Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Είμαι κομμουνιστής. Είμαι αγάπη απ’ την κορφή ως τα νύχια…

«Τι σπουδαίος ποιητής που είσαι αδερφέ μου...»

«Τι σπουδαίος ποιητής που είσαι αδερφέ μου...», έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος αναφερόμενος στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που σήμερα συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση του.

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων


 Η Τουρκία και η Αρμενία ανακοίνωσαν, ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών που είχαν έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια ήταν «θετικός και εποικοδομητικός», καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και να ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας.

Το κολαστήριο του Γκουαντάναμο συμπλήρωσε 20 χρόνια


Περίπου 30 άτομα παραμένουν έως σήμερα φυλακισμένα στο κολαστήριο που «εγκαινίασαν» πριν από 20 χρόνια (στις 11/1/2002) οι ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο (σε κατεχόμενο από τις ΗΠΑ έδαφος της Κούβας).

Η διαβόητη, για τα απάνθρωπα βασανιστήρια στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ, «άνοιξε» επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη το 2001.

Η λαϊκή πάλη στο Καζακστάν μπορεί να διδάξει


'Η οργή του λαού και κάστρα γκρεμίζει" λέει ένα παλιό γνωμικό από το μακρινό Καζακστάν και τα γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν εκεί στις αρχές του χρόνου, έδειξαν τη διαχρονική αξία του.

Αυτή τη φορά την ισορροπία στη "ζυγαριά" της λαϊκής υπομονής ανέτρεψε η ραγδαία αύξηση στις τιμές του υγροποιημένου αερίου, σε μια χώρα όπου ο λαός για την επιβίωσή του, ειδικά το χειμώνα, εξαρτάται από αυτό το αγαθό. Κι αυτό, όταν είναι πασίγνωστο πως η χώρα το διαθέτει σε αφθονία, αλλά από την εκμετάλλευσή του, τα τελευταία 30 χρόνια, κερδίζουν οι λίγοι "έχοντες και κατέχοντες" τα μέσα παραγωγής.

Εξοπλιστικά προγράμματα για τις ανάγκες της εμπλοκής


ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ

Τον τρόπο που οι εξοπλισμοί κουμπώνουν στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των επιχειρηματικών ομίλων να ελέγξουν και στρατιωτικά πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους σκιαγράφησαν οι υπουργοί Ελλάδας και Γαλλίας, στην επίσκεψή τους την Πέμπτη στο γαλλικό ναυπηγείο όπου χτίζονται οι τρεις νέες φρεγάτες για το ΠΝ.

Στο έλεος των εμπόρων της Ειδικής Αγωγής οι οικογένειες και τα παιδιά με αναπηρίες


Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της αποκρουστικής και απάνθρωπης κακοποίησης ενός δεκάχρονου παιδιού με αυτισμό από φυσικοθεραπευτή, σε ιδιωτικό κέντρο Ειδικής Αγωγής, πολλοί εμφανίστηκαν να «πέφτουν από τα σύννεφα» για τις συνθήκες που επικρατούν σε τέτοιου είδους δομές του ιδιωτικού τομέα.

Μολιέρος


Μολιέρος, ο δημιουργός της «υψηλής κωμωδίας»

Ο Μολιέρος (ψευδώνυμο του Ιωάννη Βαπτιστή Ποκλέν). Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και παράγοντας του θεάτρου.

Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος «ιός»! Με το ΚΚΕ στον δρόμο της διεκδίκησης και της προοπτικής!


Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την «ανοσία» - Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος «ιός»

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, με τη στρόφιγγα να ανοιγοκλείνει συνεχώς για τις διαθέσιμες ΜΕΘ και τις απλές κλίνες, τα ιατρεία και χειρουργεία πάλι να υπολειτουργούν, με χιλιάδες υγειονομικούς να έχουν βγει εκτός μάχης γιατί νοσούν.

Κανένα άλλο κακοποιημένο παιδί στο σκοτάδι: Δικαίωση για όλους μας!


 Μια συγκλονιστική επιστολή, γροθιά στο στομάχι, του πατέρα της Αρετής Παληού, που οι καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση στην εφηβεία είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έφτασε στον «Ριζοσπάστη». Ο Γιάννης Ν. Παληός, από τη Χίο, περιγράφει το πώς η οικογένεια βίωσε την αποκάλυψη της κακοποίησης της 22χρονης σήμερα Αρετής, αλλά και τον «Γολγοθά» που ανεβαίνει από το 2015 που κατήγγειλε το γεγονός, χωρίς ο κατηγορούμενος βιαστής να έχει ακόμα πληρώσει για τις πράξεις του. Να σημειωθεί ότι ο εφιάλτης συνεχιζόταν και μετά την κακοποίηση, λόγω των φωτογραφιών που είχε δημοσιεύσει ο θύτης στο διαδίκτυο και αποτελούσαν μέσο πίεσης κι εκβιασμού της κοπέλας από αγνώστους.

Οι δολοφονίες εργατών, δεν χωράνε στα δελτία ειδήσεων... το τροχαίο δυστύχημα με τη Ferrari παίζει παντού


Τα εργατικά ατυχήματα - οι δολοφονίες εργατών, δεν χωράνε στα δελτία ειδήσεων... το τροχαίο δυστύχημα με τη Ferrari παίζει παντού.

Μέσα σε 10 μέρες έχουμε τρεις νεκρούς εργαζόμενους

Χαράζουν πορεία για πολέμους και επεμβάσεις της επόμενης δεκαετίας


ΕΕ - ΝΑΤΟ
«Δεν κρατιέται» για την εμπλοκή στην Αφρική η κυβέρνηση
 
Με ανοιχτά τα μέτωπα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα συνεδριάζουν αυτές τις μέρες μια σειρά από όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δρομολογώντας νέα επιθετικά στρατιωτικά σχέδια.

Τριπλασιασμός σε ψήφους και τρεις έδρες στο ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ

Oι εργαζόμενοι που έκαναν ένα πρώτο βήμα και όλοι οι εργαζόμενοι που θα μας εμπιστευτούν, το επόμενο διάστημα που επίκειται η εκ νέου παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών σε ιδιώτες αλλά και το τέλος του ΟΑΣΘ με τη δημιουργία νέου συγκοινωνιακού φορέα που θα παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα δώσουμε τη μάχη για τη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων και τη δημιουργία συμμαχιών ώστε να διεκδικηθούν αιτήματα και να κερδηθούν μάχες απέναντι σε ένα αντίπαλο που έχει αποδείξει με την πολιτική του ότι δεν ενδιαφέρετε για την τη συγκοινωνία και την υγειά του λαού αλλά μόνο για τα κέρδη των ιδιωτών.

Ενήλικες και παιδιά με αναπηρία δεν μπορεί να αφήνονται έρμαια στα χέρια ιδιωτών

Το απεχθές βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά στην κακοποίηση παιδιού με αυτισμό σε ιδιωτικό κέντρο Ειδικής Αγωγής δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". 

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 15-16 Γενάρη:

  • Πλατύ άνοιγμα – κάλεσμα του ΚΚΕ στον αγώνα για την προστασία του λαού από την πανδημία: Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την «ανοσία»! Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος «ιός».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 15/01/1622

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).

15/01/1759

Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό.