανοί δρομολογούν επικίνδυνα σχέδια για τη Σούδα και αλλού τουλάχιστον έως το... 2033

Σε εξέλιξη το «ξεσάλωμα» τραπεζών και funds σε βάρος της λαϊκής κατοικίας


Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ο λαός αδυνατούν, λόγω του καθηλωμένου εισοδήματος που τσακίζουν παραπέρα η ακρίβεια και η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος και των υπόλοιπων λογαριασμών, να πληρώσουν τα πανωτόκια και τα ληστρικά χαράτσια που έχουν φορτώσει οι τράπεζες στα δάνειά τους, ακόμα και τους διακανονισμούς στους οποίους έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, τα «αρπακτικά» τραπεζών και funds προχωράνε σε χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών, βασισμένοι και στα όσα έχουν νομοθετήσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Νέες «παραινέσεις» για αμεσότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε έναν συμβιβασμό


Το ΝΑΤΟ αποτελεί την «προφανή επιλογή» ενός διαμεσολαβητή μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας, ώστε η Συμμαχία «να μην αποδυναμωθεί μελλοντικά», επιμένουν ευρωενωσιακά επιτελεία

Κατάσταση «ανωτέρας βίας» σε προμήθειες φυσικού αερίου επικαλείται η «Gazprom»


Η ρωσική εταιρεία «Gazprom» επικαλέστηκε κατάσταση «ανωτέρας βίας» για τις προμήθειες φυσικού αερίου, σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη της στην Ευρώπη.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για μια βουτιά στη θάλασσα


Α
λλη μια λαϊκή ανάγκη, που βρίσκει εμπόδιο στα τείχη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάπτυξης, είναι η δωρεάν πρόσβαση σε καθαρές παραλίες με ποιοτικές υποδομές. Ανάγκη που σήμερα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία με την παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας, με τις άδειες σε μια σειρά από κλάδους να συρρικνώνονται λόγω της εντατικοποίησης, το κύμα ακρίβειας να θερίζει το λαϊκό εισόδημα και τις τιμές στο ρεύμα να κάνουν τους εργαζόμενους να διστάζουν ακόμα και να βάλουν σε λειτουργία το κλιματιστικό.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
19/07/1834

Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντγκάρ Ντεγκά.

19/07/1870

Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Οι συγκρούσεις θα διαρκέσουν έως τις 10/5/1871 και θα λήξουν με νίκη της Πρωσίας (η οποία προσαρτά τις περιοχές της Αλσατίας και της Λορένης). Στον απόηχο του πολέμου θα ξεσπάσει το Μάρτη του 1871 η εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας.

Παρισινή Κομμούνα