Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μια θαυμάσια έκδοση για μια πράγματι άγνωστη ιστορία σε πολλούς και ιδιαίτερα στους νέους, που ξεκινά με τον αμερικάνικο εμφύλιο τον Απρίλη 1861 και φτάνει στην περίοδο του Μακαρθισμού, αρχές της δεκαετίας του 1950. Είναι μια ιστορία πολύπλευρα ενδιαφέρουσα και διδακτική, με συμπεράσματα και προεκτάσεις και για τις σύγχρονες συνθήκες.

Οπως τώρα π.χ., με αφορμή μια ακόμη ρατσιστική δολοφονία, του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις της Μινεσότα από αστυνομικό, που ξέσπασαν μεγάλες κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ.

Ιδρύεται φορέας για την «αξιολόγηση» των νοσοκομείων με βάση τη λογική «κόστους - οφέλους»

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υγεία, στη βάση της λογικής «κόστους - οφέλους», κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Αθήνα

«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή». Με αυτό το σύνθημα το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκινά το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν την Πέμπτη 17, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο

ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ «γκριζάρουν» το Αιγαίο και σπρώχνουν στη συνεκμετάλλευση

Από τα «αμφισβητούμενα ύδατα» στα ανοιχτά καλέσματα προσφυγής στη Χάγη

Καταρρέουν από τις ίδιες τις εξελίξεις οι μύθοι της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η ενεργή συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή αποτελεί «ασπίδα προστασίας» της ειρήνης, της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Συνεχίζονται αμείωτα οι κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού


Νέες μεγάλες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού έγιναν χθες σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, καθώς οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν με τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ συνεχίζονται αμείωτα, παρά την εντεινόμενη προσπάθεια καταστολής τους από τις αρχές.

Ο ΔΣΕ στη Σάμο


Αυτή την ώρα πραγματοποιείτε εκδήλωση, τιμής στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (1947-1949),  της Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ στη θέση Ξυνιάς στον Κέρκη (με πρόσβαση από τις Ανεμογεννήτριες και τους Κοσμαδαίους) και την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 11 π.μ. στο κοινοτάφιο των μαχητών έξω από τη Λέκκα.

Ο ΔΣΕ στη Σάμο

Η σφαγή στο Ασβεστοχώρι


Στις 26 Ιούλη 1944, οι Γερμανοί μαζί με τους Έλληνες δοσίλογους συνεργάτες του, εκτελούν στο Ασβεστοχώρι  Έλληνες πατριώτες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιουλίου ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση των κατακτητών, με τη συμμετοχή τμημάτων του 1003ου και του 1004ου Τάγματος Πεζικού των Γερμανών, μιας

Η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα

Ξεκινά, 26/7/1946, η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Αν και η επίθεση αυτή δεν θα είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο, θα αποτελούσε προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής επανάστασης 6 χρόνια αργότερα.
 
Από την επίθεση στη Μονκάδα στην Επανάσταση που συνεχίζει

Το στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη

Το στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο, 26/7/1946, τη πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη.
Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές.
Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε το 1923 κοντά στη λίμνη του Οστρόβου. Οι γονείς της ήταν φτωχοί αγρότες σλαβομακεδόνες. «Από μικρή ακόμα γεύτηκε τις πίκρες και τα βάσανα της ζωής. Εμεινε ορφανή από μητέρα και μεγάλωσε μέσα σε χίλια βάσανα και δυσκολίες. Η έλλειψη της μητρικής στοργής θέριευε τη δική της αγάπη στους βασανισμένους και κατατρεγμένους.

Ηλέκτρας Αποστόλου

Βρίσκεται, 26/7/1944, πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου. 
 
Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας.
Εκεί την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και το μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος.

Ιδρύεται η «Φεντερασιόν»

Ιδρύεται, 26/7/1909, στη Θεσσαλονίκη η πολιτική - συνδικαλιστική οργάνωση της «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Πολυεθνική στη σύνθεσή της, η εφημερίδα της έβγαινε σε 4 γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ισπανοεβραϊκά).

Μια ξεχωριστή σελίδα στην Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας είναι αυτή που αφορά στην οργάνωση «Φεντερασιόν», μια από τις μεγάλες οργανώσεις που δρούσε στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας (που τότε ήταν ακόμα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) και η οποία πήρε μέρος στην