Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα να κατακτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταξική πάλη

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Εκτενή αποσπάσματα της εισήγησης


Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, που συγκροτήθηκε πριν από 6 χρόνια και αποτελεί μια περιφερειακή μορφή συντονισμού 30 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, εξέτασε πρόσφατα σε Ολομέλειά της τα πεπραγμένα της δράσης της καθώς και τα καθήκοντα που προκύπτουν για το 2020. Παρουσιάζουμε σήμερα εκτενή αποσπάσματα της εισήγησης, που παρουσίασε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
* * *

Αντρέι Ταρκόφσκι


Πέθανε, 29/12/1986, ο Ρώσος σκηνοθέτης, Αντρέι Ταρκόφσκι

Ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1932 και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους κινηματογραφιστές. Ηταν γιος του ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι και έτσι ανατράφηκε από παιδάκι μέσα σε καλλιτεχνικό περιβάλλον. Σπούδασε στο Πανενωσιακό Κρατικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου θα μας συντροφεύουν «στους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν»

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αποχαιρετά με θλίψη και συγκίνηση τον μεγάλο λαϊκό μουσικό, κορυφαίο εργάτη της Τέχνης, Θάνο Μικρούτσικο, που έφυγε χθες, Σάββατο 28 Δεκέμβρη, μετά από παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο.
Για το ταξικό κίνημα της Ελλάδας, η απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου θα είναι απώλεια ενός συντρόφου που, με τα τραγούδια του, βάδιζε μαζί με τους απεργούς, τους εργάτες, τους νέους που αγωνίζονταν να ανοίξουν τον δρόμο στο αύριο.

Ούτε «δίκαιη» ούτε «για όλους» η καπιταλιστική ανάπτυξη


Σε αντίστροφη τροχιά μισθοί - δικαιώματα και κέρδη

Αποκαλυπτικά στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» και τον ΕΦΚΑ

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτουν επίθεση διαρκείας στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Χάρισε στο ΚΚΕ ένα υπέροχο ακυκλοφόρητο τραγούδι του

Στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ ο Θάνος Μικρούτσικος δήλωσε από την πρώτη στιγμή «παρών» και συνέβαλε ενεργά.

Ανέτρεξε στο αρχείο του και βρήκε το τραγούδι "Το Ρόδι", σε μουσική δική του και στίχους του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, το οποίο και προσέφερε στο Κόμμα.

Πρόκειται για ένα τραγούδι πλημμυρισμένο με αισιοδοξία για το «αύριο», που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε παράσταση - αφιέρωμα στο ΚΚΕ, με τη φωνή της αξέχαστης Μαρίας Δημητριάδη.

'Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη'..

..Το έργο του θα διεγείρει πάντα την καρδιά και το μυαλό όλων των μελών και φίλων της ΚΝΕ, των νέων που, "ό,τι και να λένε τ’ άστρα, αυτοί τη γλώσσα τους, τους βγάζουν". Θα μας εμψυχώνει και θα μας εμπνέει πάντα να "χορεύουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία", για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο.

Ο Θάνος Μικρούτσικος συνέβαλε σημαντικά στη διεύρυνση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας
της ΚΝΕ, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον μεγάλο πολιτικό – πολιτιστικό θεσμό, το “Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή”, τον οποίο στήριζε αποφασιστικά.

Με δράκους δεν ζει κανείς!

Ένας ακόμη χρόνος προστίθεται στη ζωή μας, με τις ευχές και τις προσδοκίες, πως θα είναι καλύτερος, πιο όμορφος, για να ανθίσουν τα χαμόγελα, σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

Μέρες που είναι, αναζητούμε το μέλλον τους, ανιχνεύοντας τα μάτια τους.

Δυστυχώς όμως, εκεί στα μάτια της παιδικής αθωότητας, τα δικά μας μάτια σκοτεινιάζουν, βουρκώνουν και θολώνουν…

Κάλαντα της ΕΠΟΝ τον Δεκέμβρη του 1944


Μια συγκινητική και ενδιαφέρουσα μαρτυρία, σ. Κώστας Ξένος, παλαίμαχος ΕΠΟΝίτης, για τα αγωνιστικά κάλαντα της ΕΠΟΝ στην Αθήνα, μέσα στη φλόγα των μαχών του Δεκέμβρη του 1944:
«Πλησίασαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 1945», αναφέρει ο Κ. Ξένος, «και ένας έριξε την ιδέα να βγούμε να πούμε τα κάλαντα, να μαζέψουμε γλυκά και βιβλία για να τα πάμε στα νοσοκομεία Δαφνίου και Ελευσίνας που νοσηλεύονταν τραυματίες του ΕΛΑΣ και άμαχοι από τους καθημερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Δε θυμάμαι ποιος έφτιαξε τους στίχους και τους προσάρμοσε στο σκοπό, είχαν όμως επίκαιρο πνεύμα, ταιριαστό στην κατάσταση των ημερών και άρεσαν πολύ».

«Έφυγε» ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρούτσικος, τα τραγούδια του οποίου άνδρωσαν γενιές και γενιές, που το έργο του μας συντροφεύει σε συγκεντρώσεις, σε συναυλίες, σε εκδηλώσεις, στις στιγμές του στοχασμού, δεν ζει πια εδώ. Άφησε την τελευταία του πνοή, απόψε, Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες βδομάδες, δίνοντας παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο...

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη

  Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει απόφαση, στις 29/12/1966, με την οποία καταδικάζει για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τους Κοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα. 
Οι άλλοι 9 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 15 μήνες.
 Όλοι θα αποφυλακιστούν λίγο αργότερα από τη Χούντα.
Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη

Η σφαγή των κομμουνιστών της Ινδονησίας, ένα ξεχασμένο ολοκαύτωμα


Η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών, 29/12/1965, από τον Ινδονησιακό στρατό φτάνει στο αποκορύφωμά της.

27 Γενάρη, ήταν η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ. Στις 27 Γενάρη 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωνε τους εναπομείναντες φυλακισμένους του κολαστηρίου του Άουσβιτς, δίνοντας τέλος στη μεγαλύτερη θηριωδία που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα.

Ο ΕΛΑΣ δίχως εφεδρείες


Στο μέτωπο της Αθήνας,29/12/1944, η πίεση στο Ανεξάρτητο Απόσπασμα του ΕΛΑΣ στη γραμμή Αμπελόκηποι - Γηροκομείο εντείνεται.

Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ, δίχως πλέον εφεδρείες και με ελάχιστα πυρομαχικά, συνέχισε παρόλα αυτά να αποκρούει με επιτυχία τις επιθετικές ενέργειες των Βρετανών στη Δραπετσώνα, βελτιώνοντας μάλιστα ελαφρώς τις θέσεις του.