Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Με τους αντάρτες του Σπύρου Μελετζή


Ο Σπύρος Μελετζής, γεννήθηκε στην Ίμβρο στις 20 Γενάρη του 1906.

Εφυγε σε ηλικία 17 ετών για την Αλεξανδρούπολη, όπου θα βρεθεί στο φωτογραφείο του Παναγιώτου και θα έχει την πρώτη επαφή με το φακό και το πρώτο αντάμωμα με τη φωτογραφία. Κάνοντας ένα μικρό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, έφτασε, το 1927, στην Αθήνα, όπου και δούλεψε για οκτώ χρόνια στο φωτογραφείο του Γ. Μπούκα.  

Πόλεμοι στον καπιταλισμό προϊόν εκμεταλλευτικών κοινωνιών


Παρ’ όλο που ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε φυλές υπήρχαν και στο πρωτόγονο κοινοτικό σύστημα, οι πόλεμοι είναι κυρίως προϊόν των εκμεταλλευτικών κοινωνιών, της ταξικής διαίρεσης και αποτελούν τρόπο επίλυσης διαφορών που γεννιούνται στη βάση αντιτιθέμενων οικονομικών συμφερόντων.

Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1973 - 1991 (α')

 
Ας δούμε, λοιπόν, τα βαρίδια που παρέμειναν στο Κόμμα μετά από το 1968 και το 1974, όταν το Κόμμα μας κατέκτησε με το σπαθί του τη νομιμότητα. Βαρίδια που παραμένουν και αναπαράγονται στη συνείδηση, στη μνήμη, στις επιλογές ακόμα και φίλων, οπαδών του Κόμματος, κομμουνιστών για πολλά χρόνια, με απόψεις για ΚΚΕ «κόμμα κυβερνητικό» στις συνθήκες του καπιταλισμού, για συνεργασία γύρω από ένα «μίνιμουμ πρόγραμμα», για διαχωρισμό μεταξύ συνεργασιών τακτικής και συνεργασιών στρατηγικής, για την «ενότητα της Αριστεράς», δηλαδή συνεργασία με τους οπορτουνιστές ή και σοσιαλδημοκράτες. Ζητήματα, δηλαδή, που δεν τ' αντιμετωπίσαμε με ολοκληρωμένη ιδεολογικοπολιτική δουλειά με άξονα το Πρόγραμμα του Κόμματος και μετά από το 1991.

Το Τραμ της Θεσσαλονίκης (1893 - 1957) 1ο

Τραμ Θεσσαλονίκης (1893 - 1957) 

Το Τραμ Θεσσαλονίκης ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς των κατοίκων της πόλης και εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις τους, από το 1893 έως το 1957.

Αλήθειες και ψέματα για τις αιτίες και τα προσχήματα του πολέμου στην Ουκρανία"

 
Με αυτό το βίντεο ξεκίνησε η σύσκεψη που διοργάνωσε η Κ.Ο Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα: "Αλήθειες και ψέματα για τις αιτίες και τα προσχήματα του πολέμου στην Ουκρανία". Πρόκειται για ένα απόσπασμα 35 λεπτών από την εξαιρετική δουλειά του Ρώσου δημοσιογράφου Κωνσταντίν Σιόμιν, με τίτλο: «Για ποιο λόγο».

Δημήτρης Κούκουρας


Κομμουνιστής μόνιμος αξιωματικός - ως το τέλος μαχητής

Εκτελείτε, στις 13/6/1947 στις 5 το πρωί, ο Δημήτρης Κούκουρας.

Δικάστηκε σε θάνατο στο Στρατοδικείο της Λαμίας στις 8/6/1947 για τις εξής κατηγορίες: α) Παράβαση του άρθρου 54 του Σ.Π.Κ., β) παράβαση των άρθρων 2-4 του Γ' Ψηφίσματος, γ) παράβαση των άρθρων 2 και 5 της 19/45 Συν/κης Πράξεως.

Τόμας Γιάνγκ


Αγγλος φυσικός, γιατρός και αστρονόμος

Στις 13 Ιουνίου 1773 γεννιέται ο Τόμας Γιάνγκ. Αγγλος φυσικός, γιατρός και αστρονόμος, θεμελιωτής της κυματικής θεωρίας του φωτός. Οι σπουδαιότερες εργασίες του αναφέρονται στην οπτική, στη μηχανική, στη φυσιολογία της όρασης και στη φιλολογία.

Δεν τελειώνουμε με τον φασισμό όσο υπάρχει το σύστημα που τον θρέφει

 
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

 Ξεκινάει στις 15 Ιούνη αποκλειστικά στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση»: Αυτή ήταν η ομόφωνη ετυμηγορία του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη 2020.

13/6/1943:Το ολοκαύτωμα του Μεσενικόλα


“Μεσενικόλα Βουνέσι Μουζάκι
Πόρτα Πορτί Σκλάτινα Βατσινιά
θα ξαναγίνουν πάλι όπως και πρώτα
από τη νέα μας τη γενιά”

(τραγούδι του 1943)

Αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Ουκρανία


Η νέα αντικομμουνιστική Άνοιξη του Κιέβου

***

Σε μια ακόμη επίδειξη του βαθιά αντιδραστικού, σκοταδιστικού χαρακτήρα του καθεστώτος του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Telegram (https://t.me/mkipu/1718), την δημιουργία ειδικής επιτροπής, για την «απορωσοποίηση», «αποκομμουνιστοποίηση» και «αποαποικιοποίηση» της χώρας.

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού»


Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία

 Η Ελλάδα πρόκειται να μεταφέρει στην Ουκρανία «απίστευτη ποσότητα» όπλων και πυρομαχικών. Αυτό αναφέρουν κορυφαία ελληνικά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, σημειώνει ο Ρώσος συντάκτης Κονσταντίν Κότλιν, σε άρθρο του στη ρωσική ιστοσελίδα topcor.ru (φωτογραφία, επάνω, από τη ρωσική ιστοσελίδα).

Οι άλλες μάσκες

 
Πετάξαμε τις μάσκες, το αναγκαστικό αξεσουάρ της πανδημίας, σχεδόν με αυτοκτονική αυταρέσκεια, δικαιολογημένη ψευδαίσθηση ελευθερίας και ταυτόχρονα την αβάσταχτη ελαφρότητα της άγνοιας ενός διάχυτου, και συνάμα άγνωστου σε διαστάσεις, κινδύνου.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 13/06/1381

Οι εξεγερμένοι χωρικοί της Αγγλίας μπαίνουν στο Λονδίνο και επιτίθενται σε κτίρια και αξιωματούχους του βασιλιά. Οι εξεγερμένοι απαιτούσαν την κατάργηση της δουλοπαροικίας και την ελάττωση των φόρων. Εναντίον τους κινητοποιήθηκε ο στρατός, ο οποίος και τελικά κατάφερε να συντρίψει την εξέγερση. Πάνω από 1.500 χωρικοί εκτελέστηκαν ως αντίποινα τις εβδομάδες που ακολούθησαν.