Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020

Ο Πατριωτισμός των εφοπλιστών είναι Αδιαπραγμάτευτος


Γεωτρύπανα της οικογένειας Αγγελοπούλου 
χρησιμοποιεί η Τουρκία!
 
Σχόλιο Δικτύου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:

Οι εφοπλιστές είναι αυτοί που διατηρούν προνομιακή σχέση με κυβέρνηση ΝΔ και αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ αντιστρατεύεται τη λογική της «εθνικής συναίνεσης» κάτω από τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

«Το ΚΚΕ αντιστρατεύεται τη λογική της "εθνικής συναίνεσης" και τις επικίνδυνες συμφωνίες κάτω από τη σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο αγωγός "East Med" δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού μας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 το πρωί του Σαββάτου 4 Γενάρη. Αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχουμε από τον αγωγό ΤΑΡ που ήδη τρέχει μέσω Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας, Ιταλίας και δεν έχει κανένα αντίκρυσμα στην τιμή του φυσικού αερίου ή της ενέργειας για τον ελληνικό λαό, που πληρώνει πανάκριβα τα ενεργειακά χαράτσια.

Σε θέση μάχης τα σωματεία

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον περιορισμό των διαδηλώσεων, ικανοποιώντας μια πάγια αξίωση του κεφαλαίου για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στον ΣΕΒ, καταγγέλλουν Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος.

«Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο.

Επισημάνσεις και κατευθύνσεις - άλλοθι στην κλιμάκωση της επίθεσης


ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κεντρικό στοιχείο η παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η πλήρης εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα

Αλλοτε με το καρότο και άλλοτε με το μαστίγιο, ο ΟΟΣΑ αποτελούσε πάντα έναν αξιόπιστο «εταίρο» των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, στην ΕΕ και σε όλον τον κόσμο για την επιβολή μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων στο

Ο μάγος είναι ...το εμπόδιο

"Η σύγχρονη αστική κοινωνία, που δημιούργησε τόσο ισχυρά μέσα παραγωγής και ανταλλαγής, μοιάζει με το μάγο εκείνο που δεν καταφέρνει πια να κυριαρχήσει πάνω στις καταχθόνιες δυνάμεις που ο ίδιος κάλεσε”*

Η παραπάνω φράση αποτυπώνει το βάθος και την πραγματική αιτία των προβλημάτων που
 αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή πλειοψηφία.

Νομοσχέδιο για τις πορείες; Με αυτό το πλευρό ας κοιμηθούν…

Ένας εφιάλτης δικός μου…

Ήταν πρωί που πήρα μια πρόσκληση από το σωματείο. Με καλούσαν σε μια πορεία, για την Πέμπτη, γιατί το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής κάτι «άγνωστοι» μπάτσοι, είχαν δολοφονήσει κάποιο μετανάστη κι είχαν ξεβρακώσει τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες. Αλλά εμείς θα διαδηλώναμε την Πέμπτη. Οι προθεσμίες βλέπετε.

Εξαγωγή τεχνογνωσίας στην οργάνωση «πολύχρωμων επαναστάσεων»


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ «OTPOR!» ΚΑΙ CANVAS ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Νέες, αναβαθμισμένες αποστολές μετά την ανατροπή Μιλόσεβιτς και τον πλήρη διαμελισμό της χώρας

Στις 24 Σεπτέμβρη 2000, περίπου έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση των δολοφονικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, οι πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα σημείωσαν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής, 72%.
Ακολούθησε πολιτική κρίση, καθώς ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν δέχτηκε το αποτέλεσμα, με βάση το οποίο θα έπρεπε να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος, υποστηρίζοντας πως ο υποψήφιός της, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία, πάνω από το 50,01% των ψήφων.

Επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή από την ένταση των αντιθέσεων για τον ενεργειακό πλούτο

Στις επικίνδυνες εξελίξεις, έτσι όπως διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή με την ενδυνάμωση των αντιθέσεων γύρω από τον ενεργειακό πλούτο, που αποτελεί «μήλο της έριδος» ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις που ματώνουν τους λαούς και καταστρέφουν χώρες για τους δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ το πρωί του Σαββάτου.

Οι σκιτσογράφοι αποχαιρετούν τον Θάνο Μικρούτσικο – Β’ Μέρος

Ήταν τόση η αγάπη του κόσμου για τον Θάνο Μικρούτσικο, οι γελοιογραφίες και τα σκίτσα που του αφιερώθηκαν, που δεν είναι εύκολο να τα συμπεριλάβει κανείς όλα σε μια ανάρτηση.

Συμπληρώνουμε λοιπόν το προηγούμενο σχετικό μας θέμα με ένα δεύτερο μέρος και μερικά ακόμα σκίτσα, ευχαριστώντας πολύ τον σύντροφο αναγνώστη που μας υπέδειξε κάποια από αυτά.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 4 - 5 Γενάρη 2020:
  • Οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μ.Ανατολή - Ανατ. Μεσόγειο: Ο λαός σε επαγρύπνηση! Μαζική πάλη ενάντια στα Αμερικανονατοικά σχέδια και τις συμφωνίες 
  • Οργανώσεις χρηματοδοτούμενες από την Αμερικανική MED: Εξαγωγή τεχνογνωσίας στη χειραγώγηση της λαϊκής διαμαρτυρίας
  • Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Αποφάσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου με αιχμή το Ασφαλιστικό. 

Η μάχη της Κόνιτσας


Η επιχείρηση του ΔΣΕ, 4/1/1948, για την κατάληψη της Κόνιτσας αποτυγχάνει.

Η μάχη της Κόνιτσας

Την επομένη της αναγγελίας του σχηματισμού της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (ΠΔΚ), δυνάμεις του ΔΣΕ άρχισαν επιχείρηση για την κατάληψη της Κόνιτσας. Ηταν η πρώτη μάχη τακτικού πολέμου που έδωσε ο ΔΣΕ και απέβλεπε στο να δείξει τη δύναμή του και να δώσει κύρος στην ΠΔΚ.

Γεώργιος Ιβάνοφ


Εκτελείται, 4/1/1943, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ.

Το 1941 κατέφυγε στη Μέση Ανατολή και μετά από εκπαίδευση από τους Βρετανούς σε οργάνωση σαμποτάζ επέστρεψε στην κατεχόμενη Ελλάδα όπου κατατάχθηκε σε μονάδες σαμποτέρ του ΕΛΑΣ.

«Στο σκοπευτήριο Καισαριανής σταμάτησαν τρία αυτοκίνητα. Από τα δύο κατέβηκε το εκτελεστικό απόσπασμα και τέσσερις κατάδικοι. Από το τρίτο οι μελλοθάνατοι: Γεώργιος Ιβάνωφ και οι συνεργάτες του, Βασίλης Μαλιόπουλος και Γιάννης Κοντόπουλος, αξιωματικοί του Ναυτικού και οι δύο.»

Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020

Λεκτικό παραπέτασμα

Με την εκπνοή του 2019, στην ανασκόπηση των πολιτικών γεγονότων πρωτεύουσα θέση διεθνώς έχουν πραξικοπήματα, στρατιωτικές επεμβάσεις και αστυνομική καταστολή, αλλά και λαϊκές αντιδράσεις, μαζικές διαδηλώσεις, συνεχείς διαμαρτυρίες. Πραξικοπήματα όπως στη Βολιβία, στρατιωτικές επεμβάσεις όπως της Τουρκίας στη ΒΔ Συρία, αστυνομική καταστολή όπως στη Χιλή, αλλά και λαϊκές αντιδράσεις όπως στη Βολιβία από υποστηρικτές του νόμιμου προέδρου Ε. Μοράλες, διαδηλώσεις  από Κούρδους ανά την Ευρώπη, συνεχείς διαμαρτυρίες στη Χιλή με εκατοντάδες

«Γαλάζια» νομο-επίθεση με το «καλημέρα» του 2020


Ούτε ενα, ούτε δύο αλλά 8 νομοσχέδια θέλει να ψηφίσει, με διαδικασίες εξπρές και μέσα στον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απαγόρευση διαδηλώσεων, επέκταση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, ιδιωτικοποίηση συνεταιρισμών και ίσως ασφαλιστικό. 

Αυτοί είναι μερικοί από τους νομοθετικούς στόχους της κυβέρνησης που προτίθεται να

Όχι άλλο κάρβουνο…

Πριν από μερικούς μήνες, ο Πάιατ διαπίστωνε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται ιστορικά στο καλύτερό τους σημείο -κατόρθωμα της Νατοϊκής, κυβερνώσας αριστεράς. Η αλλαγή βάρδιας στο τιμόνι της χώρας δε φάνηκε να τις επηρεάζει καθόλου και γιατί εξάλλου, αφού η ΝΔ ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ before it was cool επί ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι “καλοί μας υπερατλαντικοί εταίροι” είναι αχόρταγοι και διψάνε για ακόμα καλύτερες διμερείς σχέσεις, όπως δείχνει το μήνυμα της πρεσβείας -μία είναι η πρεσβεία- στο Twitter.

Αμερικανική επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο του Ιράκ, με εντολή Τραμπ και με αποτέλεσμα 8 νεκρούς, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του Ιράκ και Ιρανός στρατηγός. Η επίθεση αυτή οξύνει την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή.

Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα της θέσης του ΚΚΕ για μαζική

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την “απελευθέρωση” των υπεραστικών οδικών μεταφορώνΟι εργαζόμενοι της χώρας, και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές  έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησηςκαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελευταίο διάστημα είδαμε τηνκυβέρνηση ναεπιτίθεται στους εργαζόμενους στις μεταφορές και ειδικότερανα συκοφαντείτην απεργία των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ. 

East Med: «Πανηγύρια» για την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας για χάρη των αμερικανικών συμφερόντων


Μέρα «πανηγυρισμών» σήμερα για την κυβέρνηση της ΝΔ, που με όλες τις «τιμές» – και υπό την επιδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης – προχώρησε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med, που ο σχεδιασμός του προβλέπει να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ανατ. Μεσόγειο στην Ευρώπη, εξυπηρετώντας πλήρως τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας. 

Κατηγορίες ανθρώπων που δεν πρέπει να εύχεσαι ”Καλή χρονιά”


Κατηγορίες ανθρώπων που όλοι κάνουμε το λάθος και στέλνουμε ευχές στα κοινωνικά δίκτυα και σε κάνουν να σκέφτεσαι πως ξεκίνησες τις λάθος αποφάσεις από νωρίς φέτος:

1) Ο απαισιόδοξος: Πρωτοχρονιά και πρωτομηνιά του/της εύχεσαι κι αρχίζει την μίρλα: “Ο χρόνος άλλαξε η ζωή μας όχι”, “Δεν βλέπεις τι γίνεται σε όλο τον κόσμο;”. Κάτσε βρε, κάνε λίγη στάση από την κατήφεια. Μπούκωσε ένα μελομακάρονο, χαλάρωσε.

Συναγερμός!

Η νέα Συμφωνία για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή σαν τον κλέφτη, παραμονή Χριστουγέννων το βράδυ, πρέπει να σημάνει συναγερμό στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε κάθε άνθρωπο που δεν ανέχεται η χώρα να μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμων και ο ίδιος και τα παιδιά του σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ


 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕΣύσκεψη του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 13 Γενάρη στις 7.00 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ

Νέες αρνητικές εξελίξεις δρομολογούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, καθώς, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή εντός του Γενάρη του 2020.

Ανεπιθύμητος στην Ελλάδα ο σφαγέας του Παλαιστινιακού λαού

Για τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών μονοπωλίων που έχουν αιματοκυλίσει ολόκληρη την Μ. Ανατολή, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει την πολιτική “φιλίας” με το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό, κλέβει την παλαιστινιακή γη με τους εποικισμούς, σκοτώνει και φυλακίζει ακόμη και μικρά παιδιά.

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα θετικό να κερδίσει από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων.

Σκιτσογράφοι αποχαιρετούν το Θάνο Μικρούτσικο

Η απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου εκτός από αιτία οδύνης για τους χιλιάδες θαυμαστές του πολυσχιδούς έργου του και της ακατάβλητης προσωπικότητάς του, αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για μια σειρά σκιτσογράφους, που απέδωσαν το δικό τους φόρο τιμής στο σπουδαίο συνθέτη. Πέρα από το εξαιρετικό σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη, το πενάκι άλλων δημιουργών μας χαρίζει όμορφες εικόνες αντάξιες της προσφοράς και του ταλέντου του μεγάλου απόντα για το 2020.

Τζαβαλάς Καρούσος


Σαν σήμερα 3 Ιανουαρίου 1969 «πεθαίνει στο Παρίσι ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Τζαβαλάς Καρούσος, του οποίου η θεατρική δραστηριότητα υπήρξε συνυφασμένη με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου μας» (902.gr). Το θέατρο ήταν για τον Τζαβαλά Καρούσο στίβος αδιάκοπης προσπάθειας για το αισθητικό και ιδεολογικό ανέβασμα του κοινού, για την εκπολιτιστική καλλιέργεια του λαού.

Αναγνωριζόταν από τους πιο μορφωμένους Ελληνες ηθοποιούς. Η ευρύτατη καλλιέργειά του τον ανέδειξε σε εξαιρετικό μεταφραστή και δοκιμιογράφο του νεοελληνικού θεάτρου αλλά και αξιόλογο ποιητή. Η «Μεγάλη Παρασκευή» είχε προκαλέσει ενδιαφέρον.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης


Σαν σήμερα 3/1/1911 πέθανε ο συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης που με την ιδιότυπη και μοναδική τέχνη του συνεχίζει να συγκινεί και να διδάσκει.

Ο Αλ. Παπαδιαμάντης παρότι αμφισβητήθηκε και υποτιμήθηκε, εντούτοις παραμένει και σήμερα ως η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα των ελληνικών Γραμμάτων.

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020

«Το πιο όμορφο απ’ όλα, δεν στο ‘χω πει ακόμα»


Μια συναυλία για τον αγαπημένο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικου αποφάσισαν να διοργανώσουν νέοι και παλιοί φίλοι του που έχουν ερμηνεύσει τα τραγούδια του, στέλνοντας και με αυτόν τον τρόπο ευχές και δύναμη για τον αγώνα που δίνει στο νοσοκομείο.

Η συναυλία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής.

Συγκεντρώνονται χρήματα για τους απεργούς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους


Εικοστή τρίτη ημέρα απεργιών στη Γαλλία με τους απεργούς να απορρίπτουν την …έκκληση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για ανάπαυλα των κινητοποιήσεων τις μέρες των γιορτών.  Οι απεργοί όχι μόνο δεν την έλαβαν υπόψη, αλλά αντίθετα δραστηριοποιούνται για την εξασφάλιση των υλικών μέσων που θα τους επιτρέψουν τη συνέχιση των απεργιών, παρά τους ακρωτηριασμένους μισθούς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γαλλία ενάντια στις νέες ανατροπές με τις οποίες η

«Κατά Ματθαίον»


Φασίστα, κι ο Χριστός πρόσφυγας ήταν… 

«…ιδού άγγελος Κυρίου εφάνηκε δι’ ονείρου στον Ιωσήφ και του είπε· “σήκω αμέσως χωρίς αναβολήν και πάρε το παιδίον και την μητέρα του και φύγε εις την Αίγυπτον, και μένε εκεί, μέχρις ότου πάλιν εγώ σου είπω· διότι ο Ηρώδης θα αναζητήση το παιδίον, δια να το θανατώση”.
Και ο Ιωσήφ εσηκώθηκε αμέσως, παρέλαβε νύκτα το παιδίον και την μητέρα αυτού και έφυγεν εις την Αίγυπτον.

Σάντα Στάλιν

Στο γραφείο επικρατούσε νεκρική σιγή. Μόνο το γρατζούνισμα της πένας πάνω στο χαρτί, βιαστικό, αγωνιώδες για όποιον ήξερε την κρισιμότητα των ημερών. Ο βλοσυρός άνδρας με τους γκρίζους κροτάφους και το μουστάκι έγραφε σαν να μην υπήρχε αύριο. Οι τοίχοι του Κρεμλίνου, μέσα από το τείχος του Κρεμλίνου, είχαν δει πολλά, αιώνες τώρα, αλλά τέτοιο πράγμα δεν ξανάγινε. Επρόκειτο για μία επιστολή ποταμό. Έβαλε την υπογραφή: Ιωσήφ Στάλιν. “Στάλιν, μονολόγησε. Ποιος να το ‘λεγε ότι κάποτε θα με έλεγα Στάλιν”.

Πραγματοποιείται δεύτερη κατά σειρά επιχείρηση-σκούπα, κατά την οποία συνελήφθησαν 6.000 ακόμη «ύποπτοι κομμουνιστές».


Στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, 2/1/1920, (γνωστή και ως «Κόκκινος Τρόμος»), που ξεκίνησε στον απόηχο της Οκτωβριανής Επανάστασης, πραγματοποιείται δεύτερη κατά σειρά επιχείρηση-σκούπα, κατά την οποία συνελήφθησαν 6.000 ακόμη «ύποπτοι κομμουνιστές».

Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2020

“Θα το πω γλυκά. Αν δεν σηκωθείτε από τον καναπέ, θα σας πάρουν και τα σώβρακα…”

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού από την Εφημερίδα των Συντακτών, με τον Κάρολο να δίνει τη δική του συμβουλή, όχι αφ’ υψηλού, αλλά γλυκά.


“Θα το πω γλυκά. Αν δεν σηκωθείτε από τον καναπέ, θα σας πάρουν και τα σώβρακα…”

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο των μπολσεβίκων


I ‘m dreaming of a red Christmas

Οι μπολσεβίκοι φτιάχνουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπου το αστέρι στην κορυφή είναι το σήμα του Κόκκινου Στρατού κι αντί για στολίδια, κρεμάνε τα παράσιτα που έχουν κατσικωθεί στο σβέρκο του λαού, αλλά βρήκαν το δάσκαλό τους από τη σοβιετική εξουσία.

Τι ωραία την πρωτοχρονιά/με μπουρζουάδες στα κλαδιά…

1959: Ο Επαναστατικός Στρατός μπαίνει στην Αβάνα


Ο επαναστατικός κουβανικός στρατός μπαίνει στην Αβάνα,1/1/1959, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Ο δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει την χώρα.

Το Δεκέμβρη του 1956 η Κουβανική Επανάσταση μπήκε στο αποφασιστικό της στάδιο. Μια ομάδα επαναστατών, που είχε συγκεντρώσει ο Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό, όπου είχε καταφύγει μετά την αποφυλάκισή του, αποβιβάστηκαν στην Κούβα για να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα εναντίον της δικτατορίας. 

«Σπάρτακος», πρόδρομος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας


Πραγματοποιείται, 1/1/1916, η πρώτη παγγερμανική συνδιάσκεψη του «Σπάρτακου», μιας οργάνωσης στην οποία συσπειρώθηκαν οι επαναστατικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, έπειτα από τη στοίχιση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πίσω από τη γερμανική αστική τάξη στον Α’ παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο «Σπάρτακος», πρόδρομος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, έπαιξε

Χρόνια πολλά και καλούς αγώνες!


Μέρες ευχών, ανασυγκρότησης και ελπίδας  

Άλλον ένα χρόνο την παλέψαμε.

 Παλέψαμε με τις ανάγκες μας, τα φέραμε βόλτα.

Παλέψαμε με τις αιτίες και τους αίτιους της δυστυχίας μας.

Άλλος ενας χρόνος εντατικής εκμετάλλευσης του λαού μας και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στα επικίνδυνα πολεμοχαρή ιμπεριαλιστικά σχέδια τελειώνει.

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019

«Ξυπνήστεεε»


Με ένα τραγούδι – κραυγή αφύπνισης αποχαιρετά η στήλη το 2019 που ετοιμάζεται να φύγει. Ένα τραγούδι του ασυμβίβαστου τροβαδούρου, ανυπόταχτου αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ, που τραυματίστηκε βαριά αφήνοντας για πάντα στο βουνό το ένα του πόδι, του Πάνου Τζαβέλλα.

«Τι είναι τα τραγούδια μου; Ό,τι με συγκινεί, με συναρπάζει και με συγκλονίζει. Είμαι λαϊκός καλλιτέχνης και γράφω τα τραγούδια μου περισσότερο με την καρδιά και λιγότερο με το μυαλό.

Νέα χρονιά με νέα δύναμη στον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών μας

Το 2020 έρχεται φουριόζο με βαριά ατζέντα που του παραδίδει το 2019. Τα μέτωπα πολλά και ανοιχτά. Πρώτα απ' όλα οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η τουρκική αστική τάξη ανοίγει τα πάντα σε μια ευρύτερη περιοχή από τη Συρία, το Αιγαίο, την Κύπρο έως τη Βόρεια Αφρική, αμφισβητεί σύνορα, διεθνείς συμφωνίες και κυριαρχικά δικαιώματα. Επιδιώκει έτσι να υπερασπίσει τα συμφέροντά της σε μια περιοχή όπου οξύνονται οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις,

Να τα πούμε

Τα κάλαντα, έργο
του Γιώργου Σικελιώτη


  Μερικοί στίχοι όπως και μια φωτογραφία μπορούν να αποτυπώνουν μια συγκεκριμένη στιγμή, ή κατάσταση που εξελίσσεται σε μια χρονική περίοδο.

    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι στίχοι που παρουσιάζουμε σήμερα, του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκου Οικονομίδη, ο οποίος, επί σειρά ετών, υπέγραφε με το ψευδώνυμο Ο Παλιός τη στήλη Έμμετρος Ρίζος στον μεταπολιτευτικό Ριζοσπάστη, από το πρώτο νόμιμο φύλλο του και επί σειρά ετών.

Τα κάλαντα


Κουδούνισμα… Έπειτα κι άλλο… Τι ώρα να ‘ναι; Γυρίζω πλευρό. Πάλι κουδούνισμα. Ψάχνω ένα ρολόι… 08:10… χάραμα. Ποιος μαλάκας…

Κάπου στο βάθος τρίγωνα… Χριστούγεννα. Αρχίζει το μαρτύριο του Ταντάλου. Κι άλλο κουδούνισμα. Τα «κωλόπαιδα» βγαίνουν στο μαύρο χάραμα. Μένω στο κρεβάτι. Κι άλλο κουδούνισμα.

Η εξομολόγηση του Άγιου Βασίλη

Η αλήθεια είναι ότι έχω συνηθίσει να μου στέλνουν γράμματα. Ποτέ δεν είμαι εγώ ο παραλήπτης. Αλλά αυτή τη φορά θα γίνει μία εξαίρεση. Μια εξαίρεση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, μα τι λέω, εδώ και αιώνες… Έχω όμως κι εγώ μια καλή δικαιολογία. Σχεδόν πίστεψα πως υπάρχω και παρασύρθηκα, εν ολίγοις κυριεύτηκα από αλαζονεία.

  Είναι όμως καιρός να λέγονται αλήθειες.

Λαέ της Καλλιθέας να τα πούμε;


Διήγημα του Φώτη Φωτεινού «Λαέ της Καλλιθέας να τα πούμε;» που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 1945 στο περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά».

 Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για το κανονικό του όνομα ή είναι ψευδώνυμο.

Λαέ της Καλλιθέας να τα πούμε;

Χρόνια πολλά με σκίτσα του Π. Ζάχαρη

Χρόνια πολλά 

Νίκος Νικηφορίδης


Συλλαμβάνεται, 31/12/1950, ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Ν. Νικηφορίδης μάζευε υπογραφές για την Έκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη. 

Για αυτό του το «έγκλημα» θα παραπεμφθεί στο Έκτακτο Στρατοδικείο το οποίο και θα τον καταδικάσει σε θάνατο.


Μάρτυρας της ειρήνης και της πανανθρώπινης λευτεριάς

Νίκος Πλουμπίδης : «Τιμή μου είναι η τιμή του Κόμματός μου»

Γεννιέται, στις 31/12/1902, ο Νίκος Πλουμπίδης.


Εζησε και πέθανε κομμουνιστής

Προέταξε το κύριο

Λίγο πριν ζητωκραυγάσει τα τρία κόκκινα γράμματα και προστεθεί στο πάνθεον των ηρώων του λαού μας, δήλωσε: «Δεν έχω κανένα βάρος στη συνείδησή μου και πιστεύω πως φεύγοντας αφήνω στο παιδί μου ένα όνομα τίμιο. Εχω όμως να εκδηλώσω την τελευταία επιθυμία που μου ζητάτε: Να πείτε στο παιδί μου πως ο πατέρας τους ήταν ένας τίμιος αγωνιστής».

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

1.000 ευρώ σύνταξη για «πίστη» στον Χίτλερ

Βέλγοι συνεργάτες των ναζί εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις για «πίστη» στον Χίτλερ σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Όλα αυτά απορρέουν ένα διάταγμα της ναζιστικής εποχής, που εξακολουθεί να ισχύει 74 χρόνια μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ.

Σχεδόν 75 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας μικρός αριθμός Βέλγων, που υποσχέθηκαν υπακοή στον Χίτλερ, εξακολουθούν να παίρνουν όσα τους υποσχέθηκε ο ναζιστής ηγέτης.

Ο χαρτοπαίχτης!


Μέρες που είναι.... και "μεταξύ σοβαρού και αστείου", σας παρουσιάζουμε ένα ξεχωριστό ηθογραφικό πορτρέτο από τον αείμνηστο Ευρυτάνα συγγραφέα Δημοσθένη Γ. Γούλα (1916-1990). Το ιχνηλατήσαμε από το περίφημο βιβλίο του υπό τον τίτλο "Οι χωριανοί μου" (εκδ. Στέφανος Δ. Βασιλόπουλος, Αθήνα 1978, ανατύπωση της πρώτης έκδοσης του 1953).

Να σημειώσουμε εδώ ότι το βιβλίο του συμπατριώτη μας Δ. Γούλα, προλόγιζε τον Φλεβάρη του 1953 ο ανεπανάληπτος Ρήγας Γκόλφης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έγραφε: 

Χριστουγεννιάτικη λειτουργία!

Ιχνηλατήσαμε μία μοναδική μαρτυρία που αφορά έναν... αντάρτικο εορτασμό Χριστουγέννων στα Τοπόλιανα της Ευρυτανίας το 1942.  Μία ΕΛΑΣίτικη δύναμη με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη (μετά τη νικηφόρα μάχη του Μικρού Χωριού -βλ. εδώ! ) και ύστερα από μία κοπιαστική πορεία, φτάνει στις 24-12-42 σ' αυτό το ευρυτανικό χωριουδάκι όπου οι κάτοικοί του βιώνουν, όπως άλλωστε όλος ο λαός, τις στερήσεις και την ανέχεια της μαύρης κατοχής! Τότε ο αλησμόνητος ανταρτόπαπας "Παπα-Κουμπούρας"/Κώστας Τζεβελέκης πήρε την ανάλογη πρωτοβουλία ώστε να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα, με αποτέλεσμα οι φτωχοί χωρικοί να γιορτάσουν παρέα με τους

Ευχετήριες κάρτες από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές

  
   Οι μέρες που διανύουμε τώρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μέρες χαράς, οικογενειακής συγκέντρωσης, ενώ για χιλιάδες αγωνιστές τότε ήταν μέρες δύσκολες, μακριά από τις οικογένειές τους, γεμάτες κακουχίες.
   Εκατοντάδες ήταν οι γυναίκες στις Φυλακές Αβέρωφ που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να γιορτάσουν αγωνιστικά τις δικές τους στιγμές.

Αντίο Θάνο «Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Εγώ το μόνο, το λίγο που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους θα είμαι εδώ»!

 Θάνος Μικρούτσικος

Η επιστροφή της σορού του Ζαχαριάδη στην Ελλάδα

Τέλη Δεκέμβρη του 1991. Μαζί με τη χρονιά φαίνεται να κλείνει το κεφάλαιο του σύντομου εικοστού αιώνα των επαναστάσεων κι ένας κόσμος ολόκληρος. Η Σοβιετική Ένωση ψυχορραγούσε και το ανοιχτό μνήμα στο Α’ Νεκροταφείο θα μπορούσε συμβολικά να προορίζεται για το σοσιαλιστικό οικοδόμημα και τις ελπίδες που στέγασε. Κάποιοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για το τέλος της ιστορίας. Αλλά το πλήθος είχε συγκεντρωθεί εκεί για αποδείξει το αντίθετο.

Σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται, στην περιοχή Ταμπούρια-Δραπετσώνα

Νέα σφοδρή βρετανική επίθεση εκδηλώνεται, 30/12/1944, στην περιοχή Ταμπούρια-Δραπετσώνα. 
 
Ιδιαίτερα στο Νεκροταφείο της Αναστάσεως και το συνοικισμό της Ευγενείας, όπου η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από δύο μεριές. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ που υπερασπίζονται την περιοχή αναγκάζονται σε σύμπτυξη, το βράδυ όμως αντεπιτέθηκαν ανακαταλαμβάνοντας τμήμα του συνοικισμού.

Οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν, 35 κομμουνιστές, στου «Παύλου Μελά»


Οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν, 30/12/1942, στο στρατόπεδο του «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη 35 κομμουνιστές, παλιούς εξόριστους από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

Το στρατόπεδο δημιουργήθηκε την άνοιξη του 1941.