Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Αγιο Πάσχα και “Αγιο”… χριστεμπόριο


 Πριν από λίγους μήνες είχαμε την “ιερή” μπίσνα στην Κοζάνη με την… ιερή παντόφλα του Αγιου Σπυρίδωνα  – η οποία κυκλοφορεί και σε… απόθεμα (δείτε εδω

-Το 2013 πήρανε την… ιερή παντόφλα του Αγ. Διονυσίου, την τοποθέτησαν σε ειδική λάρνακα στο κεντρικό σαλόνι του «ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ» για τις – καθόλου επουράνιες αλλά απολύτως επίγειες – ανάγκες της ναυτιλιακής εταιρείας (δείτε εδω

Ο Φιντέλ Κάστρο, διακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.


Φιντέλ: «Αυτή είναι η σοσιαλιστική και δημοκρατική Επανάσταση των ταπεινών, με τους ταπεινούς, για τους ταπεινούς!»

15 Απρίλη 1961. Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β‑26», με ψεύτικα διακριτικά της Κουβανικής Αεροπορίας, βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας.

Η Εθνική Αλληλεγγύη για το Πάσχα των πονεμένων


 «Ας φέρουμε τη σκέψη μας στους ήρωες που στενάζουν στις φυλακές ή τριγυρνάν κυνηγημένοι»

Από τον Μάη του 1941 που ιδρύεται η Εθνική Αλληλεγγύη, λειτουργεί ως η ανοιχτή αγκάλη της Μάνας του Λαού, η οποία απλώνει θεραπευτικά τα χέρια της πάνω στις πληγές και στα τραύματα των κυνηγημένων, των φτωχών, των πεινασμένων.

Πασχαλιάτικες κάρτες από φυλακές και τόπους εξορίας


 Εκατοντάδες ήταν οι γυναίκες στις Φυλακές Αβέρωφ που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γιορτάσουν αγωνιστικά τις δικές τους στιγμές.

 Χιλιάδες άνθρωποι, για τα σχεδόν 50 χρόνια που βρισκόταν το ΚΚΕ στην παρανομία, πέρασαν αυτές τις μέρες σε εξορίες και φυλακές, μακριά από τις οικογένειές τους, βιώνοντας τα βασανιστήρια του αστικού κράτους, παρά το γεγονός ότι για τους δεσμώτες τους αυτές οι μέρες ήταν «άγιες».
  Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την Απελευθέρωση και την υποχώρηση του ΔΣΕ, άνοιξαν και πάλι τα ξερονήσια και οι φυλακές σε όλη την Ελλάδα. Για μια εικοσαετία και πλέον χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν μακριά από τις οικογένειές τους, περνώντας πολλές κακουχίες για χρόνια μέσα στις φυλακές.

Οι άνθρωποι δημιουργούν τις θρησκείες

 
ΑΝΟΙΞΗ!
Έφθασε το Πάσχα των Ιουδαίων, το Πάσχα των Χριστιανών, το Ραμαζάνι των Μωαμεθανών, η Βεσάκ των Βουδιστών.
Αλλά τι κοινό έχουν αυτές οι θρησκείες και πώς γεννήθηκαν;

Η «ανάσταση» ως προσμονή αυτόματης δικαίωσης


Μεγάλη εβδομάδα
 και η προσμονή της «ανάστασης» είναι μια διαδικασία, που ξεπερνά το Πάσχα. Η χριστιανική πίστη είναι δεμένη με αυτή την αντίληψη για τη ζωή, δηλαδή την προσμονή για μια αυτόματη δικαίωση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

16/04/1821

Ο Φιλικός λαϊκός αγωνιστής Αντώνης Οικονόμου, που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Ύδρα, δολοφονείται από μισθοφόρους των εφοπλιστών-προκρίτων του νησιού.