Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Ένα «μαύρο βέλος» στην καρδιά του φασισμού


Ήταν 25 Μαΐου του 1935 όταν ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς κατάφερε να «σπάσει» έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, έγινε ο πρώτος άλτης που πέρασε τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13. Έναν χρόνο μετά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου θα κερδίσει 4 χρυσά μετάλλια (100μ, 200μ, 4x100, μήκος), προκαλώντας την οργή του Χίτλερ που αρνήθηκε να τον συγχαρεί και κατ’ άλλους αποχώρησε και από το στάδιο…

Να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με μόνιμες προσλήψεις


Ερώτηση

Θέμα : Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του φαρμακείου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το φαρμακείο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της διαχρονικά ακολουθούμενης πολιτικής όλων προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών Υγείας.

Η «λογική και ευαισθησία» του πράσινου καπιταλισμού


Πριν πολλά χρόνια ο Μαρξ επεσήμαινε πως «στον καπιταλισμό είναι υποχρεωτική η συνεχής εκμετάλλευση της φύσης».

Επαληθεύτηκε, το ζήσαμε, το πάθαμε, το βιώνουμε κάθε μέρα. Ωσπου εμφανίστηκαν οι «σωτήρες» ενός άλλου καπιταλισμού. Του «πράσινου», αυτού που παρουσιάζουν σαν κοινωνικά δίκαιου, φιλικού προς στο περιβάλλον, ευαισθητοποιημένου και προοδευτικού.

Την Πέμπτη 27 Μάη η μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στον νόμο

Κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού σε κάθε εργάτη και εργάτρια, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου, απευθύνει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το πρόταγμα: «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή!».

Ο φασιστάκος, η Λευκορωσία και η διεθνής πολιτικο-μιντιακή υποκριCIA


Ο εξαναγκασμός σε προσγείωση του αεροσκάφους της ”Ryanair” στο Μινσκ από πλευράς Λευκορωσίας συνιστά ενέργεια απαράδεκτη εναντίον όποιου κι αν στρέφεται. Τώρα που το λήξαμε αυτό, πάμε να λήξουμε και μερικά ακόμα πραγματάκια:

α) Οσοι μιλούν για “πρωτοφανές περιστατικό” (όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ) μάλλον θέλουν – όπως και τα μιντιακά τσιράκια τους – να ξεχάσουμε ότι οι πρώτοι διδάξαντες τέτοιων… “πρωτοφανών” ενεργειών είναι οι ίδιοι.

25/5/1943: Επεσαν για τη λευτεριά και τη λαοκρατία

 


ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΛΗΣ

Τρεις ακόμα κομμουνιστές νεκροί: αιμάτινη σπονδή στο βωμό της λευτεριάς. Τους εχτέλεσαν οι χιτλερικοί δολοφόνοι στις 10 Μάη το πρωί στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ευκαιρίες


Με «παχιά λόγια» περί «εκτίναξης του ελατηρίου» και «ευκαιρίας μιας γενιάς», η κυβέρνηση της ΝΔ, με «τέλειους παρτενέρ» τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τις άλλες αστικές δυνάμεις, καλλιεργούν προσδοκίες στον λαό ότι ο «μνημονιακός κύκλος κλείνει», ότι τα δύσκολα πέρασαν και πως τώρα, αυτό που προέχει είναι να μη χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αναμορφώσει την οικονομία, θα μεγαλώσει την πίτα, κι από αυτό να ωφεληθούν εξίσου το κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης για το Μετρό Θεσσαλονίκης και την προστασία των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου

 
 
Τη θέση της για προστασία των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου με διατήρησή τους στον χώρο, χωρίς απόσπαση και επανατοποθέτησή τους, και καμία σκέψη για παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα ή άλλου είδους παραχώρηση, παρουσιάζει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Νέα πρωτοβουλία διεκδίκησης για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου


Πρόταση - απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά

Πρόταση πάλης που προβλέπει το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου των τελευταίων ετών διακινείται πλατιά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, εμπλουτίζοντας την αντίστοιχη πρόταση που είχαν επεξεργαστεί 530 Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα το 2016 και η οποία είχε κατατεθεί και στη Βουλή.

Καταγγέλλει την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού για το σφράγισμα του Θεάτρου «Εμπρός»


Καταγγέλλουμε την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού για το σφράγισμα του Θεάτρου "Εμπρός". Με την επιμονή της η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει την πολιτική που εμπορευματοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε Πολιτισμό, διασκέδαση, ψυχαγωγία, Αθλητισμό. Εδώ και δεκαετίες αυτή η πολιτική υλοποιείται πιστά, με ευθύνη της ΕΕ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επιθεώρησε τη διακλαδική άσκηση «Κένταυρος '21»


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ 

Χαρακτήρισε κρίσιμο πλεονέκτημα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στο Πεδίο Βολής στο Πετροχώρι Ξάνθης βρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και τον αρχηγό του ΓΕΣ Χ. Λαλούση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

25/05/1803

Γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουόλντο Έμερσον.

25/05/1834

Οι οπλαρχηγοί επαναστάτες του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας του Όθωνα. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Στη συνέχεια, η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθωνας, το Μάιο του 1835. 

Η καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα