Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Πέθανε ο Όλεγκ Μπακλάνοφ


Ο Όλεγκ Μπακλάνοφ, που είχε συμμετάσχει στην Κρατική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ) την οποία συγκρότησαν δυνάμεις που διακήρυσσαν την ανάγκη διαφύλαξης της ΕΣΣΔ πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.

«Ο Όλεγκ Ντμίτριεβιτς Μπακλάνοφ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της διαστημικής μας βιομηχανίας και υπουργός Μηχανολογίας της ΕΣΣΔ, απεβίωσε σήμερα», δήλωσε στο Twitter ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις για «διευθετήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
 
Με τις εξελίξεις σε Κύπρο και ευρύτερα τους ανταγωνισμούς για τις πηγές Ενέργειας και τους διαύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πρώτο πλάνο, διεξήχθη χτες στο Ζάππειο η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού, του Κύπριου Προέδρου και του Ιορδανού βασιλιά. Στην ατζέντα της Συνόδου, άλλωστε, ήταν τα «περιφερειακά ζητήματα» (Κυπριακό, Λιβύη, Μέση Ανατολή), ενώ για τις μπίζνες επαναβεβαιώθηκε η βούλησή τους για «εμβάθυνση της συνεργασίας» με συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργασθούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε διχοτομική λύση στο Κυπριακό


Τον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχουν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό ανέδειξε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σε αδιέξοδο τα παζάρια για «προσωρινή» άρση της πατέντας των εμβολίων


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πάνω στις πλάτες των λαών, που μετρούν εκατομμύρια θύματα ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Την ώρα που η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σε τουλάχιστον 4,197 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συνεχίζονται τα οικονομικά και γεωπολιτικά παζάρια γύρω από τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επιστρατεύουν πότε τον «εθνικισμό» και πότε τη «διπλωματία» των εμβολίων. Την ίδια στιγμή, εκτοξεύονται μέρα με τη μέρα τα κέρδη των φαρμακευτικών ομίλων που παράγουν εμβόλια.

«Με τη γίδα στην πλάτη»


«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»!

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»! Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη χυδαία, από κάθε άποψη, ανακοίνωση – απάντηση της ΠΑΕ Βόλος στο ΚΚΕ και τον συνδυασμό του στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου την Λαϊκή Συσπείρωση. Απ’ ότι φαίνεται μπερδεύτηκαν, τελούν σε πλήρη σύγχυση! Και για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ρίχνουν ως γνωστό τη «μπάλα στην εξέδρα». Το ξέρει άλλωστε καλά αυτό το παιχνίδι ο πρόεδρος και δήμαρχος Βόλου.

Αυξάνονται τα κρούσματα στους τουριστικούς προορισμούς


Με την πανδημία να εξαπλώνεται, ειδικά σε Αττική και τουριστικούς προορισμούς, όλο και μεγαλώνει η ανησυχία για το αθωράκιστο σύστημα Υγείας και για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς. Η υπερδιάδοση που παρατηρείται σε νησιά του Αιγαίου επιβεβαιώνει ότι τα πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» για λογαριασμό των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και το γεγονός ότι είναι επικίνδυνη η λογική τού να περιορίζεται το όποιο μέτρο προστασίας στη σύσταση «εμβολιαστείτε» από την κυβέρνηση.

Βίνσεντ Βαν Γκογκ


Στις 30 Μαρτίου 1853 γεννιέται ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ολλανδός, από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Αφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών, ενώ άσκησε βαθύτατη επιρροή στους εξπρεσιονιστές. 

Η Κούβα δεν είναι μόνη


Η πρόσφατη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Κούβας, του λαού της και της κυβέρνησής της είναι ένα καλά οργανωμένο και βήμα βήμα μεθοδευμένο σχέδιο από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών, όπως και από την ΕΕ. Ενα σχέδιο που έρχεται από πολύ μακριά, δεκαετίες τώρα, και στοχεύει τον κουβανικό λαό και τις κατακτήσεις της Επανάστασης.

Σε επιχειρηματικό κέντρο θα μετατρέψει τη ΔΕΘ η «ανάπλαση»


«Αναμενόμενο» το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ.

Με την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη αποκτά, αντί για έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη, ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο.

Άμεσα μέτρα προστασίας απ’ τον καύσωνα


Ενόψει του νέου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα, επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του λαού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, καθώς και των εργαζόμενων, ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης”, εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική νομοθεσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

«Εμείς θέλουμε ανθρώπους που να σκέφτονται. Εσείς θέλετε ρομποτάκια στην υπηρεσία των αφεντικών»


Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αντανακλά τους σκληρούς ταξικούς νόμους του καπιταλισμού ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, γι' αυτό, όπως τόνισε, είναι και κοινή η στρατηγική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, που θέλει την προσαρμογή του σχολείου στις κάθε φορά σύγχρονες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή του κεφαλαίου το οποίο απαιτεί ολοένα «και πιο φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό πλήρως υποταγμένο και ένα φτηνό επιστημονικό δυναμικό από τα μικρομεσαία στρώματα και με τα στελέχη της αστικής τάξης, που είναι και στην κορυφή της οικονομίας, να προέρχονται κυρίως από τα ξένα Πανεπιστήμια» των σπουδών των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Να παρθούν μέτρα προστασίας για τον καύσωνα

 


Το νέο κύμα καύσωνα που κατακλύζει από σήμερα όλη τη χώρα και θα διαρκέσει αρκετές ημέρες πρέπει να σημάνει την κινητοποίηση όλων των Συνδικάτων έτσι ώστε να προστατευτεί η  υγεία των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Πάρτε πίσω την απόλυση

 

Ημερομηνία δημ.: 28-07-2021

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου μας ομόφωνα καταγγέλει την ενέργεια της πολυεθνικής εταιρείας EDILMAC, η οποία δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, να απολύσει σήμερα 28/07 τον Πρόεδρο του Συνδικάτου μας, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος (Ο.Μ.Ε.) και Τεχνικό Ασφαλείας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


29/07/1890

Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ, πρωτοπόρος της σύγχρονης ζωγραφικής.

29/07/1901

Ξεκινά στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.