Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Το ΠΑΜΕ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Sosyal-Iş


Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε στο 14ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Εμπορίο-Εκπαίδευση-Πολιτισμό, Sosyal Is της Τουρκίας που διεξήχθη στην Άγκυρα στις 9-10 Γενάρη. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ χαιρέτισε στο Συνέδριο σημειώνοντας:

«Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου από τη μια κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου και των Κυβερνήσεων του απέναντι στους εργαζόμενους κάθε χώρας, ενώ

Ολόγιομο φεγγάρι


Το φεγγάρι είναι δεκατεσσάρων ημερών.

Το φεγγάρι είναι δεκατεσσάρων ημερών.
Το φεγγάρι των δεκατεσσάρων ημερών
το'δε ο πεινασμένος αλήτης στο Παρίσι
κ'είπε:
Απόψε
το φεγγάρι μοιάζει
με τέντζερη με γανωμένο πάτο.

Τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπα με ένα απάνθρωπο σύστημα

Η μεγάλη καταστροφή που εξελίσσεται στην Αυστραλία, με τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές σε μια ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα - ήπειρο (με έκταση 7,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 25,5 εκατομμυρίων), αναδεικνύει - πέρα από τις προσπάθειες των αστικών δυνάμεων να την αποδώσουν αποκλειστικά στο υπαρκτό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με τις πολύ αυξημένες θερμοκρασίες - ότι η προστασία της φύσης και της ανθρώπινης ζωής δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις αστικές κυβερνήσεις, με την Αυστραλία να μην αποτελεί εξαίρεση.

Σε κλίμα συγκίνησης η επίσκεψη στον τάφο του Καρλ Μαρξ

Τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο κοιμητήριο «Highgate» στο Λονδίνο επισκέφτηκε το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από πολλά μέλη των Οργανώσεων Δυτικής Ευρώπης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντίστοιχα.

Στο μνημείο, όπου δεσπόζει το «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» και η ρήση του Μαρξ «οι φιλόσοφοι απλά ερμήνευαν τον κόσμο, το ζήτημα είναι όμως να τον αλλάξουμε», ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ.

«Αριστερούλης» δηλώνει αυτή την περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας


Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός που επέδειξε αμερικανοφροσύνη όσο λίγοι κατά τη διάρκεια της θητείας του, συναντήθηκε σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό που μέχρι και ούζο …«στην υγεία» του αμερικανοραγιαδισμού του, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Και τι πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας;

Η «μεγάλη εικόνα» επιβάλλει λαϊκή επαγρύπνηση και ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης


Η επίσημη πλέον, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, χρεοκοπία του παραμυθιού της «εγγύησης» που παρέχει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αντλήσουν πολύτιμα συμπεράσματα ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Συμπεράσματα που πρέπει να τροφοδοτήσουν την πάλη του λαού ενάντια σε μια πολιτική που συνενώνει σαν «χρυσός κανόνας» όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, εκθέτοντας τη χώρα σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

«Πολιτισμός» τους η καταστροφή της ανθρωπότητας!

«Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 2347 των Ηνωμένων Εθνών, η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου και πώς αλλιώς να ήταν αφού πρόκειται για μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

"Έγκλημα πολέμου", χαρακτηρίζουν επικεφαλής πολιτιστικών φορέων και ιστορικοί τέχνης την απειλή του Αμερικανού προέδρου

«Έργα και ημέρες» κυανόκρανων του ΟΗΕ

 Βιασμούς ανήλικων κοριτσιών και εκμετάλλευση γυναικών αποκαλύπτει έρευνα

Την άμεση ανάληψη δράσης ζητά (ξανά) η Αϊτή από τα Ηνωμένα Εθνη, μετά τη δημοσιοποίηση, τον περασμένο μήνα, νέας έρευνας που καταδεικνύει πως η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση γυναικών και κοριτσιών –ακόμη και 11χρονων- από μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ ήταν ένα μαζικό φαινόμενο, που άφησε πίσω του εκατοντάδες

Πόσο ρατσιστής και μισάνθρωπος πρέπει να είσαι;


Είναι να αναρωτιέται κανείς: Πόσο ρατσιστής και μισάνθρωπος πρέπει να είσαι για να θαλασσοπνίγονται άνθρωποι κι εσύ να μιλάς για «ομαδική προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας»; Ακόμα και για πολιτικά άτομα της κατηγορίας του Αδ. Γεωργιάδη το ερώτημα παραμένει. 

Στο βίντεο βλέπετε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη να σχολιάζει, στον ΑΝΤ1, μετά τα στοιχεία του ρεπορτάζ εκείνη την ώρα, για τη βύθιση σκάφους με πρόσφυγες ανοιχτά των Παξών.

Τζένη Καρέζη (Ευγενία Καρπούζη)

Η Τζένη Καρέζη (Ευγενία Καρπούζη), του Κωνσταντίνου, υπήρξε μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου του 1932.

Έζησε τα παιδικά της χρόνια σε διάφορες πόλεις, ακολουθώντας τις μεταθέσεις των γονιών της που ήταν εκπαιδευτικοί.

Η επιχείρηση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μπράλου


Μπαίνοντας το 1947, το συγκλονιστικότερο γεγονός από τη δράση των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ήταν η επιχείρηση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μπράλου (Γραβιάς), την Κυριακή 12 Γενάρη 1947, με αρχηγό τον καπετάν Διαμαντή.

  Αυτό το γεγονός - όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης», αλλά και οι άλλες εφημερίδες - «επισκίασε όλες τις ειδήσεις του 48ωρου».

Επιχείρηση «Βιστούλα - Όντερ»


Ξεκινά, 12/1/1945, η επιχείρηση «Βιστούλα - Όντερ» του Κόκκινου Στρατού, κατά την οποία τα Σοβιετικά στρατεύματα έφτασαν έως και 70 χλμ. από την πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, το Βερολίνο.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε πολλά στρατόπεδα

Τζακ Λόντον


Γεννιέται, 12/1/1876, ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον. Στην αρχή της ζωής του, έκανε διάφορα επαγγέλματα για να βγάλει το ψωμί του: εφημεριδοπώλης, λιμενεργάτης, ναυτικός, αλλά και πολεμικός ανταποκριτής στη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς στη Νότια Αφρική και του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου στα 1904.

Συνδυάζοντας τις εμπειρίες του με τη μελέτη του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, ο Λόντον στράφηκε προς το σοσιαλισμό, ενώ η απίστευτη ενέργειά του διοχετεύθηκε στη γραφή.