Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Συγκρίσεις τρένων

Ατμομηχανή υψηλής ταχύτητας «Ιωσήφ Στάλιν». 1936

Ατμομηχανή IS20-16

Τρένο στην ΕΣΣΔ: 180 χιλ/ώρα τελική το 1932!

Τα τρένα αυτά χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1972 στην ΕΣΣΔ. 

Την κλιμάκωση των τουρκικών αιτιάσεων σηματοδοτεί η κλήση του Έλληνα πρέσβη για «εξηγήσεις» στο τουρκικό ΥΠΕΞ


 Με κάθε τρόπο η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να κλιμακώσει τις προκλήσεις, όπως επιβεβαιώνει η κίνηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να καλέσει για «εξηγήσεις» τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Αθλιότητα εκτός ορίων από τον Μητσοτάκη: Μίλησε για «επαγγελματίες τραυματίες» στα πανεπιστήμια!


Σε απαράδεκτες δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας για μια ακόμα μια φορά να διαστρεβλώσει αυτό που γίνεται στο ΑΠΘ. Παρουσίασε για μια ακόμα φορά τους φοιτητές σαν εκείνους που δεν θέλουν μια Βιβλιοθήκη (!), αποκρύπτοντας την απαίτηση τους να μην υπάρχουν ΜΑΤ και πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές τους.

Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέρριψε ουκρανικό αεροπλάνο που μετέφερε όπλα στην Οδησσό


Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δυνάμεις της κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά κοντά στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκτεθειμένος ο λαός στην «εμπρηστική πολιτική»


 Τις τελευταίες μέρες έχουν την τιμητική τους παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο και προστασία. Βέβαια, η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη αρχίσει. Η κυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι εξαγγελίες της, επιμένει με την πολιτική της στον ίδιο δρόμο που ευθύνεται για την Εύβοια και το Μάτι, για την Βαρυμπόμπη και την Ηλεία. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα όσον αφορά την αντιπυρική προστασία; Είναι ενδεικτικά τα εξής:

Τα Λαϊκά Μέτωπα πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Η περίπτωση της Ισπανίας (Β΄ Μέρος)


Στο Α΄μέρος, εξετάστηκαν η ταξική φύση του φασισμού, οι επεξεργασίες της Κομμουνιστικής Διεθνούς για τη συγκρότηση των αντιφασιστικών – λαϊκών μετώπων και η περίπτωση του Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας. Σε αυτό το μέρος περιλαμβάνονται η περίπτωση της Ισπανίας και ορισμένα γενικά συμπεράσματα για τα Λαϊκά Μέτωπα πριν από τον πόλεμο.

Τα Λαϊκά Μέτωπα πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Α΄ Μέρος)


Ο φασισμός και ο ναζισμός αποτέλεσαν τη μορφή πολιτικής διαχείρισης που επέλεξαν η ιταλική και η γερμανική αστική τάξη αντίστοιχα, επιδιώκοντας να συντρίψουν τον εσωτερικό ταξικό εχθρό και ταυτόχρονα να προωθήσουν με πολεμικά μέσα την αναβάθμισή τους στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.

Με ΝΑΤΟική ατζέντα στο ρευστό σκηνικό του πολέμου

 
Ηταν μόλις πριν από λίγους μήνες όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωνε για τα Ελληνοτουρκικά: «Με τον γείτονά μας ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις».

ΗΠΑ: Αστικά επιτελεία και μονοπώλια εκτιμούν ότι έρχεται «οικονομικός τυφώνας» στη χώρα


 Εντείνονται οι φόβοι στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να μπει σε τροχιά ύφεσης, καθώς, όπως σημειώνουν, οι ενδείξεις που συνηγορούν για μία τέτοια προοπτική «πληθαίνουν ανησυχητικά».

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ανάφη

Μνημείο αντάξιο αυτών που έμειναν ακλόνητοι μέχρι τέλος! 

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα και τον δημιουργό του, γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά.

Εγκύκλιος της διοίκησης ΟΑΣΘ για τον έλεγχο εισιτηρίων από τους οδηγούς


Την ώρα που ακόμα μια καλοκαιρινή περίοδος ξεκινάει με το γνωστό πρόβλημα με τα κλιματιστικά και της ανεπάρκειας συνθηκών ψύξης σε πολλά λεωφορεία που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συγκοινωνιακού έργου και την απίστευτη ταλαιπωρία των επιβατών, η διοίκηση του ΟΑΣΘ αντί να δώσει λύση παραμένει πιστή στον αντεργατικό της χαρακτήρα και με την συγκεκριμένη εγκύκλιο εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας


ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με νέο συλλαλητήριο και μαχητική πορεία το απόγευμα της Παρασκευής, σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης απαίτησαν να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
4/6/470 π.Χ.

Γεννήθηκε ο Σωκράτης, Έλληνας φιλόσοφος. Γιος του γλύπτη Σωφρονίσκου και της μαμής Φαιναρέτης. 

Σωκράτης