Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Θέλουμε την ψήφο των αποδήμων υπό τις προϋποθέσεις που θέτουμε


Το ΚΚΕ αναγνωρίζει και θέλει να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού υπό τρεις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84».

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει οικογενειακό και οικονομικό δέσιμο με την πατρίδα, να έχει φύγει στο εξωτερικό πριν 30 χρόνια και η ψήφος να μην είναι επιστολική.

Ένας πραγματικός άθλος...


 Ένας πραγματικός άθλος, μικρή αποπληρωμή του χρέους στους χιλιάδες αλύγιστους της Γυάρου, ήταν η κατασκευή και η τοποθέτηση του Μνημείου του ΚΚΕ, σε όλες τις φάσεις του έργου: Από την ολοκλήρωσή του στο μηχανουργείο των αδερφών Παπαδάκη, μέχρι την αποκάλυψή του το Σάββατο στο θανατονήσι.

Η αποστολή αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτή, αν δεν υπήρχε από πίσω η δουλειά δεκάδων συντρόφων, στο σχεδιασμό μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας για την μεταφορά και εγκατάσταση του μνημείου στη Γυάρο.

«Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ» α΄


Το διάστημα 2019 - 2021 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την περίοδο 1989 - 1991, τα χρόνια που πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση της πορείας αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τα άλλα κράτη της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Ηταν η ίδια περίοδος κατά την οποία βάθυνε η κρίση και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που εκδηλώθηκε και η κρίση στις γραμμές του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε με τη διάσπαση - της ΚΝΕ κυρίως - το 1989 και του Κόμματος το 1991. Ο «Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει σήμερα αρθρογραφία ιδεολογικού και ιστορικού περιεχομένου σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. 

Για την καταπολέμηση του κομμουνισμού και των «κομμουνιζόντων σωματείων


Αν και διαδραματίστηκαν το μακρινό 1927-28, τα γεγονότα που περιγράφονται παρακάτω δεν απέχουν πολύ από το κλίμα που πάει να διαμορφωθεί στις μέρες μας.
Δεν είναι τυχαίο πως κάθε φορά που η αστική τάξη «ζορίζεται» να επιβάλει την εξουσία της, στρέφεται ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα και τους κομμουνιστές που πρωτοστατούν στην οργάνωση και την καθοδήγησή του και αποτελούν την πρωτοπορία του.

Γιάννης Σάλλας


Ο Γιάννης Σάλλας, γεννήθηκε το 1908 στο Φραντάτο Ικαρίας και εκτελέστηκε τον Οκτώβρη του 1949 στη Σάμο.

Η φασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου τον κυνήγησε με μανία. Στάλθηκε στην Ακροναυπλία.

Η κατάρρευση κι η κατοχή τον βρήκε στο Σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Δραπέτευσε τον Απρίλη του 1941, κατέβηκε στην Ικαρία κι από κει πέρασε στη Μέση Ανατολή.