Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ένα χρόνο χωρίς τον σ. Χρήστου Δίγκογλου


Συμπληρώθηκε ένα χρόνος, 23/11/2019, από τον θάνατο του  σ. Χρήστου Δίγκογλου.

Γεννήθηκε το 1923 στην Κούκλενα της Βουλγαρίας κοντά στη Φιλιππούπολη και το 1924 η οικογένειά του, πρόσφυγες, αγρότες εγκαταστάθηκαν στις Βαρβάρες της Βέροιας.

Δεν τους φοβόμαστε

 


Rhyme Riot – Δεν τους φοβόμαστε

Το πρώτο κομμάτι απο τον επερχόμενο δίσκο μας #πειραματικό

στίχοι κλπ: Valerap, Borislav, Saka

beat: Valedrill

mix,master: το πιο πρόχειρο μιξ που έχει υπάρξει ποτέ

artwork: Νέα Δημοκρατία

«Ταμπού», «τοτέμ» και αδιέξοδα


Τι κοινό έχουν οι κραυγές της καταστολής, τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», με τα κλαψουρίσματα της «συναίνεσης» και με όσους με «πόνο ψυχής» καλούν το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα να «νιώσουν την κρισιμότητα» των στιγμών; Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την ανάγκη να σημάνει «γενικό σιωπητήριο» στον λαό, μπροστά στα ακόμα πιο δύσκολα που είναι μπροστά, και στο κάλεσμα «με το καλό ή το άγριο» ο λαός να αναβάλει για κάποιο μακρινό και αόριστο μέλλον τις διεκδικήσεις του για την υγεία, τη ζωή, τα δικαιώματά του. Κι όσο γι' αυτά διδακτικά είναι τα όσα έγιναν πριν και μετά το όργιο καταστολής στις 17 Νοέμβρη.

«Καθημερινά μετράμε νέα κρούσματα συναδέλφων σε καταστήματα και αποθήκες»


Θεσσαλονίκη 22/11/2020

ΠΑΡΤΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ-ΠΑΡΤΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Βρισκόμαστε στα τέλη Νοέμβρη, μετά από τουλάχιστον 9 μήνες υγειονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού. Καθημερινά μετράμε νέα κρούσματα συναδέλφων σε καταστήματα και αποθήκες. Πάνω απ’ το 60% του δικτύου Θεσσαλονίκης έχει τουλάχιστον ένα κρούσμα.

Διενέργεια έρευνας για πιθανές αξιόποινες πράξεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου από πολιτικούς αρχηγούς


 Η παρέμβαση εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο -μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε- είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων.

Κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας


Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δίνοντας τη μάχη από εκεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Μαζί με τις επείγουσες διεκδικήσεις για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μαζί με τον αγώνα ενάντια στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, είναι κρίσιμη η ατομική συμβολή και προσφορά.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματική ευθύνη για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας


Πριν μια βδομάδα στήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο (ΓΝ) Χαλκίδας μια απαράδεκτη φιέστα από τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και άλλα στελέχη της ΝΔ. Πρόκειται για προκλητική κίνηση, την ώρα που η κατάσταση σε όλες τις δομές Υγείας της Εύβοιας συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Χαλκίδας είναι εκρηκτική.

«Τα Ρεμπέτικα Πάθη της Σωτηρίας»


Ένα νέο τραγούδι συνέθεσε και ερμηνεύει η αγαπημένη μας σπουδαία τραγουδίστρια, Νάντια Καραγιάννη. Ένα τραγούδι αφιερωμένο στην ταραχώδη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου. Η ίδια γράφει «Είναι ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου! Στιγμές και σταθμοί της ζωής της. Βιογραφική μπαλάντα σε ρυθμό ζεϊμπέκικου».

26 Νοέμβρη Απεργούμε. Και με τη μάσκα έχουμε φωνή και Διεκδικούμε

 


26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Περί Επιστρεπτέας Προκαταβολής…


Ανάμεσα στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του νέου lockdown είναι το γνωστό πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπερθεματίζει μάλιστα της σπουδαιότητας του προγράμματος αυτού για να δικαιολογήσει το ότι απέκλεισε αυτή τη φορά τους αυτοαπασχολούμενους από το επίδομα ειδικού σκοπού. Τα ίδια αναπαράγουν και οι περισσότεροι συνδικαλιστές της στο μαζικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τα ελληνικά ύδατα και τον εναέριο χώρο

 Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παρουσιάστηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας του αμερικανικού Κογκρέσου αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, κάνει πλάτες στις τουρκικές απαιτήσεις και ανοίγει το δρόμο για επικίνδυνες διευθετήσεις εφ' όλης της ύλης στα ελληνοτουρκικά.

Ο δήμος σιωπά ενώ η πανδημία καλπάζει

 


Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ", από τις 16.11.2020 κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος - απόφασης για μέτρα που πρέπει να λάβει ο ίδιος ο δήμος και όσα πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης με την πανδημία στην πόλη που μετρά χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς.

Το ψήφισμα ήταν τα αιτήματα των υγειονομικών πρώτης γραμμής και του λαού της πόλης για ενίσχυση των νοσοκομείων με υλικά, υποδομές και κυρίως προσωπικό, για επίταξη χωρίς καμιά αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών και λεωφορείων για αποσυμφόρηση του τραγικού ΟΑΣΘ, μαζικά τέστ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων Λοιμωδών και "Παναγία", απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ανέργων - ημιαπασχολούμενων δημοτών, όχι μόνο των επιχειρήσεων.

Γιατί η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει πιο επιβαρυμένη εικόνα;


Γιατί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα παρουσιάζουν πιο επιβαρυμένη εικόνα από την υπόλοιπη χώρα; Oι λόγοι είναι αρκετοί:

1. O οδικός τουρισμός από πολλές χώρες με επιβαρυμένη εικόνα από το καλοκαίρι.

Δολοφονείται ο Σπύρος Καλοδίκης


Δολοφονείται, 23/11/1947, ο Σπύρος Καλοδίκης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ .

Εκείνη την Κυριακή, ο Καλοδίκης φεύγει από κάποιο σπίτι της συνοικίας Αμπελοκήπων, όπου ήταν να γίνει σύσκεψη των ΚΟΒ πόλης, η οποία αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας. Σε μικρή απόσταση τον ακολουθεί ο Νίκος Παπαρσένος, μέλος της ΚΟΒ συνοικίας Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με δική του αφήγηση, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ από την οδό Γεωργιάδου τραβάει προς τη γέφυρα του Αλκαζάρ και στρίβει στην πλατεία Τσούγγαρι (σήμερα Τάκη Γαργαλιάνου).

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παραιτείται από αντιβασιλέας


 Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παραιτείται, 23/11/1945, από αντιβασιλέας αρνούμενος να ορκίσει την κυβέρνηση Θ. Σοφούλη.

Στις 31 Δεκέμβρη ο Δαμασκηνός ορκιζόταν αντιβασιλιάς. Την ίδια μέρα ο Γεώργιος Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Ουσιαστικά απολυόταν από τους Αγγλους. Είχε πια παίξει το μακάβριο ρόλο του.