Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Παραπέμπονται σε δίκη οι πρωτεργάτες της δικτατορίας


Με βούλευμα του πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

 
Στις 22 Μάη 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης χτυπήθηκε θανάσιμα, μετά από εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, και λίγες μέρες μετά, στις 27 Μάη, «έφυγε» από τη ζωή.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, όπου και διακρίθηκε με νίκες στους Πανελλήνιους και τους Βαλκανικούς Αγώνες στα αγωνίσματα του μήκους, του τριπλούν, των 100 και των 200 μέτρων.

Ανοιχτό Γράμμα στις Μανάδες για τα Παιδιά της Παλαιστίνης


Ανοιχτό Γράμμα στις Μανάδες για τα Παιδιά της Παλαιστίνης
 
ON 19 ΜΑΪΟΥ 2021
 
Είδες τα μάτια τους?
 
Τα παιδιά με τα άδεια μάτια τα είδες? Τα παιδιά που νοιώθουν τον θάνατο σαν κάτι οικείο τα είδες? Τα παιδιά που παίζουν ενώ γύρω τους σφυρίζουν οι σφαίρες και οι οβίδες τα είδες? Τα παιδιά που ζουν στα συντρίμμια και νομίζουν ότι αυτό είναι «σπιτικό» τα είδες?

Διεκδικούν ρόλο «γέφυρας» στους ματωμένους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς


Αναβαθμισμένο ρόλο στην εμπλοκή της χώρας στους ματωμένους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας προς αυτό τον σκοπό και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την 11ήμερη δολοφονική επιδρομή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την εύθραυστη εκεχειρία που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα!


Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού σε κάθε εργάτη και εργάτρια, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου.

Παντοτινή "δασκάλα" του λαού


Η Ελλη Αλεξίου έγινε μέλος του ΚΚΕ το καλοκαίρι του 1928, παραδίνοντας το βιογραφικό της στον Νίκο Πλουμπίδη και έμεινε ακλόνητη μέχρι το τέλος. «Μα μήπως το σκέφτεσαι πρωτύτερα για να πας στη βρύση να πιεις νερό, άμα διψάς;», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της το 1980. Στο πολύτομο πεζογραφικό έργο της συγχωνεύει δύο βασικές διαστάσεις: Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τις αντανακλάσεις των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στις κοινωνικές σχέσεις του, αλλά και ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τις υπαρξιακές αγωνίες του, τελικά ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τον εξωτερικό και τον εσωτερικό του εχθρό.

Γιατί τα συνδικάτα απαιτούν το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου;


Στις «ανατροπές του αιώνα» μόνη απάντηση η αντεπίθεση
 
«Να μην κατατεθεί - Να αποσυρθεί άμεσα! Να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απέκτησε η εργοδοσία τα τελευταία χρόνια»: Με αυτό το σύνθημα ρίχνονται στη μάχη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της 10ωρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή, της απελευθέρωσης των απολύσεων, του χτυπήματος στη συνδικαλιστική δράση κ.λπ.

Ανοιχτή επιστολή προς την Εφημερίδα των Συντακτών για συκοφαντικό δημοσίευμα


Στο ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, με τίτλο “Διαβούλευση”, που παρουσιάστηκε στην έντυπη, αλλά και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας στις 20 Μάη, χρεώνεται ουσιαστικά η μη αντίδραση της ΓΣΕΕ για το αντεργατικό νομοσχέδιο, στην “ανοχή των συνδικαλιστών του ΚΚΕ” και χαρακτηριστικά γράφεται ότι “δεν θα εκδιδόταν ανακοίνωση, αφού ούτε η ΔΑΚΕ ήθελε να υψώσει τους τόνους”.

“Οι πλοιοκτήτες (…) δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέσ…ν πάνω στον πρωθυπουργό”


Εφοπλιστής Λασκαρίδης: “Οι πλοιοκτήτες (…) δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέσ…ν πάνω στον πρωθυπουργό”
Βίντεο

«Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τους λέει να κάνουν».

Κατά πάσα πιθανότητα είπε την αλήθεια. Την αλήθεια για τον ρόλο που παίζει η ελληνική κυβέρνηση στον τάχα ρυθμιστικό έλεγχό της επί της ναυτιλίας αλλά και το πόσο ελληνική είναι η “ελληνική ναυτιλία”.

Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων απαιτούν διευθέτηση και απλήρωτη δουλειά


Η αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, η παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, είναι ανάμεσα στους βασικούς στόχους τους οποίους υπηρετεί το νομοσχέδιο που έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με το οποίο εμπλουτίζει και ισχυροποιεί το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει, μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις.

"Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει"


Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη (Καπετάν Γιώτη), που η καρδιά του έπαψε να χτυπά στις 22 Μάη 2005. 

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις 20 του Ιούλη 1914 στο χωριό Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Άγραφα της Καρδίτσας. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1933 μπαίνει στη Σχολή Τηλεγραφητών των ΤΤΤ (Τηλεγραφίας - Ταχυδρομείων - Τηλεφωνίας).

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 22 - 23 Μάη:

  • Ανοιχτές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή. Στην Αθήνα, την Πέμπτη 27 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Συγκεντρώσεις την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη (7.30 μ.μ., Λευκός Πύργος) και σε πολλές ακόμα πόλεις.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


22/05/1813

Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Ρίχαρντ Βάγκνερ.

22/05/1825

Πεθαίνει (δολοφονείται από Έλληνα) η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821.