Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΚΕ παντού!

 «ΚΚΕ δυνατό, παντού... καλή δύναμη!» το υποβρύχιο μήνυμα που έστειλαν αναγνώστες του 902.gr.



Αποστολή βοήθειας στον λαό του Λιβάνου

 


Η Εκτελεστική Γραμματεία ευχαριστεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων, όλους τους εργαζόμενους και μαζικούς φορείς του κινήματος από όλη τη χώρα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη με συγκέντρωση βοήθειας προς το δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βηρυτό τον περασμένο Αύγουστο, που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες και άφησαν πάνω από 300.000 άστεγους.

Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πανδημία


Ακόμη και σήμερα, με τα εκατοντάδες νέα κρούσματα καθημερινά και την επιδείνωση της κατάστασης στις κλίνες ΜΕΘ, η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσωπικό και υποδομές, αλλά και με ένα σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες, όπως επίσης δεν διασφαλίζει την αναγκαία προστασία στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και σε άλλες πιθανές εστίες υπερμετάδοσης. 

«Δεν ξεχνάμε»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσα, καθώς και την ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με την έκδοση απόφασης στις 7 Οκτώβρη, η Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δεν ξεχνάμε», που θα δημοσιοποιηθεί ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη. (Βίντεο)

Για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ


Την ίδια ώρα που κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τον εκβιάζει να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα νέο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, μια καινούργια «αγορά του αιώνα». Αξιοποιεί μάλιστα την ένταση με την Τουρκία για να πείσει ότι οι νέοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για την άμυνα, κρύβοντας ότι η συζήτηση για τα εξοπλιστικά είχε πάντα μεγάλες επιχειρηματικές και γεωπολιτικές «ουρές» και ότι συνολικά οι εξοπλισμοί είναι κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.

Εξαγγελίες νέων αντεργατικών παρεμβάσεων

Νέες αντεργατικές παρεμβάσεις με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με πυρήνα την επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη.

Πρώτο μέτρο στην ατζέντα υπέρ του κεφαλαίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες το 2021, από το 39,7% στο 36,7%, με όφελος για την επιχείρηση 300 ευρώ «το κεφάλι»!

Λήγει η μάχη της Μουργκάνας


Λήγει, 16/9/1948, η μάχη της Μουργκάνας στην Ήπειρο. Τα τμήματα του ΔΣΕ διασπούν τη διάταξη του κυβερνητικού στρατού και περνούν στα Ζαγόρια και από εκεί στο Γράμμο.

Στη μάχη της Μουργκάνας, ο ΔΣΕ ανέπτυξε τη λεγόμενη τακτική της ενεργητικής άμυνας. Οπως περιγράφει ο Δ. Χατζής στο διήγημα "Μουργκάνα", "ενεργητική άμυνα θα πει πέντε τουφέκια, που χτυπούν ολάκερο εχθρικό καταυλισμό, μια προφυλακή που γίνεται γραμμή κύριας άμυνας.

Ο ΔΣΕ καταλαμβάνει την Πυρσόγιαννη


Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν και καταλαμβάνουν, 16/9/1946, την Πυρσόγιαννη, εξουδετερώνουν την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και απελευθερώνουν 60 κρατούμενους.

Στις 15 Σεπτέμβρη 1946 ένα απόσπασμα χωροφυλάκων και Μάυδων επέδραμαν στο χωριό Αετομηλίτσα (Ντέντσικο) και άρπαξαν αρκετούς κατοίκους του χωριού(Βλάχους) και τους πήγαν στην Πυρσόγιαννη, όπου και τους φυλάκισαν.

Γιώργης Τρικαλινός

Ο Γιώργης Χ. Τρικαλινός γεννήθηκε στον Αλμυρό Βόλου στις 16/9/1914.

Παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1932 πήρε μέρος στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα σαν μέλος και στέλεχος της ΟΚΝΕ.

Η φασιστική επίθεση στη χώρα τον βρίσκει εξόριστο στη Φολέγανδρο, όπου τον είχε στείλει η μεταξική κυβέρνηση. Το καθεστώς, ενώ δεν τους έστειλε στο μέτωπο για να πολεμήσουν τον εισβολέα όπως το ζήτησαν, μετά την κατάρρευση του μετώπου, τους παραδίδει στους Γερμανούς.