Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Ο φόβος και η γενναιότητα


Δύσκολα χρόνια. Αχαρτογράφητα και θολά τα τοπία. Και που να πρωτοστρέψεις το βλέμμα.

Παντού! λένε οι άγρυπνοι αυτού του κόσμου. Κι εκεί που είναι ν' ανοίξουν μέτωπα και συρράξεις, κι εκεί που τα εγκλήματα πάνε να μείνουν ανεξιχνίαστα, κι εκεί που η συχνότητα του εγκλήματος καλά κρατεί και που ένας είναι ο εχθρός... το μόνο σίγουρο.

Κάλεσμα για Συγκέντρωση Υλικής Βοήθειας για τον Λαό του Λιβάνου

Συνάδελφοι, όλοι παρακολουθούμε σοκαρισμένοι την τεράστια καταστροφή στην γειτονική μας Βυρηττό. Για μια ακόμη φορά ο λαός του Λιβάνου πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, ενώ βρίσκεται στην δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Μετά τις φονικές εκρήξεις της Τρίτης 4 Αυγούστου πάνω από 300.000 έχουν μείνει άστεγοι, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη να κάνουμε πράξη το σύνθημα “όλοι για έναν και ένας για όλους”.

36 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Θετικοί στο νέο κορονοϊό βρέθηκαν  ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι. Σε όλους όσοι μένουν και εργάζονται στον εν λόγω οίκο ευγηρίας πραγματοποιήθηκαν τεστ για τον κορωνοϊό, από τα οποία προέκυψε ότι συνολικά 36 άνθρωποι είναι θετικοί.

Ένας αντάρτης έφυγε


Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Τάκη (Δημήτρη) Ψημμένο, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ο οποίος υπηρέτησε τους σκοπούς και τα ιδανικά του ΚΚΕ για 75 χρόνια.

Ο σύντροφος Τάκης Ψημμένος γεννήθηκε το 1929 στην Καρδίτσα. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας οικογένειας αγωνιστών, μελών του ΚΚΕ που δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα.

Aνακούφισης των πληγέντων και έργα υποδομής

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ

Από τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Αυγούστου οι εργαζόμενοι και ο λαός στην Εύβοια μετράμε μία ακόμα πληγή. Ο απολογισμός τραγικός, με 8 νεκρούς ανθρώπους και 10δες άλλους καταστραμμένους στην παραλία του Ληλαντίου,

Προσφορές στο ΚΚΕ ενάντια στο πρόστιμο

Συνεχίζουν να έρχονται από μετανάστες και μετανάστριες που ζουν στο εξωτερικό μηνύματα καταδίκης του προστίμου που επέβαλε η κυβέρνηση στο ΚΚΕ, επειδή δεν δέχεται να εφαρμόσει τον απαράδεκτο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν.

Προσφορά από την Ουγγαρία

Η γροθιά του τσιγγάνου

O τσιγγάνος πυγμάχος που «τρόλαρε» τους Nazi 
και το πλήρωσε με την ζωή του

Τον Ιούνιο του 1933 η κατάσταση στην Γερμανία ήταν χαοτική.

Η δημοκρατία της Βαϊμάρης, αποτυχημένο κατάλοιπο της ήττας των Γερμανών στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, είχε μόλις καταλυθεί αφού ο Χίτλερ μόλις λίγους μήνες πριν,  εκμεταλλευόμενος την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τα όλο και αυξανόμενα ρατσιστικά στοιχεία κατάφερε να αποκτήσει τις δικτατορικές εξουσίες που ήθελε, αποδυναμώνοντας τελείως την Γερμανική βουλή. 

Οι «εταίροι»

Η νέα «έξοδος» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, όπως και την ειρήνη στην περιοχή, δεν μπορούν να τα προστατέψουν οι ιμπεριαλιστές, οι Ευρωατλαντικοί σύμμαχοι της αστικής τάξης. Εκείνοι δηλαδή που «σπρώχνουν» τα επικίνδυνα παζάρια, στρώνουν το τραπέζι των «διευθετήσεων» και προωθούν σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Αμα είσαι άρρωστος απαγορεύεται η είσοδος στο ... νοσοκομείο!

«Βραβείο» θα πάρει ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για τον τρόπο που βρήκε να «θωρακίσει» το νοσοκομείο από την πανδημία. Μόλις χτες εξέδωσε εντολή, με την οποία ορίζει:

«Εφεξής κάθε επισκέπτης/συνοδός θα θερμομετρείται πριν την είσοδό του στο Νοσοκομείο.

«Στρώνουν το τραπέζι» της συνεκμετάλλευσης, κάνουν πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα


  •  «Η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης», λέει το ΝΑΤΟ
  • «Περιοχές όπου διεκδικούν δικαιοδοσία» τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου, επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ!
  • «Επείγον να λύσουν τα διαφιλονικούμενα ζητήματα» Ελλάδα και Τουρκία, προσθέτουν Γερμανία και ΕΕ

Προκαλεί η κυβέρνηση με την ανεπάρκεια των μέτρων

 Τώρα στήριξη του συστήματος Yγείας

H κυβέρνηση προκαλεί με την αποσπασματικότητα και την ανεπάρκεια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί εκτός των άλλων προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την άρνησή της να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Yγείας.

Πεθαίνει ο Τάσος Χαλκιάς


Ο Τάσος Χαλκιάς, αφήνει την τελευταία του πνοή στις 12/8/1992, στον Πειραιά.

Γεννήθηκε στη Γρανιτσοπούλα Ιωαννίνων το 1914.

Πρωτομάστορας της ψυχής μας

"Στο κλαρίνο του Χαλκιά βογκάει, τινάζεται, χαμογελάει, χορεύει η Ελλάδα - θάλασσες και βουνά της, δεκαπεντασύλλαβα ποτάμια της, αρματολοί και κλέφτες, παλικαράκια στριφτομούστακα στη μάχη και στο τσάμικο, μαυροφορούσες ανταρτομανάδες και κοράσια

Ο φασίστας και ο χασάπης

Η μεταξική δικτατορία συγκροτεί, 12/8/1936, το Υφυπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας με επικεφαλής τον Κ. Μανιαδάκη.

Οι διώξεις κατά των κομμουνιστών εντείνονται. 

Επικηρύξεις, φυλακές, εξορίες.

Η δικτατορία, του Μεταξά, προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις, φυλακίσεις και εκτοπίσεις σε ξερονήσια. Επίσης, επικήρυξε στελέχη του Κόμματος.

Βιτσέντζος Κορνάρος

Πεθαίνει, 12/8/1613, ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος.

O Βιτσέντζος Κορνάρος (Σητεία, 29 Μαρτίου 1553 ήταν κρητικός ποιητής. 

Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας, συγγραφέας του αφηγηματικού ποίηματος «Ερωτόκριτος» .

 Ερωτόκριτος