Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

13/5/1936: Μπροστά στον κίνδυνο της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας


Αμέσως μετά το ματοκύλισμα των εργατικών διαδηλώσεων στις 9 Μάη στη Θεσσαλονίκη, η Ενωτική ΓΣΕΕ (όπου δραστηριοποιούνταν τα στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος) και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας αλληλεγγύης στο λαό της Θεσσαλονίκης. Αν και όλα έδειχναν ότι ο Μεταξάς το πάει για δικτατορία, η ρεφορμιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ δε δέχτηκε να συμπεριληφθεί στα αιτήματα της απεργίας η παραίτηση της κυβέρνησης.

Μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια


Να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα και να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι το μήνυμα που στέλνουν εργαζόμενοι στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στα Προπύλαια.

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - Όχι στη ευελιξία και τη ζωή λάστιχο», «Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη τους - 7ωρο, 5μερο, 35ωρο», «Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα - Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα» γράφουν τα πανό των Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και φορέων που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. 

Συγκεντρώνει χερσαία στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα


Κλιμακώνει την επιθετικότητά του κατά του παλαιστινιακού λαού το Ισραήλ, καθώς προχωρά στην ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μία νέα ισραηλινή εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως είχε γίνει στις συγκρούσεις του 2014, αλλά και την περίοδο 2008-2009.

Ελλάδα - Κούβα

 

Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς εκατομμύρια θύματα


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Εκθεση του ΠΟΥ επιβεβαιώνει ότι οι υπαρκτές συστάσεις για την πρόληψη πανδημιών παρέμειναν «σκονισμένες στα υπόγεια και τα ράφια» των κυβερνήσεων

Την ώρα που συνεχίζεται η εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να ξεπερνούν τα 3,33 εκατομμύρια και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 160 εκατ., έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καταστροφική πανδημία θα μπορούσε να έχει προληφθεί και να αντιμετωπιστεί χωρίς να προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους, αν λαμβάνονταν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα από τις κυβερνήσεις, με βάση και τα επιστημονικά συμπεράσματα και τις συστάσεις από προηγούμενες υγειονομικές κρίσεις.

Εγκλημα


Το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι «κρίκος» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οξύνουν επικίνδυνα τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αποτελούν ναρκοπέδιο για τους λαούς. Δείχνει ταυτόχρονα πόση αξία έχουν οι «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, ότι η πολιτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή αποτελεί παράγοντα «ειρήνης» και «σταθερότητας».

Βαφτίζει τα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων «αυτοάμυνα»!


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα από την πολιτική της εμπλοκής και την «αναβάθμιση» των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο

Aλλοθι στα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, ενώ διεκδικεί τα στοιχειώδη δικαιώματά του και μια ελεύθερη πατρίδα, δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας κυνικά την επικίνδυνη πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά, με τελευταία αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, για «αναβάθμιση» της συνεργασίας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Βάλθηκαν να το τερματίσουν!


Σαν να μην έφταναν όλα τ’ άλλα, έρχεται η κυβέρνηση και μέσω των ΥΠΕ μηνύει στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ότι πρέπει να μετακινηθούν νοσηλευτές σε νησιά “για την κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών”. Λες και δεν προϋπήρχαν, αλλά προέκυψαν τώρα, μιας και επίκειται το άνοιγμα της “βαριάς βιομηχανίας” που ακούει στο  όνομα τουρισμός.

Μοιρασμένοι...


«Καταργείτε το 8ωρο», καταγγέλλει τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβαίνει τάχα στα κεραμίδια για τα Εργασιακά, μπας και μαζέψει καμιά ψήφο. «Μα εμείς εφαρμόζουμε την Οδηγία της ΕΕ και διατάξεις που υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, αυτά δηλαδή που εφαρμόσατε κι εσείς ως κυβέρνηση», αντιτείνει η ΝΔ, υπερασπιζόμενη τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». «Ναι, αλλά εσείς φέρνετε τη διευθέτηση με ατομική σύμβαση, ενώ εμείς την εφαρμόζαμε με συλλογικές διαπραγματεύσεις», απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία, και λέγοντας περίπου ότι ...«υπάρχει και καλή διάλυση του 8ώρου». «Εσείς υπογράψατε πρώτοι την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2019 που προωθεί ευέλικτες μορφές απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις», ανταπαντάει η κυβέρνηση. Αυτό είναι το γαϊτανάκι της κάλπικης αντιπαράθεσης που γυρνοβολάει εδώ και μέρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν έχουν στο επίκεντρό τους το παιδί και τα συμφέροντά του


«Ούτε το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο ούτε οι προτεινόμενες αλλαγές με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχουν στο επίκεντρό τους το παιδί και τα συμφέροντά του, γιατί η γονική ευθύνη και σχέση δεν αναπτύσσεται σε κοινωνικό κενό, σε ουδέτερο έδαφος, αλλά σε συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες», επισήμανε στην παρέμβασή της στην Επιτροπή της Βουλής η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στη διάρκεια ακρόασης φορέων στις Επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα Οικογενειακού Δικαίου».  

Μια μέρα σαν τη σημερινή


13/05/1846

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο κατά του Μεξικού για την κυριαρχία της Καλιφόρνια. Ο πόλεμος τελείωσε στις 2/2/1848 με την ενσωμάτωση της Καλιφόρνια και του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ έναντι 15.000.000 δολαρίων.