Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

«Λυπήσου εκείνους που δεν ονειρεύονται»


Σεμνός, πολύ συνεσταλμένος, καλοσυνάτος, εσωστρεφής, παραμυθάς... Είναι λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που του απέδωσαν οι οικείοι του.

Ο Νίκος Καββαδίας όμως, άφησε το στίγμα του σαν ο ποιητής της θάλασσας.

Ο ίδιος, δεν έλεγε ότι ήταν ποιητής, αλλά: «Νίκος Καββαδίας, ναυτικός». Το μεγαλείο της ποίησής του ίσως έγκειται ακριβώς σε αυτή την απλότητά του, την αγάπη του για το έργο των χεριών των βιοπαλαιστών. «Αρτος. Οχι για όλα τα στόματα», γράφει το 1971, δείχνοντας με απλά λόγια πως ο πλούτος στον καπιταλισμό δεν μοιράζεται στους παραγωγούς του, παρά γίνεται λεία μιας ισχνής μειοψηφίας.

"Το μπλουζ του σκουπιδιάρη"


Σαν τον Σίσυφο ("το μπλουζ του σκουπιδιάρη")

μουσική-Ηλίας Σωφρονίδης
στίχοι -Φώτης Μαραντζίδης
μπουζούκι και τραγούδι-Ηλίας Σωφρονίδης

Κουβανικό φάρμακο κατά του COVID-19

H Κούβα δείχνει τον δρόμο

Η φαρμακευτική αγωγή κι όχι εμβόλιο έχει χορηγηθεί ήδη από τον Αύγουστο στους υγειονομικούς και σε ηλικιωμένους και πλέον δίνεται στους επισκέπτες από το εξωτερικό και στους οικείους τους.

Το Nasalferon είναι ένα κουβανικό φάρμακο βιοτεχνολογίας με προληπτική δράση που, σύμφωνα με ειδικούς, αποτρέπει την αναπαραγωγή του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί το Covid-19, και τροποποιεί τον αριθμό των αποικιών που υπάρχουν στο σώμα, διασφαλίζοντας ότι εάν το άτομο μολυνθεί με το παθογόνο δεν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα. Το φάρμακο,  έχει χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα 93%.

Διαδήλωση προς τιμήν του Κάρλ Λίμπκνεχτ και της Ρόζας Λούξεμπουργκ


Την Κυριακή 10 Γενάρη πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο Βερολίνο η μεγάλη διαδήλωση προς τιμήν των ηγετών του γερμανικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζας Λούξεμπουργκ.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ

Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο "Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)".

Για να ξεχρεώσουν την φτωχολογιά


8-14/1/1949: Η Μάχη της Νάουσας.

Για να ξεχρεώσουν την φτωχολογιά: Κάψανε την τράπεζα και Όλα τα χαρτιά!!!

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία του λαϊκού - επαναστατικού κινήματος, ειδικότερα στην ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, κατέχει η Μάχη της Νάουσας.

«Φρένο» στην αύξηση της παραγωγής από φαρμακοβιομηχανίες και κυβερνήσεις


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Για να προστατευτούν τα κέρδη, ο ανταγωνισμός και τα «πνευματικά δικαιώματα» των εταιρειών σε βάρος της ανθρωπότητας

Την ώρα που πάνω από 88 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί θετικοί στον SARS CoV - 2 και έχουν καταγραφεί περίπου 1,9 εκατ. θάνατοι, ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης, το εμβόλιο, δεν αξιοποιείται πλήρως για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός και η παραγωγή φαρμάκων και θεραπειών με σκοπό το κέρδος και όχι την κάλυψη αναγκών εμποδίζουν την επιστημονική συνεργασία για ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19.

Συνωστισμός μαθητών σε σχολεία που επισκέφθηκε


Δέκτης της έντονης ανησυχίας γονέων για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων έγινε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που επισκέφθηκε σήμερα σχολικές αίθουσες με περισσότερους από 20 μαθητές!

Παρ' όλα αυτά, με γενικόλογες αναφορές σε «νέα μέτρα» και με τη μόνιμη επωδό της διασφάλισης «της δημόσιας υγείας», η υπουργός Παιδείας από τη Μεταμόρφωση επιχείρησε να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα. Το ίδιο σκηνικό και στους διαδρόμους του σχολείου, όπου ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε το στρίμωγμα μαθητών και εκπαιδευτικών, την ώρα που η υπουργός επιθεωρούσε το «ασφαλές άνοιγμα» των σχολείων.

Επιτραπέζιο ημερολόγιο 2021 με έργα του Γιώργη Φαρσακίδη


Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης για την ενίσχυση του ΚΚΕ θα κυκλοφορήσει σύντομα επιτραπέζιο ημερολόγιο με έργα του ζωγράφου - χαράκτη Γιώργη Φαρσακίδη (1926-2020). Πολλά από τα έργα του βρίσκονται στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Είναι ντροπή η κυβέρνηση να ρίχνει τα βάρη στους υγειονομικούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ


Αρ. Πρωτ. 45                                                                                                                                               Θεσσαλονίκη 10-01-21

 

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, μέσα από τα λόγια υπουργού της, έκανε την ντροπή να ντρέπεται για χάρη της. Σε ερώτηση για το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην χθεσινή ενημέρωση δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν πόσο πολύ στηρίζουν τους …ήρωες της πανδημίας. 

Για τον τρόπο που η κυβέρνηση ανοίγει τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά


Η μέρα που ανοίγουν τα σχολεία θα έπρεπε να ήταν μια μέρα χαράς, αισιοδοξίας και ανακούφισης, μετά από δύο μήνες αναστολής της λειτουργίας τους και εγκλεισμού.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είχαν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους, όχι μόνο το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη, αλλά τους 10 μήνες που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία, ώστε να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσουν όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


11/01/1853

Γεννιέται ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης («Σχολή του Μονάχου»).

11/01/1879

Ξεκινά ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών και των ντόπιων πληθυσμών της Ζουλουλάνδης, που θα καταλήξει με νίκη των Βρετανών και την κατάλυση του ανεξάρτητου κράτους των Ζουλού.