Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Χωρίς λόγια...


Ξεκινά ο δεύτερος κύκλος θεματικών βιβλιοπαρουσιάσεων

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» ξεκινούν τον 2ο γύρο δεκάλεπτων διαδικτυακών θεματικών βιβλιοπαρουσιάσεων.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των βιβλιοπαρουσιάσεων έχει ως εξής: 
  • Σάββατο 9 Μάη: 9 Μάη - Για την ιστορική πείρα του Κομμουνιστικού Κινήματος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Πέμπτη 14 Μάη: Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Με τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το περιβάλλον στο απόσπασμα

Οι ένοχοι για την καταστροφή της Πάρνηθας, πιο πριν της Πεντέλης, για το αίσχος της χωματερής στη Φυλή, για τους καρκίνους από την καύση των τσιμεντοβιομηχανιών στον Βόλο, για το Μάτι και τη Μάνδρα, για την καταστροφή στα Άγραφα από τις ανεμογεννήτριες και για τα καζάνια του θανάτου στο Πέραμα, δικαιώθηκαν! Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Δικαιώθηκαν είτε ψηφίζοντας προχτές το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το περιβάλλον, όπως η ΝΔ, είτε «στρίβοντας διά της αποχής» από την ονομαστική ψηφοφορία, για να μην πάνε κόντρα σε όλα αυτά τα εγκλήματα που υπηρέτησαν ως κυβέρνηση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ!

Πέθανε ο απεργός πείνας Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, μέλος του συγκροτήματος «Grup Yorum»

Πέθανε στην εντατική, όπου νοσηλευόταν, ο Τούρκος αγωνιστής Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, μέλος του λαϊκού μουσικού συγκροτήματος «Γκρουπ Γιορούμ».

Ο Γκοκτσέκ, πριν δύο ημέρες, διέκοψε την απεργία πείνας που έκανε για 323 ημέρες, μετά την αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης του Ρ. Τ. Ερντογάν του βασικού αιτήματος, το συγκρότημα να μπορεί ελεύθερα να κάνει συναυλίες.

Στον αγώνα αυτόν ενάντια στη φίμωση του «Γκρουπ Γιορούμ» είχε δώσει τη ζωή της η μουσικός Χελίν Μπολέκ, στις αρχές Απρίλη, μετά από 288 μέρες απεργίας.

«Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας, είναι και τέχνη»

Με μεγάλη συμμετοχή - τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας - ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Σύνταγμα η κινητοποίηση των εργαζομένων στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Η κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Από το Σύνταγμα εκατοντάδες εργαζόμενοι της τέχνης διατράνωσαν ότι εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους αυτών των κλάδων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει περισσότερους δημόσιους χώρους αντί να κλείνει πλατείες


Μετά από 2 μήνες εγκλεισμού είναι αυτονόητη σωματική και ψυχική ανάγκη η "έξοδος από το σπίτι".

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να στέλνει τα ΜΑΤ και να καταφεύγει σε απαγορεύσεις και κλείσιμο πλατειών, οφείλει να εξασφαλίσει περισσότερους δημόσιους χώρους, μέσα στον ασφυκτικό αστικό ιστό, προκειμένου και αυτή η

Από σήμερα λειτουργεί ιστοσελίδα με πολύ ενδιαφέροντα υλικά για το Μάη του '36


Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τιμώντας τον αγώνα των ηρωικών εργατών του Μάη του ΄36 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο και της αναβάθμισης της παρέμβασης του Κόμματος στο διαδίκτυο, λειτουργεί από σήμερα 7 Μάη  ιστοσελίδα αφιερωμένη στο ματωμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη.

Κι αν βγω από αυτήν τη φυλακή…



29 πράγματα που μάθαμε μες στην καραντίνα…

Μια ενδεικτική λίστα με κάποια πράγματα που είδαμε μες στην πανδημία, τα σχολιάσαμε -ή δεν προλάβαμε να το κάνουμε μες στον ορυμαγδό-, μας έκαναν σοφότερους -ή και όχι- και μπορούμε να θυμόμαστε από αυτήν την καραντίνα.

Σχετικά με την τηλεκπαίδευση


Το κλείσιμο των σχολείων ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα για τον κορονοϊό σε όλα σχεδόν τα κράτη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΥΝΕΣΚΟ, αυτήν τη στιγμή πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον πλανήτη έχουν σταματήσει τα μαθήματα. Η κατάσταση αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί, καθώς σε μια σειρά από χώρες η επανεκκίνηση των μαθημάτων, ιδιαίτερα στα Δημοτικά, δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το φθινόπωρο, κι αυτό με την αίρεση ενός νέου κύκλου της πανδημίας. Ετσι, η λεγόμενη «τηλεκπαίδευση» παραμένει βασική κατεύθυνση.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των καλλιτεχνικών σωματείων

Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, συνολικά οι εργαζόμενοι στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, οι οποίοι διαχρονικά δοκιμάζονται από την ανεργία, την περιστασιακή απασχόληση, βρίσκονται σήμερα, λόγω της πανδημίας, σε δεινή θέση.

Μουσικές και θεατρικές σκηνές, συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, Φεστιβάλ και τόσα άλλα, ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αφήνοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους στο αέρα, χωρίς καν το επίδομα των 800 ευρώ για την μεγάλη πλειοψηφία τους.

Τιμή στον Μάη του ’36

Την εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του ’36 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με την ήττα των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμά η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 9 Μάη , με συνάντηση εκπροσώπων εργατικών σωματείων που οργανώνει στις 10πμ το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι τον τόπο θυσίας των εργατών το Μάη του ’36 (γωνία Εγνατίας και Βενιζέλου) όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

1986 Π.Ν.Π που απαγόρευε τις αυξήσεις


Η Ελλάδα παραλύει, 7/5/1986, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία.

Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

Τελειώνει η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ


Τελειώνει, 7/5/1954, η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ - Μινχ κατά των στρατευμάτων του Γαλλικού ιμπεριαλισμού.

Οι απώλειες του Γαλλικού στρατού έφτασαν συνολικά τους 75.867 αξιωματικούς και οπλίτες.

Ο ΔΣΕ ενεργεί επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Γρεβενών


Τμήματα του ΔΣΕ ενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις, 7/5/1948, στην περιοχή Γρεβενών, χτύπησαν οχυρωμένες θέσεις του εχθρού στα χωριά Μικρό και Μεγάλο Σειρήνι, Μικρό και Μεγάλο Ελεύθερο και Μηλιά, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν και να αιχμαλωτιστούν φρουρές τους. 

Κυβερνητικές δυνάμεις που κινήθηκαν από μια σειρά περιοχές αναχαιτίστηκαν.