Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Γκράφιτι


Φωτογραφία του περιοδικού Juxtapoz το 2012.

Η πρόοδος βρίσκεται στην αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης, με στόχο την εργατική, λαϊκή εξουσία - διακυβέρνηση


- Πολλή συζήτηση γίνεται εσχάτως για την προοδευτική διακυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του είναι προοδευτική. Ο Α. Τσίπρας καλεί σε συστράτευση για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη. Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ πώς αντιλαμβάνεται την προοδευτική διακυβέρνηση;

Επιστολή της καθαρίστριας που διώκεται για τη συνδικαλιστική της δράση


Είμαι εργαζόμενη σε κοινωφελή προγράμματα περίπου δέκα χρόνια και έχω εργαστεί σε διάφορα πόστα όπως γενικών καθηκόντων σε Δημοτικό Σχολείο, υπάλληλος πρασίνου σε ΟΤΑ και τώρα ως καθαρίστρια σε νοσοκομείο. Εξάμηνες, οκτάμηνες και δωδεκάμηνες συμβάσεις εναλλάσσονται με μεγάλα διαστήματα ανεργίας σε ένα σύστημα που κύριο σκοπό έχει την ανακύκλωση των ανέργων, δίνοντας περιοδικά λίγο αέρα στον καθένα να ανασάνει πριν βυθιστεί και πάλι στα σκοτεινά νερά της ανεργίας.

Νοέμβρης μήνας… δεν θα μείνει!


 Που θα περάσει ποτέ απαρατήρητος από την ζωή μας. Που να στέκει στα βάθη της καρδιάς μας αλύγιστός και ακλόνητος, γεμάτος από ιστορία και αναμνήσεις. Ο Νοέμβρης της ψυχής μας που μας θυμίζει τους αγώνες και τις θυσίες της μεγάλης Οκτωβριανής επανάστασης, 104 χρόνια από την ύπαρξη μας.

Αλληλεγγύη με τον Λαό της Κούβας


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας με τον λαό και τους εργαζόμενους της Κούβας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Τα εργοδοτικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης αυξάνουν τις συρροές κρουσμάτων


ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
 
Δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα rapid test με ευθύνη της εργοδοσίας για εμβολιασμένους και μη εργαζόμενους, απαιτούν τα σωματεία
 
Την ώρα που η όλη συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας εστιάζει στο αν θα γίνονται ή όχι rapid test στην είσοδο των σούπερ μάρκετ και πόσο αυτό μπορεί «να διαταράξει την οικονομία», ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» παραμένει: Οι χώροι δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας, έχουν μετατραπεί ξανά σε εστίες υπερμετάδοσης.

Δημήτρης Χατζής


 Ο πολυγραφότατος πεζογράφος Δημήτρης (Τάκης) Χατζής (13 Νοέμβρη 1913 – 20 Ιούλη 1981) γεννήθηκε στα Γιάννενα. Γιος του διηγηματογράφου, δημοσιογράφου – εκδότη της εφημερίδας «Ηπειρος», φοίτησε στο Ιόνιο Γυμνάσιο Αθήνας. Το 1930 ανέλαβε την έκδοση της «Ηπείρου».

Μπαίνουμε αποφασιστικά στη μάχη της απεργιακής κλιμάκωσης


«Π
άμε για απεργιακή κλιμάκωση. Καμιά αναμονή»: Αυτό ήταν το «διά ταύτα» των πανεργατικών συλλαλητηρίων που ξεκίνησαν από τις αρχές Νοέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και συνεχίστηκαν και τη βδομάδα που μας πέρασε, όπως στα Γιάννενα που πήρε πανηπειρωτικό χαρακτήρα. Κινητοποιήσεις που έβγαλαν στον δρόμο πάνω από 450 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Τώρα, η κλιμάκωση της πάλης αυτής γίνεται ακόμα πιο αναγκαία, με διεκδικήσεις που εκφράζουν όλους τους εργαζόμενους, από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς που ζουν με το άγχος και την ανασφάλεια, την ασφυκτική πίεση από την ακρίβεια, τους τσακισμένους μισθούς και τα ωράρια - λάστιχο.

Με όπλο τη μεγάλη αλληλεγγύη συνεχίζουν τον αγώνα με αίτημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»


Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με όπλο και τη μεγάλη αλληλεγγύη που εκφράστηκε από Συνδικάτα και φορείς της Αττικής, συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στη μεθοδευμένη απαξίωση της εταιρείας και την εργασιακή ανασφάλεια που επιβάλλουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι ανταγωνισμοί ... έπιασαν λιμάνι


 Οι υποδομές στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα αποτελούν πεδίο οξυμένων ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων, με οικονομικές, στρατιωτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, εξαιτίας της βαθιάς εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων. Η μεγαλύτερη πρόσδεση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, οι ανταγωνισμοί γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, που το διαχειρίζεται η κινεζική «COSCO», οι κόντρες σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ για τις υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη δικτύων τηλεπικοινωνίας, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Αμφότεροι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει χρήμα και προνόμια στα ΜΜΕ

 
Είναι τουλάχιστον αστειότητες τα περί «πλουραλιστικής», «ακηδεμόνευτης», «αντικειμενικής» ενημέρωσης που υποστήριξαν ότι επιδιώκουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος που κυριαρχεί το κεφάλαιο, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τα κλειδιά της οικονομίας και βέβαια τα ΜΜΕ στα χέρια τους. Τα παραπάνω τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα».

Αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα στην πανδημία

Το απόσπασμα της ομιλίας για την πανδημία

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Γιατί δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ούτε φυσικά στο τέλος της. Μετράμε ήδη 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και γύρω από αυτό το ζήτημα έχει συσσωρευτεί και επιστημονική γνώση και εμπειρία. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 13-14 Νοέμβρη:

  • Καλπάζει η πανδημία – Σμπαραλιασμένο το σύστημα υγείας: Μονόδρομος η πάλη για να σωθούν ζωές, για να προστατευτεί η υγεία του λαού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 13/11/1821

Η Άρτα απελευθερώνεται από τους επαναστατημένους Έλληνες.

13/11/1850

Γεννιέται ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.