Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ίλβα Γιοχάνσον: "Δεν έχουμε λάβει αίτημα της Ελλάδας για μετεγκαταστάσεις προσφύγων


 Η  Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον, ρωτήθηκε  αν, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, υπάρχει σχέδιο να αναλάβει πρωτοβουλία η Επιτροπή ώστε κάποιοι από τους ανθρώπους που στοιβάζονται στα σύνορα να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να εξεταστούν εκεί οι αιτήσεις ασύλου τους και να βρουν σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ άσυλο.

Η απάντηση που έδωσε η Επίτροπος είναι αποκαλυπτική: “Ως προς την μετεγκατάσταση, αυτό μπορεί να είναι ένα πιθανό σενάριο. Δεν έχουμε λάβει κάποιο τέτοιο αίτημα από την

Isolation boxes για τα κρούσματα κορωνοϊού σε νοσοκομεία της χώρας


Isolation boxes, δηλαδή σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού τοποθετούνται σε νοσοκομεία της χώρας ενώ τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα μας ανέρχονται σε δέκα.

Τι είναι τα isolation boxes

Σποτ για το ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας»


Δείτε το σποτ για το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ «Ο Δρόμος μας», που κυκλοφορεί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» στις 7 - 8 Μάρτη.    

Οι φασίστες του Βόλου έφτιαξαν “Σύλλογο κυνηγών λαθρομεταναστών” και βγαίνουν παγανιά


Μοιάζει με κακόγουστη τρολιά αλλά φαίνεται πως είναι πραγματικότητα.

Κάποια φασιστοειδή συγκρότησαν προχτές μια κλειστή ομάδα στο Facebook με το όνομα “Σύλλογος κυνηγών λαθρομεταναστών”, που αρκεί από μόνο του για να δείξει τι σκοπούς έχουν τα πάνω από 300 μέλη της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το E-Thessalia.gr, υπάρχουν αναρτήσεις που ξεχειλίζουν μίσος, φωτογραφίες με στιλέτα, όπλα και άδειες οπλοφορίας (!) και σχέδιο για να ενισχύσουν τις πολιτοφυλακές στον Έβρο. Παράλληλα, σχεδίαζαν αντισυγκέντρωση για σήμερα το απόγευμα, που είναι

Εκδότης τοπικής εφημερίδας για όσα απίστευτα (και άγνωστα) συμβαίνουν στον Έβρο


Ο Γιάννης Λασκαράκης, εκδότης της Εφημερίδας «Γνώμη του Έβρου», σχολιάζει στα γεγονότα που συμβαίνουν στα σύνορα και στην γύρω περιοχή και στο κλίμα ομοψυχίας που καλλιεργείται. Είναι μια εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή που μεταφέρουν τα ΜΜΕ.

Ρεσιτάλ σκοταδισμού από τον ΕΟΔΥ


Ασφαλής” η Θεία Κοινωνία 
έναντι του κορονοϊού

Την ώρα που η υπόθεση χειρισμού του κρούσματος κορονοϊού 66χρονου περιφερειακού συμβούλου από την Αμαλιάδα εγείρει πολύ σοβαρά ερωτηματικά για το επίπεδο θωράκισης της χώρας έναντι εξάπλωσης της ασθένειας, σοκαριστικό μπορεί να χαρακτηριστεί βίντεο που ανέβασε youtuber, ο οποίος υποστηρίζει πως κάλεσε τον ΕΟΔΥ, και σε κάποιο σημείο δείχνει

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού


Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, είχε σήμερα στη Λευκωσία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αρχίζοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Από το ΑΚΕΛ συμμετείχαν ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η 

Άδεια με αποδοχές σε εργαζόμενους που νοσούν ή αναγκαστικά απέχουν από τη δουλειά λόγω κορονοϊού



ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου κορονοϊού προβλέπονται μεταξύ άλλων το μέτρο της αποχής από την εργασία, η προσωρινή παύση της λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σχολείων και σχολών.

Οργανωμένη συνάθροιση ακροδεξιών και φασιστών από όλη την Ευρώπη στον Έβρο;


Στα σύνορα της Τουρκικής πλευράς του Έβρου στην πόλη Edirne βρίσκεται ο Jimmy Åkesson πρόεδρος του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» μοιράζει προκυρήξεις στους πρόσφυγες και βγαίνει φωτογραφίες.

Από τις εξορίες: Ζήση Βασίλη


Ο Ζήσης Βασίλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1913 και πέθανε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε για έναν περίπου χρόνο στη Σχολή Καλών Τεχνών και μετά στο Ε.Μ.Π. στο τμήμα των Χημικών Μηχανικών.

Πολέμησε στο πλευρό του ΕΛΑΣ. Εξορίστηκε σε Μακρόνησο, Άη Στράτη και Ικαρία.

Δήλωση του Γ. Μαρίνου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών


Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις στο Προσφυγικό.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Μαρίνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ή εγκληματίες ή δεσμοφύλακες;

Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες για «θεαματική αλλαγή» στην πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό ή και στα εθνικά της ζητήματα. 

Ο λόγος αυτός ερμηνεύει ως ριζοσπαστικές ανατροπές τις δύο κινήσεις στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις που πυροδότησαν τα γεγονότα στο Ιντλίμπ της Συρίας. 

Θύματα της πολιτικής, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ ή ασύμμετρη απειλή, οι μετανάστες;


Δυο ανακοινώσεις δυο διαφορετικοί κόσμοι

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο, τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΕΕ και ΝΑΤΟ και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχει ενεργά σε αυτούς.

Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι)


Πεθαίνει, 5/3/1953, ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ι. Β. Στάλιν εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία, ενώ μετείχε στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) από την ίδρυσή του το 1898.

Νίκου Νικηφορίδη


Πίσω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ εκτελείται, 5/3/1951, ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης και οι σύντροφοί του Θεόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ρήγας Παραθυράς.

Ο Ν. Νικηφορίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως» Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο των Νέων, επειδή μάζευε υπογραφές γύρω από την Έκκληση της Στοκχόλμης για την Ειρήνη.

Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του αθηναϊκού λαού στις 5 Μάρτη 1943
«Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: Μια παλάμη τόπο κάτω από τ' ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. 

Οπου είχε κράτος κι εξουσία η Ανοιξη».

Ρόζα Λούξεμπουργκ.


Γεννιέται, 5/3/1871, η Γερμανίδα κομμουνίστρια επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Δραστηριοποιούμενη αρχικά μέσα από τις γραμμές του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια του Ανεξάρτητου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των Σπαρτακιστών από το οποίο αργότερα προέκυψε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Πολέμια του οπορτουνισμού, κύριος εκφραστής του οποίου ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρωταγωνίστησε μαζί με τον Καρλ Λίκμπνεχτ στην καταδίκη του γερμανικού ιμπεριαλισμού (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και την επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης.