Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020

Τρία τραγούδια του Τσιτσάνη για τους πόθους του φτωχού λαού

«Ο Τσιτσάνης δεν είχε στόφα ήρωα. Τις ηρωικές πράξεις τις θαύμαζε στους άλλους. Λίγο πριν φύγουν οι Γερμανοί από τη Θεσσαλονίκη έγραψε δυο τραγούδια – ύμνους για την αντίσταση, που όπως είπε ο ίδιος, κάπου κάπου τα παίζανε στο μαγαζί. 


Αλλοι λένε πως ήταν παραγγελία από το ΕΑΜ και άλλοι πως τον πίεσαν αντάρτες του ΕΛΑΣ όταν ήταν στην Πύλη Τρικάλων, τον Ιούνιο του 1943», σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου και παραθέτει γραπτή μαρτυρία του Τσιτσάνη: «Τραγούδια, όπως λένε “αντιστασιακά ” έγιναν στα βουνά. 

Συνέντευξη του Λεωνίδα Στολτίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Στην επικίνδυνη για τους λαούς κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Λιβύη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, σε συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου 18 Γενάρη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Όπως είπε ο Λ. Στολτίδης, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Λιβύη, οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα του λαού, αλλά με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων

Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη και το εννοούμε

- Οι απολύσεις έχουν και αυξηθεί και διευκολυνθεί, με την ανοχή και τη βοήθεια της κυβέρνησης.

 Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επιστροφή στην "κανονικότητα" των μνημονίων» όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. 

Συμφωνείτε;

“Η πρώτη γραμμή του Μελιγαλά είναι όλοι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα”


Η ακτινογραφία του τάγματος εφόδου της Νίκαιας

Ολοκληρώθηκε σήμερα με το τρίτο μέρος η αγόρευση του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης, ο οποίος προχώρησε σε μια ανατομία της πλούσιας εγκληματικής δράσης του τάγματος εφόδου της Νικαίας, που πρωταγωνίστησε σε πληθώρα επιθέσεων, με τελικό αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Είναι ώρα λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς


Ενα σπιράλ βύθισης του λαού και της χώρας στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή μας βρίσκεται σε κλιμακούμενη εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, με τα γεγονότα που «τρέχουν» από ώρα σε ώρα να επιβεβαιώνουν ότι αυτό που τώρα προέχει είναι η επαγρύπνηση, η οργάνωση της πλατιάς αντιιμπεριαλιστικής δράσης και η αλληλεγγύη με τους γειτονικούς λαούς.

Η βδομάδα ξεκίνησε στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και με τα ερωτήματα να πληθαίνουν για τις «δεσμεύσεις» που ανέλαβε η

Εγκληματική οργάνωση βγαλμένη από το εγχειρίδιο του ναζιστικού κόμματος Γερμανίας

«(...)ο Μιχαλολιάκος λέει στις Θερμοπύλες το 2012 "Εσείς είσαστε τα τάγματα εφόδου". Εχουμε το βίντεο και ξέρουμε ότι από κάτω είναι στην πρώτη γραμμή ο Ρουπακιάς και η Νίκαια με τα ρούχα πόλεως (...) Και συνεχίζει, για να μη μείνει αμφιβολία: "Οι ξιφολόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια", φράση που επαναλαμβάνει πολλές φορές (...) Είναι μετάφραση του ύμνου των SA, των ταγμάτων εφόδου του ναζιστικού κόμματος (σας το είπε το πρώην στέλεχος της ΧΑ Σταύρου, αλλά και σχετικά έγγραφα).

Πρόστιμο ανά πεντάλεπτο επιβάλλει δημοτικό σχολείο στη Βρετανία στους γονείς που καθυστερούν να πάρουν τα παιδιά τους

Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού σχολείου της Αγίας Τριάδας στο Γκρέιβσεντ του Κεντ να επιβάλλει πρόστιμο σε όσους γονείς δεν εμφανίζονται ακριβώς στις 3.30 που λήγει το σχολικό ωράριο για να πάρουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με το νέο σχολικό κανονισμό, γονείς και κηδεμόνες θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο μιας λίρας για κάθε πεντάλεπτο που καθυστερούν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο και το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την τρίτη φορά “υποτροπής” των γονέων.

Συμβόλαιο πολεμικής εμπλοκής διά χειρός ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Τα βασικά σημεία και οι σταθμοί στη διαμόρφωση της Συμφωνίας που από την ερχόμενη Τρίτη θα συζητιέται στη Βουλή

Ο,τι μεσολάβησε από τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, τον Οκτώβρη το υ 2017, μέχρι την ίδια συνάντηση με τον Μητσοτάκη πριν από λίγες μέρες, επιβεβαιώνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στοιχισμένοι με τα συμφέροντα της αστικής τάξης και έχοντας τη στήριξη όλων των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, προωθούν βήμα βήμα τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Βασίλης Τσιτσάνης


Ο Β  Τσιτσάνης γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου το 1918 στα Τρίκαλα.
Στις 18 Ιανουαρίου 1984 πεθαίνει σε ηλικία 66 χρόνων στο Λονδίνο όπου νοσηλευόταν

Το ξεκίνημα

Ο Τσιτσάνης στη σχολική περίοδο 1932-33 φοιτά στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου Τρικάλων. Καθώς, όμως, όπως αφηγείται ο συμμαθητής και φίλος του Γ. Μπακοβασίλης, «ήταν αγαπητός και περιζήτητος στις γλεντζέδικες παρέες» της γενέτειράς του για το μπουζούκι που έπαιζε, μένει μεταξεταστέος στα μαθηματικά».

ΚΟΜΕΚΟΝ Ιδρύεται, 18/1/1948, το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας των σοσιαλιστικών κρατών (ΚΟΜΕΚΟΝ).Το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας (ΣΟΑ, COMEMON-Council for Mutual Economic Assistance-) υπήρξε μία διακρατική μορφή ολοκλήρωσης των τότε σοσιαλιστικών χωρών. Ιδρύθηκε αρχές Γενάρη 1949 μετά από οικονομική σύσκεψη εκπροσώπων της ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας. Το Φλεβάρη του 1949 προσχώρησε η Αλβανία (από το 1961 μονομερώς έπαψε να συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου), το Σεπτέμβρη του 1950 η ΛΔ Γερμανίας, τον Ιούνιο του 1962 η ΛΔ Μογγολίας και τον Ιούλιο του 1972 η Κούβα.

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020

Ο αγώνας μας έκαμψε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας

 Ο αγώνας μας έκαμψε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, στο χέρι μας είναι να την αναγκάσουμε να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Ενώ στις προηγούμενες συναντήσεις η διοίκηση του ΟΤΕ προσερχόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αδιάλλακτη χωρίς διάθεση να συζητήσει τα αιτήματά μας, σήμερα, στον απόηχο του μεγάλου απεργιακού μας αγώνα, προσήλθε διαφοροποιημένη. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, συζητάνε το κρίσιμο ζήτημα της διάρκειας της ΣΣΕ, το ύψος των αυξήσεων για παλιούς και νέους, ενώ άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής ΣΣΕ στην e-Value.

Ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα δεν αλλάζει τον ίδιο το θεσμό και το ρόλο που αυτός έχει συνταγματικά στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, που είναι επί της ουσίας θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής, ρόλος επικύρωσης αντιλαϊκών νόμων και αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.

Μα γιατί δε μας παίζουν στη Λιβύη, αφού είμαστε καλά παιδάκια;

Αχός βαρύς ακούγεται πέρα ως πέρα στα ελληνικά ΜΜΕ, για την “ταπείνωση” που υφίσταται η Ελλάδα μας, αποκλειόμενη από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία είναι η δεύτερη που γίνεται για το θέμα του λιβυκού εμφυλίου, μετά από εκείνη στη Ρωσία. Στην πρώτη φυσικά κανείς δεν περίμενε να κληθεί η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένων των συμμαχιών της, αλλά ούτε σε εκείνη που θα γίνει στην καρδιά του “κοινού μας σπιτιού, της ΕΕ”;

Η επίσκεψη του Χαφτάρ συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Λιβύη, συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, από την οποία κανένα όφελος δεν μπορεί να υπάρξει για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Κοινή ανακοίνωση ΚΚ Ελλάδας - ΚΚ Τουρκίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας με την κοινή μας τοποθέτηση επιδιώκουμε να παρέμβουμε στις επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και που προκαλούνται από κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να σύρουν τους δύο λαούς σε αιματηρές περιπέτειες για τα δικά τους συμφέροντα.

Είμαι κομμουνιστής


 Είμαι κομμουνιστής
Είμαι αγάπη απ’ τη κορφή ως τα νύχια,
αγάπη θα πει βλέπω, σκέφτομαι, κατανοώ,
αγάπη θα πει το παιδί που γεννιέται,
το φως που πλημμυρίζει
αγάπη θα πει να δέσεις μια κούνια στ’ άστρα
αγάπη θα πει να χύνεις τ’ ατσάλι μ’ απέραντο μόχθο
Είμαι κομμουνιστής.
Είμαι αγάπη απ’ την κορφή ως τα νύχια…

Τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα για τους «ισχυρούς συμμάχους που θα στηρίξουν την Ελλάδα» έχουν καταρρεύσει παταγωδώς

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα γνωστά και χιλιοειπωμένα -και από τον ίδιο και από τον προκάτοχό του κ. Τσίπρα- για τους ''ισχυρούς συμμάχους της Ελλάδας, ΗΠΑ και ΕΕ που θα την στηρίξουν'', για ''τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας'' κ.ο.κ., επιχειρήματα που έχουν καταρρεύσει παταγωδώς, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Με τις ίδιες «προτεραιότητες»

Η επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα υπηρετήσει την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού και την ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα και όπως γινόταν από το υπουργείο και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Την πολιτική που υπαγορεύουν η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ο Κανονισμός του Δουβλίνου και βέβαια ο πρόσφατος νόμος για το άσυλο, που παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων.
Το επιβεβαίωσε άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του «νέου» χαρτοφυλακίου.

Οι πέντε αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου


H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αποτελεί την επιλογή-έκπληξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση της προεδρίας της Δημοκρατίας, που τάραξε τα πολιτικά νερά χθες και αιφνιδίασε αρκετούς.

Η κα Σακελλαροπούλου από διάφορες πλευρές παρουσιάζεται ως διακεκριμένη δικαστικός, με πολύ σημαντική διαδρομή στην ελληνική δικαιοσύνη, ως συγγραφέας πολλών άρθρων που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού

Μπογδάνος: “Όλοι οι αριστεροί είναι σύντροφοι μεταξύ τους και πρώην σύντροφοι με τρομοκράτες…”


Κοιτάξτε τώρα πώς τελειώνει κανείς με την “ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς” και με όλα τα επιτεύγματα του ορθού λόγου σε τρεις απλές κινήσεις. Κρατήστε σημειώσεις για να μη χάσετε το βάθος της σκέψης, πάρτε βαθιά ανάσα και ξεκινήστε.

Πρώτο βήμα: Μαιευτική

Όλοι πλην ΚΚΕ


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
 Σε κλίμα συναίνεσης η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το κλίμα «ευρείας συναίνεσης» αποτυπώνεται από τις ανακοινώσεις των αστικών κομμάτων, με τις οποίες απαντούν στην πρόταση της κυβέρνησης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια συζήτηση που αξιοποιείται για να συντηρείται η συζήτηση περί των αναγκαίων συγκλίσεων ανάμεσά τους.

Αιτία πολέμου Αθήνα 15.1.2020

Όπως είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στην Βουλή ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Την 10ετία 2010 – 2020 οι συνταξιούχοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από 20% - 60%. Πάνω από 80 δις πήραν από τους συνταξιούχους.

Ψηφίστηκαν δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι και διατάξεις, χιλιάδες ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, για να σωθεί όπως έλεγαν το ασφαλιστικό.

Οι χρυσαυγίτες δολοφονούν των Σαχζάτ Λουκμάν


Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Πέμπτη 17 Γενάρη από τη ρατσιστική εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα από τους χρυσαυγίτες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο Οι δύο χρυσαυγίτες καταδικάστηκαν μεν πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, όμως το Εφετείο  κατά πλειοψηφία 6-1 αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς και επέβαλε ποινή κάθειρξης 21

Αρχίζει η δίκη μελών της ΚΕ του ΚΚΕ


Αρχίζει η δίκη, 17/1/1931, των Ανδρόνικου Χαϊτά (Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ), Μήτσου Παπαρήγα, Κώστα Ευτυχιάδη (μελών του ΠΓ), Βασίλη Ασίκη (μέλος της ΚΕ) και Λευτέρη Αποστόλου με το Ιδιώνυμο.

Ο Μ. Παπαρήγας τόνισε χαρακτηριστικά από το εδώλιο του κατηγορουμένου: «Είμαι μέλος και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος και το θεωρώ τιμή μου αυτό.

Αντώνης ΑμπατιέλοςΟ Αντώνης Αμπατιέλος, φέρεται, να γεννήθηκε  στις 17/1/1914 στη Ρουμανία, βρέθηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα, στην Κεφαλλονιά με την οικογένειά του.

Από τα νεανικά του χρόνια τον κέρδισαν οι κομμουνιστικές ιδέες.

Το 1932 οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ και μπαρκάρει στα καράβια.  Ναυτεργάτης από τα 18 του χρόνια “όργωσε” τους ωκεανούς.
Και με τους προσωπικούς αγώνες του, σε κάθε πλοίο που υπηρετούσε, πετύχαινε να βελτιώνει τη θέση των συναδέλφων του.

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020

Επιστολή ενός απεργού του ΟΤΕ προς τον Μ. Τσαμάζ

Προς

Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ

κ. Μιχαήλ Τσαμάζ

Αγαπητέ Μιχάλη,

Σε θέση μάχης για απεργιακή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε όλη τη χώρα εντείνουν τη δράση τους για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, για την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα που

Η δολοφονία του ποδοσφαίρου: Ενα διαρκές έγκλημα

Χρόνια τώρα γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών επεισοδίων βίας στα γήπεδα, αλλά και έξω απ' αυτά. Χρόνια τώρα ακούμε για μέτρα ενάντια στη βία, όμως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι όταν δεν αντιμετωπίζεις την αιτία που γεννά τη βία, τότε συνεχίζεις να σπέρνεις ανέμους και είναι σίγουρο ότι θα θερίσεις θύελλες.

Η εργατική τάξη να κάνει κουρελόχαρτο τη «Συμφωνία της Ντροπής»


Η Εργατική Τάξη Να Κάνει Κουρελόχαρτο 
Τη «Συμφωνία Της Ντροπής»

Τώρα Οργάνωση Και Αγώνας 
Για Συλλογικές Συμβάσεις  Με Αυξήσεις

O διορισμένος πρόεδρος και γραμματέας της ΓΣΕΕ και όλη αυτή η ομάδα που οι εργαζόμενοι ονόμασαν "συνδικαλιστική μαφία", αυτοί που δεν είχαν την τσίπα να στηρίξουν τις απεργίες των

“Όλοι αρνούνται ότι υπήρχαν μέλη. Ξέρετε ποια οργάνωση κρύβει τα μέλη της; Μόνο η Μαφία…”

Στη σημερινή αγόρευσή του Θ. Καμπαγιάννη, συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών, στη δίκη της χρυσής αυγής, αναδείχτηκε ένα κομβικό σημείο για τον μαφιόζικο χαρακτήρα της νεοναζιστικής συμμορίας. Όλα τα μέλη της αρνούνται ότι είχαν αυτήν την ιδιότητα. Ακόμα και τα μεγάλα κεφάλια, βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη, προσπαθούν να ξεγλιστρήσουν από την ουσία με ευφάνταστο τρόπο.

Να ακυρωθεί η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ελλάδας


Όταν βάζουν φωτιά στο σπίτι ή στη γειτονιά σου, το σίγουρο είναι πως ούτε στηρίζεις ούτε “βγάζεις λάδι” τους εμπρηστές! Αντιθέτως, παλεύεις να σβήσεις τη φωτιά και να προστατέψεις τη ζωή σου. 
Όταν αυτή η φωτιά “τυλίγει” τη χώρα σου, τότε το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να σημάνεις ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ!

Οι επικίνδυνες εξελίξεις απαιτούν ριζοσπαστική δράση με προοπτική!

Σε μια περίοδο που το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου ανάβει για τα καλά στην περιοχή μας και η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται, είναι κρίσιμο ζήτημα η σωστή ανάγνωση των εξελίξεων και η αντίστοιχη οργάνωση της απάντησης του λαού και της νεολαίας.
Αναδημοσιεύουμε από τον «Οδηγητή» που κυκλοφορεί τη συζήτηση με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

Χέρι χέρι η προετοιμασία πολέμων με το χτύπημα του λαϊκού κινήματος!


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Για πρώτη φορά στους κινδύνους για την ασφάλεια της ιμπεριαλιστικής ένωσης καταγράφονται ξεκάθαρα και οι «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας»!

Τάσσονται απροκάλυπτα απέναντι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ

Την πρόταση της «εθελουσίας εξόδου», δηλαδή της «εθελουσίας» απόλυσης που ήδη απέρριψαν, επανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ως δήθεν «φιλεργατική» λύση για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ που απολύθηκαν, αναλαμβάνοντας να τελειώσει τη «δουλειά» για την εργοδοσία. Απέναντι δε στο αίτημά τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, αναλώθηκε σε εκκλήσεις για «διάλογο», δηλαδή σε υποταγή των εργαζομένων που κάνουν έναν ηρωικό αγώνα.
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το όργιο των παράνομων απεργοσπαστικών τρομοκρατικών μηχανισμών της εργοδοσίας του ΟΤΕ και για τις συλλήψεις απεργών, ο Γιάννης

Παλεύουμε για να κατακτήσουν οι γυναίκες όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε να είναι πραγματικά ελεύθερες


Η εικόνα του εμβρύου που "θέλει να ζήσει και δεν το αφήνουν" αναρτημένη στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας αποτέλεσε μία ακόμα σελίδα στη βίβλο του σκοταδισμού, που φέρνει στο προσκήνιο θέσεις ενάντια στις αμβλώσεις και μαζί με αυτές αναχρονιστικές, συντηρητικές, οπισθοδρομικές αντιλήψεις για τη θέση των γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία.

«Πρότυπα» για τα κέρδη στην Υγεία

«Αυτό που μας ενδιαφέρει (σ.σ. για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) είναι να δημιουργηθούν κάποιες ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία (...) Να υπάρχουν επιλογές για τους ασφαλισμένους και η δημιουργία ενός τέτοιου υβριδικού συστήματος θα έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια τρίτη ταχύτητα που θα (...) βοηθήσει στη λειτουργία του ανταγωνισμού».

Το ΚΚΕ που τάσσεται υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής


   Το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα επαναφέρει το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Γενάρη στην Ολομέλεια.

   Το νομοσχέδιο της ΝΔ προβλέπει μπόνους έως και 50 έδρες που θα λαμβάνει κλιμακωτά το πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές. Αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό πάνω από 25% θα λάβει επιπλέον 20 έδρες. Επίσης για κάθε 0,5% ποσοστό θα λαμβάνει και μία έδρα και στην περίπτωση που συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 40%, τότε θα λάβει το σύνολο του μπόνους των 50 εδρών.

Το ΚΚΕ για την πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνει αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.

Δημήτρης Χορν


Πεθαίνει, 16/1/1998, ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.
Δημήτρης Χορν, παιδί του αυστριακής καταγωγής, γεννημένου στην Ελλάδα, δραματουργού Παντελή Χορν (από τους σπουδαίους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας), βαφτιστήρι της Κυβέλης, ο Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στις 3/1921. 
Οκτώ μηνών πρωτοβγήκε στη σκηνή, «παίζοντας» στην αγκαλιά της Κυβέλης στο έργο του πατέρα του «Γειτόνισσες». Δίχρονος έπαιξε στην «Νταλμανοπούλα», επίσης του πατέρα του. Υστερα στην ιψενική «Νόρα».

Πόλεμος του Κόλπου


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», 16/1/1991,  κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου). Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας θα ξεκινήσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.


Η «Καταιγίδα» που δεν τελείωσε ποτέΗ «Καταιγίδα της Ερήμου» διήρκεσε, περίπου, έξι εβδομάδες, στο πεδίο της μάχης, ανοίγοντας τις πόρτες σε αυτό που πολλοί έσπευσαν να ονομάσουν «σύγχρονος πόλεμος υψηλής τεχνολογίας».

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020

“Αν μπορούσατε να μου στείλετε το Κεφάλαιο του Μαρξ να διαβάζω λίγο”

Βαλκανικές ιστορίες βιβλιοφάγων
Τι κοινό έχουν τα βιβλία και ο χρυσός; Μας φέρνουν πιο κοντά. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για την περίπτωση δυο ηλικιωμένων στα Βαλκάνια, της Ράινα Ζέκοβα από τη Βουλγαρία και του Σαφέτ Κοβάτσεβιτς, που ζουν πολύ μακριά, αλλά τους ενώνει η κοινή αγάπη για τα βιβλία. Στο κείμενο που αλιεύσαμε από το Our Balkans, συναντάμε μια αιωνόβια

Η κυβέρνηση θωρακίζει τον νόμο Κατρούγκαλου

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, αλλά τον θωρακίζει προκειμένου να γίνει το νέο αντιασφαλιστικό εργαλείο για τα επόμενα 50 χρόνια, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης, στην εκπομπή του web radio 902.gr «Κλικ στην Ενημέρωση», για το επικείμενο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Ο Δ. Κουμπούρης κάλεσε σε ξεσηκωμό, προκειμένου να πάρουν απάντηση η κοροϊδία και τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, που αξιοποιούν το νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ

Μπράβος παντός καιρού

“Σκοντάψαμε σε γνωστές φυσιογνωμίες” έλεγε η Τζένη Καρέζη στο “Δεσποινίς Διευθυντής” και η ατάκα μας ήρθε στο μυαλό όταν είδαμε φωτογραφία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, όπου συνοδεύεται από έναν “παλιό γνωστό”.
Πρόκειται για τον μπράβο που όλοι θαυμάσαμε τα ανδραγαθήματά του όταν επιτέθηκε για λογαριασμό της εργοδοσίας στους εργαζόμενους της αλυσίδας Market In στα Γιάννενα, που απολύθηκαν άδικα και ζητούσαν την επαναπρόσληψή τους.

Ανακοίνωση σχετικά με τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Βερολίνο, που μοναδικό στόχο έχει να καθοριστεί από τους ιμπεριαλιστές το μέλλον αυτής της χώρας, με βάση τα δικά τους συμφέροντα κι αφού πρώτα την κατέστρεψαν και τη διαμέλισαν, δεν είναι μια διαδικασία επωφελής για το λιβυκό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τους φιλελέδες


Δύσκολα θα μπορούσε κάποια άλλη φωτογραφία να ερεθίσει τόσο πολύ τον φιλελέ εσμό στα social media, βγάζοντας τον Δαπίτη που (δεν) κρύβουν μέσα τους και μια “φλέβα χιούμορ” βουτηγμένη στη φορμόλη.

-Απολιθώματα, ΚΑΠΗ, χα-χα. Κουτσούμπας ντυμένος σαν κρεμμύδι.

Βρε τους σατανάδες, ακόμα κρατάμε τις κοιλιές μας από τα πολλά γέλια…

Δολοφονούνται ο Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ

Στις 15 Γενάρη 1919 συλλαμβάνονται και δολοφονούνται από τμήματα των Φράικοπς (παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτήθηκαν για το χτύπημα της γερμανικής επανάστασης) οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος ΚΚ Γερμανίας Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Υπεύθυνη για τη δολοφονία είναι η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και προσωπικά ο καγκελάριος Φρίντριχ Εμπερτ και ο υπουργός στρατιωτικών Γκούσταβ Νόσκε, που καθοδήγησαν το πνίξιμο της επανάστασης.

Με απεργιακή προετοιμασία παντού απαντάμε στο νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική επίθεση, συνεχίζει "επάξια" και την τακτική της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας και κοροϊδίας που συνοδεύει κάθε νέο πλήγμα στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Πίσω από τους εξοργιστικούς τίτλους στα site και τις εφημερίδες για "αυξήσεις" και "ισονομία" βρίσκεται η πραγματική αλήθεια.

Παγίδα

Εκείνοι που μέχρι πριν από λίγες μέρες παρουσίαζαν ως επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τη «διπλωματική απομόνωση» της Τουρκίας και την ενεργοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, είναι οι ίδιοι που σήμερα, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη, κλαψουρίζουν επειδή η Τουρκία αναγνωρίζεται ως βασικός «παίκτης» και της αποδίδεται κεντρικός ρόλος στα παζάρια με επίκεντρο τη Λιβύη.

Νέα κρίση χρέους διαβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα


Στους κινδύνους που εγκυμονεί η συσσώρευση χρέους και ιδιαίτερα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης αναφέρεται για μία ακόμη φορά η Παγκόσμια Τράπεζα. Κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας νέας γενικευμένης κρίσης χρέους, καθώς διαπιστώνει πως σε όλον τον κόσμο συσσωρεύεται χρέος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 50 ετών. Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (GEP), αναβαθμίζει την πρόβλεψή

Ναζίμ Χικμέτ


Ο Ναζίμ Χικμέτ, αριστοκρατικής καταγωγής, γεννήθηκε στις 15 Γενάρη 1902 στη Θεσσαλονίκη.
 Το 1912 φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο. 
Ο επόμενος όμως χρόνος τον βρίσκει σε δημόσιο σχολείο.
Το 1917 μπαίνει στη σχολή αξιωματικών του ναυτικού και φοιτά ως δόκιμος.

«Άγια» λόγια: «Η αργία είναι για τους τεμπέληδες»!


«Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες».

Η φράση αυτή δεν ανήκει σε κάποιο «άξιο» στέλεχος της «αγοράς» αλλά στον εκλεκτό της εκκλησίας της χώρας, τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του υπουργείο Παιδείας σχετικά με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

«115-ΣΕΟ»


Πραγματοποιείται, 15/1/1962, σύσκεψη 55 συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αποτελεί την απαρχή της δημιουργίας των «115-ΣΕΟ» (Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων).

Ο αγώνας για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλισμού πήρε σημαντικές διαστάσεις την περίοδο ανάμεσα στο 14ο και 15ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Πέτρος Κόκκαλης


Πεθαίνει, 15/1/1962, στο Βερολίνο ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

Ήταν Τρίτη 16 Γενάρη του 1962, ( 15/1/1962 πέθανε )    όταν από το ραδιοσταθμό του ΚΚΕ «Φωνή της Αλήθειας», που έδρευε στη Ρουμανία, οι Ελληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πληροφορούνταν μια άκρως δυσάρεστη είδηση:

Το τρίτο γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη


Δυόμισι μήνες μετά το 1ο και 50 μέρες μετά το 2ο, 15/1/1941, ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτή τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

Σε αυτό ο Ζαχαριάδης καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση» ως «δημιούργημα και όργανο του Μανιαδάκη» (υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της Μεταξικής δικτατορίας), καλεί το λαό και στο στρατό σε πάλη για την ανατροπή της δικτατορίας Μεταξά (την οποία χαρακτηρίζει ως «κύριο και βασικό εχθρό» του λαού), ενώ

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020

Όταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με την ΕΛΑΣ τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

Οι περισσότεροι θα θυμάστε το παλιό ανέκδοτο που καταλήγει ότι κάτω από την Ακρόπολη δε βρέθηκαν καλώδια, άρα οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κινητή τηλεφωνία. Αυτή τη λογική υιοθέτησε και η ΕΛΑΣ  στην ανακοίνωσή της σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου εργαστηριακών ερευνών για τις καταλήψεις της Ματρόζου.

Ευρήματα τα οποία, όχι μόνο δεν έδειξαν κανένα δακτυλικό αποτύπωμα των γιων του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, που συνελήφθησαν, ενώ ο