Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Αυτά στην… Σοβιετία


"Αυτή θα είναι η εβδομάδα μας-
35 ώρες εργασίας, 133 ώρες ξεκούρασης και μελέτης" 1959
Κατακτήθηκε στην Σοβιετική Ένωση μόλις το 1959 και ακόμα μιλάμε για ουτοπίες το 2021 με τεράστια άλματα της τεχνολογίας να γίνονται καθημερινά.

Αλέξανδρος Ιλίτς Ουλιάνοφ


Πεθαίνει, 20/5/1885, ο Алекса́ндр Ильи́ч Улья́нов (Αλέξανδρος Ουλιάνοφ), Ρώσος αγκιτάτορας πατριώτης ο μεγαλύτερος αδελφός του Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν).

Θεωρούσε τον εαυτό του μαρξιστή και στο πανεπιστήμιο συμμετείχε σε παράνομες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, εκφωνώντας λόγους σε μαθητές, φοιτητές και εργάτες.

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα


Στους 245 οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανάμεσά τους 64 παιδιά

Με νέους βομβαρδισμούς πυροβολικού, ξεκίνησε η 11η μέρα της δολοφονικής επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην Λωρίδα της Γάζας.

Το στόχαστρο των ισραηλινών όπλων βρέθηκαν σπίτια στην Χάν Γιουνίς και την Τζαμπαλίγια. Μέχρι τώρα να έχουν καταμετρηθεί 17 τραυματίες.

Ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ και ιδιωτικοποιήσεις


Η οδηγία από τον "πύργο ελέγχου" της κυβέρνησης είναι μία: Ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ και ιδιωτικοποιήσεις για να "ταξιδεύουν" όλο και πιο ψηλά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί, όσες φιέστες και αν στηθούν, είναι ότι η βασική προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη και στους κλάδους του τουρισμού, της διαχείρισης υποδομών, των αερομεταφορών είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, τα ωράρια-λάστιχο, η εναλλαγή κακοπληρωμένης εργασίας και ανεργίας.

«Εργάσιμος χρόνος - μια πάλη επίκαιρη όσο ποτέ»

 


ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ.Μ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μια έκδοση - εργαλείο για την παρέμβαση στην εργατική τάξη


Στην έκδοση μιας καλαίσθητης μπροσούρας με τίτλο «Εργάσιμος χρόνος - μια πάλη επίκαιρη όσο ποτέ» προχώρησε τις προηγούμενες μέρες η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Μια μπροσούρα που ήδη διακινείται πλατιά στους εργαζόμενους και μπροστά στη νέα αντεργατική επίθεση, που έβαλε στο στόχαστρο το 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων για την οργάνωση της αντεπίθεσής τους.

Η μάχη της Κρήτης


Μετά την κατάληψη της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα στις 27 Απριλίου του 1941, και της Πελοποννήσου λίγες μέρες αργότερα, η μόνη ελεύθερη περιοχή της Ελλάδας παρέμενε η Κρήτη. Στην Κρήτη κατέφευγαν όσες ένοπλες ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις μπορούσαν, υποχωρώντας κάτω από την πίεση του εχθρού.

Κανονικότητα


Με δεκάδες χιλιάδες ιατρικές πράξεις, από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι άλλες θεραπείες, να έχουν μπει στον «πάγο» εδώ και μήνες, λόγω της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου», μόνο ως «κανονικότητα» δεν μπορεί να παρουσιάζεται η σταδιακή επαναφορά νοσοκομείων και κλινικών που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσής τους, όπως αυτά που διεκδικούν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!


Το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει πάρει πλέον πάνω του
ο πρωθυπουργός, και όλο αυτό το διάστημα «προπαγανδίζει» ο υπουργός Εργασίας σε κανάλια και εφημερίδες, δεν είναι μία ακόμα αντεργατική παρέμβαση, αλλά εμπεριέχει τις «ανατροπές του αιώνα» και παράλληλα «δένει» σφιχτά τα μέτρα που έχουν παρθεί απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου!

Η κυβέρνηση να διακόψει αμέσως τη στρατιωτική συνεργασία και τις ασκήσεις με το Ισραήλ


Συνάντηση είχε σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε δήλωσή του επισήμανε:  

Πρόκληση με βρετανική σημαία στην Κέρκυρα λίγο πριν τις εορτές


Σε προκλητική για τον λαό της Επτανήσου ανάρτηση της βρετανικής σημαίας, ενώ αρχίζουν αύριο οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της Επτανήσου από τη Βρετανία και την ένωσή της με την Ελλάδα, προχώρησε στην πόλη της Κέρκυρας μεγάλο ξενοδοχείο, η ελληνική ιδιοκτησία του οποίου ηγείται λονδρέζικου ιδρύματος «προώθησης των αγγλοελληνικών σχέσεων».

Προσφυγή στη δευτεροβάθμια στρατιωτική υγειονομική επιτροπή


Προσφυγή κατατέθηκε από το στρατιώτη Λάμπρο Τζίμα του 644 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

Ζητάει την ανάκληση της απόφασης της ιατρικής γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Απαλλαγών της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «Έβρος».

Ο στρατιώτης διαμαρτυρήθηκε στη διοίκηση της μονάδα του, για τα ελλειπή μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Δράσεις στις 22 και 29 Μάη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς


Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοβουλιών Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

- Το Σάββατο 22 Μάη, και ώρα 12 μ. την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του δολοφονημένου πριν από 58 χρόνια, στις 22 Μάη 1963 στη Θεσσαλονίκη, Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/05/1498

Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα φτάνει στις ακτές της Ινδίας.

20/05/1506

Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492, επιχειρώντας να βρει δυτική θαλάσσια οδό προς τις Ανατολικές Ινδίες (Ασία), ανακάλυψε την Αμερική.