Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Γαλεριανό Συγκρότημα

Το αυτοκρατορικό συγκρότημα του Γαλέριου οικοδομήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ. Χ. και καταλάμβανε μια έκταση 150 στρεμμάτων, με εξέχοντα σημεία τη Ροτόντα, την Αψίδα του θριάμβου, τον Ιππόδρομο και το πολυτελέστατο ανάκτορο στην ανατολική πλευρά της πόλης, με θέα τη θάλασσα. Με εξαίρεση τη Ροτόντα (επισκέψιμο μνημείο σήμερα) και την Καμάρα, το μεγαλύτερο μέρος του Γαλεριανού Συγκροτήματος βρίσκεται κάτω από τη σύγχρονη πόλη και δεν είναι δυνατό να ανασκαφεί. Το Οκτάγωνο και το ανάκτορο στην πλατεία Ναβαρίνου είναι τα πιο προσιτά τμήματά του, τα πολύχρωμα μάρμαρα και τα ψηφιδωτά δάπεδα.

Πέθανε η σπουδαία διεθνής ηθοποιός Ειρήνη Παπά


Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών η Ειρήνη Παπά, μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, με διεθνή καριέρα. 

Ο αγωνιστής άνθρωπος, ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης μέσα από το 902.gr


Δείτε στιγμές που χαρακτηρίζουν την καλλιτεχνική ζωή και τους αγώνες του Κώστα Καζάκου πάντα δίπλα στο ΚΚΕ. 

Εξοπλισμοί για τις ανάγκες και τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών...

 ...κι Ελληνες στρατιωτικοί στην Τιφλίδα

Συνεχείς είναι οι υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, μια ανάσα μάλιστα από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αυξάνοντας τους κινδύνους εμπλοκής για τον λαό μας.

Η σφαγή στα Γιαννιτσά


 "Να σκάψετε ένα λάκκο που να χωράει 500 άτομα": Σαν σήμερα, 14 Σεπτέμβρη 1944,οι ναζί και ταγματασφαλίτες με επικεφαλής το δήμιο των SS Φριτς Σούμπερτ και τον ναζιστή συνεργάτη των κατακτητών Γεώργιο Πούλο, κυκλώνουν τα Γιαννιτσά και δολοφονούν 104 ανθρώπους.

Απελευθέρωσης του Αγρινίου από τους γερμανοτσολιάδες!

 
Η προέλαση του «Κόκκινου Στρατού» στη Βόρειο Βαλκανική υποχρέωσε την Ανώτατη Γερμανική Διοίκηση της Ελλάδας, να αποσύρει τμηματικά και γρήγορα από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου 1944 το σύνολο των δυνάμεων κατοχής, που είχε στην Ελλάδα, για να μην αποκοπούν και εξοντωθούν ή αιχμαλωτιστούν από τις ένοπλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ και τις τέσσερις μεραρχίες του «Κοινοβουλίου των Παρτιζάνων» της «Ομοσπονδιακής Κοινότητας των Ισότιμων Εθνοτήτων της Γιουγκοσλαβίας».

Προσαρμογές...


Οι άθλιες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που περιμένει τον λαό, δεν αποτελούν μόνο μνημείο κυνισμού, που δίκαια προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Δείχνουν ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» την πολιτική που οδηγεί τον λαό ολοταχώς σε μεγαλύτερη φτώχεια για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στρατιωτικά πακέτα δισεκατομμυρίων δολαρίων «ρίχνουν» οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη

 
Αποκαλυπτικά είναι τα σχέδια που επεξεργάζεται το Πεντάγωνο ακόμη και για μετά το τέλος του πολέμου

 Με δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και με μακρόπνοα σχέδια για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά το τέλος του πολέμου, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για μια σε βάθος χρόνου και διαρκώς κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

Ολοταχώς στη βαρβαρότητα το... μέλλον της «πράσινης μετάβασης»


 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ

 «Οποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», λέει με πρωτοφανή ωμότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, την ώρα που τα νοικοκυριά ψάχνουν τρόπο να ζεσταθούν

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Καζάκος

 
Έφυγε , την Τρίτη 13-9-2022, από τη ζωή ο Κώστας Καζάκος σε ηλικία 87 ετών.  

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας στις 29 Μάη του 1935 και στα 18 του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ώστε να σπουδάσει παιδαγωγός ωστόσο η αριστερή κληρονομιά του πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο καθώς δεν του επέτρεψαν να εγγραφεί στη σχολή λόγω έλλειψης χαρτιού κοινωνικών φρονημάτων.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 14/09/1321

Πεθαίνει ο Ιταλός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης).

14/09/1812

Ο Γαλλικός στρατός υπό τον Ναπολέοντα εισέρχεται στη Μόσχα. Οι Ρώσοι βάζουν φωτιά στην πόλη προκειμένου οι κατακτητές να μη βρουν εφόδια και να μη βγάλουν τον χειμώνα.