Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

7 Νοέμβρη(25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) 1917

 

Πάνος Ζάχαρης

Οκτωβριανή Επανάσταση

Το καθήκον κάθε επαναστάτη είναι να κάνει την επανάσταση, και το καθήκον κάθε επανάστασης είναι να κάνει επαναστάτες, να ενωθεί γύρω από το κομμουνιστικό κόμμα και να οργανώσει τον αγώνα όλου του λαού για αλλαγή καθεστώτος προς τη Νέα κοινωνία, στο δρόμο του σοσιαλισμού. ακλόνητη ενότητα απέναντι στον κομμουνισμό, ενωθείτε!

Θα μπορούσε ο Τίτος Βανδής να είναι φίλος με τον Αλμπέρ Καμύ;


Ο ένας πρότεινε να καταργηθεί το ρητό «Η σιωπή είναι χρυσός», γιατί πίστευε πως η σιωπή είναι ντροπή και έχουμε χρέος να διεκδικούμε το δίκιο και την ελευθερία μας. Κάτι που εφάρμοσε στην πράξη και στη ζωή του.

Οι Ελληνες στην Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Το Νοέμβρη του 1918 η ελληνική αστική κυβέρνηση, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά των επαναστατημένων λαών της Ρωσίας. Ακολούθως, οι πρώτες μονάδες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος (συνολικά 23.351 άνδρες) άρχισαν να αποβιβάζονται στις ακτές της Νότιας Ουκρανίας το Γενάρη του 1919.

Στον δρόμο του Νοέμβρη, με τον λαό μπροστά!


 Είμαστε περήφανοι γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκωσαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με τη στρατιωτική δικτατορία.

Στον δρόμο του Νοέμβρη, με τον λαό μπροστά!:

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε, συνεχίζουμε!»


 Τη συμμετοχή του λαού από πολλές περιοχές της Ελλάδας, που συντονισμένα το Σάββατο 6 Νοέμβρη παρευρέθηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, χαιρετίζουν οι φορείς και οι Επιτροπές πληγέντων από φυσικές καταστροφές, που ήταν οι διοργανωτές της κινητοποίησης. 

Προκήρυξη του ΣΕΚΕ

 
 
Προκήρυξη του ΣΕΚΕ

Προς τον εργαζόμενον Λαόν Αθηνών και Πειραιώς

Αύριον Κυριακήν, 25 τρέχοντος εορτάζονται εις όλον τον κόσμον η μεγάλη κοσμοϊστορική επέτειος της Ρωσικής Επαναστάσεως. Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την μεγάλην εκείνην ημέραν. Κατά την οποίαν οι αδελφοί μας εργάται και χωρικοί της Ρωσίας έσπασαν τα δεσμά της σκλαβιάς τους κι απέκτησαν την κοινωνικήν ελευθερίαν τους. Και  κατά τα τρία αυτά χρόνια ο κόσμος των Τυράννων και των Πλουτοκρατών μετεχειρίσθη όλα τα άνομα μέσα για να πνίξει την ελευθερίαν τους.

Το χρονικό της Επανάστασης

 

 25 Οκτώβρη: Η νίκη της ένοπλης εξέγερσης, η διακήρυξη για την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου

Στη 1.25 τη νύχτα της 25ης Οκτώβρη τμήμα ναυτών, κοκκινοφρουρών και στρατιωτών κατέλαβε το κεντρικό ταχυδρομείο.

Στις 2 τη νύχτα στρατιώτες του 6ου Εφεδρικού Τάγματος Μηχανικού κατέλαβαν το σταθμό Νικολάγιεφσκι, μερικές ώρες πριν στρατιώτες του συντάγματος Ισμαΐλοφσκι και ναύτες πραγματοποιούσαν παρόμοια επιχείρηση στο σταθμό της Βαλτικής.

Το παραμύθι της «προοδευτικής κυβέρνησης» στον καπιταλισμό καταρρέει ξανά...


Οι πολιτικές εξελίξεις όλης της προηγούμενης περιόδου στην Πορτογαλία, όπως και η επιτάχυνσή τους μετά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 και την ακόλουθη προκήρυξη πρόωρων εκλογών, προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς το «πορτογαλικό υπόδειγμα» προβλήθηκε και στη χώρα μας από διάφορες πλευρές.

Εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, να παρθούν μέτρα τώρα!

 

Την ώρα που στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στη Λάρισα παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορονοϊό, γιατροί που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του λαού μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» χαρακτηριστικές και αποκαλυπτικές πλευρές για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Εγκλημα εκ προμελέτης η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ


 Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα την Ελλάδα στους άκρως επικίνδυνους για του λαούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας την Παρασκευή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Υπόμνημα Προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκούρα για τη φορολόγηση των αναδρομικών


Υπόμνημα

Προς τον

Υπουργό Οικονομίας

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

κ. ΘεόδωροΣκυλακάκη

Ναι αλλά χωρίς απεργίες δε βγαίνει τίποτα!


Με τις απεργίες δε βγαίνει τίποτα. Ιδίως αν είσαι το αφεντικό της επιχείρησης. Ή η κυβέρνηση που αγωνιά για το συμφέρον των αφεντικών. Η ο ΜΑΤατζής που τον στέλνουν να χτυπήσει τους απεργούς, για να προστατέψει την περιουσία. Ή ο δικαστής που βγάζει παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Ή ο μεγαλοδημοσιογράφος που βγαίνει στο δελτίο να μας πει πως οι απεργοί ταλαιπωρούν όλο τον κόσμο και δεν τον αφήνουν να απολαύσει την ακρίβεια και να σκοτώνεται ανενόχλητος, χωρίς μέσα ασφαλείας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/11/1867

Γεννιέται η πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).   

Μαρί Κιουρί

07/11/1913

Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος.