Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Νικηφόρος Βρεττάκος


«...Γιατί ποιητής της ρίμας κι αν γεννήθηκα

Εχω κι ωραίος στρατιώτης γεννηθεί.

Με την πληγή του στήθους μου πορεύομαι,

να κρύψω ενός πλανήτη την πληγή»

(«Στους "ευγενείς"», από τη συλλογή «Οι γκριμάτσες του ανθρώπου»)

Η εμπρηστική πολιτική, η σκύλευση και η αλληλεγγύη του λαού


Αυτές τις δύσκολες ώρες παίρνουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο. Ο λαός μας έχει εμπειρία, αρετές και ξέρει πως πρέπει να στέκεται δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη. Αυτό αποδείχτηκε με τον ηρωισμό των πυροσβεστών που περνούσαν στην κυριολεξία μέσα από τις φωτιές για να περιορίσουν τα ενεργά μέτωπα. Από τους ανθρώπους που άμεσα διέθεσαν ό,τι μπορούσαν για να καταπραϋνθεί ο πόνος αυτών που επλήγησαν περισσότερο. Από όσους, όταν η φωτιά έκαιγε τα πάντα, σκέφτηκαν τα ζώα που έμεναν αβοήθητα. 

Μέτρα για υγεία, ασφάλεια και αντιμετώπιση μορφωτικών απωλειών


Για άλλη μια χρονιά χτυπά καμπανάκι κινδύνου μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων
 
Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να είναι ήδη εδώ και μόλις έναν μήνα να μας χωρίζει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η αγωνία για το πώς και αν θα λειτουργήσουν διά ζώσης τα σχολεία κορυφώνεται.

Η Κούβα δεν είναι μόνη της, οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν


Συνέντευξη παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, στην ενημερωτική ιστοσελίδα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, η οποία αναπαράχθηκε και από άλλα ΜΜΕ. Εκτός από την ιστοσελίδα της Κουβανικής Βουλής που δημοσιεύτηκε ολόκληρη, αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στο «Prensa Latina». 

Κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής


Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να συνεχίσουν μαζί με το λαό να πρωτοστατούν για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη, για την οργάνωση της διεκδίκησης των αναγκαίων μέσων και υποδομών αντιπυρικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων. Τους καλούμε επίσης σε όλες τις περιοχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Η άρχουσα τάξη βρίσκει τον φασίστα της στον φίλο του Γκαίμπελς


Σαν σήμερα, στις
4 Αυγούστου 1936, επιβλήθηκε μια από τις στυγνότερες χούντες που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος: Η χούντα του φασίστα Μεταξά. Ο λόγος της δικτατορίας; Μα τι άλλο; “Η αντιμετώπισης βεβαίας κομμουνιστικής επαναστάσεως”… 

Πίσω από τη βιτρίνα...


Παρά την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων του αθλητισμού να αξιοποιήσουν τις επιτυχίες Ελλήνων αθλητών προκειμένου να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους για το χάλι που επικρατεί στον χώρο, οι καταγγελίες που έγιναν στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως το ξέσπασμα του αρσιβαρίστα Θ. Ιακωβίδη αποκαλύπτουν την πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα.

Εργαλείο για νέες περικοπές στις δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες


ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στον σχεδιασμό για το «Νέο ΕΣΥ» της επιχειρηματικής δράσης εντάσσεται η εφαρμογή «MyHealth»

Την απογείωση της εγκληματικής λογικής «κόστους - οφέλους», που φέρνει περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και «κόφτες» παροχών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στο λαό, διευκολύνει η εφαρμογή «MyHealth» που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση. Γι' αυτό και η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας την εφαρμογή, εξαπέλυσε απειλές σε γιατρούς, τάχα για τις ευθύνες τους για «υπερσυνταγογράφηση», που αποτελεί το μόνιμο πρόσχημα όλων των κυβερνήσεων προκειμένου να περικόπτουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες για ασθενείς.

Αστείρευτη...


«Φάτε καμιά πίτσα, για να μη μαγειρεύετε», «μην ανάβετε θερμοσίφωνα», «σβήστε τα φώτα»... Τέτοιες είναι οι συστάσεις της κυβέρνησης προς τον λαό, προκειμένου «να αντέξει το σύστημα ηλεκτροδότησης», μπας και αποφευχθεί το μπλακ άουτ εν μέσω καύσωνα. Η συνταγή της «ατομικής ευθύνης» περνάει έτσι στην «επόμενη πίστα», με σαφή στόχο να κρυφτούν οι κρατικές κυβερνητικές ευθύνες για τα χάλια του δικτύου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, για τα αποτελέσματα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης».

Παρέμβαση στο υπ. Εργασίας για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ


Με παρέμβαση που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Εργασίας αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) απαίτησε την άμεση ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων και Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ) και μέλους του ΔΣ της ΟΜΕ, από την εταιρεία «Edilmac» που δραστηριοποιείται εργολαβικά στα μεταλλεία Χαλκιδικής της «Ελληνικός Χρυσός». 

Να εξασφαλιστεί η στέγαση και διαμονή των κατοίκων από τις περιοχές που εκκενώνονται


 Μαζί με την κινητοποίηση όλων των μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιβάλλεται να εξασφαλιστεί η στέγαση και διαμονή των κατοίκων από τις περιοχές που εκκενώνονται, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Νέες απειλές κατά της Κούβας


Συνεχίζει τις επιθέσεις της ενάντια στην Κούβα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σε συνάντησή του με την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προανήγγειλε ότι θα κλιμακώσει το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, με στόχο την ανατροπή των κατακτήσεών του και της εξουσίας του.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


04/08/1789

Λίγες μέρες μετά την έκρηξη της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Εθνοσυνέλευση εκδίδει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «καταργείται το φεουδαρχικό σύστημα».