Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κοµµούνα


Στις 11 Απρίλη 1871, στο φύλλο της Journal Οfficiel, επίσημης εφημερίδας της Κομμούνας, δημοσιεύεται ένα επαναστατικό κείμενο γραμμένο από γυναίκες: «Γυναίκες-πολίτες, η αποφασιστική ώρα έφτασε. Πρέπει να ευχηθούμε να τελειώσει ο παλιός κόσμος! Θέλουμε να είμαστε ελεύθερες».

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης!


Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Κινητοποίηση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη για να δοθεί μαζική λαϊκή απάντηση στην πολιτική της εμπλοκής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, μετά τις νέες βάρβαρες επιθέσεις του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ.

Δεν είναι «κανονικότητα» να πεθαίνουν άνθρωποι που μπορούσαν να σωθούν


Γ
ια την Εντατικολογία έχουν ακουστεί τον τελευταίο ειδικά χρόνο με την εκδήλωση της πανδημίας Covid πολλά. Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, επικρατούσε ένα κλίμα «πανηγυρικό», κάποιοι μιλούσαν για αναγέννηση της Εντατικολογίας, με τις διάφορες δωρεές από τους «έχοντες» να παίζουν προεξάρχοντα ρόλο στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για την «επιτυχία» του σχεδιασμού της.

Για έβδομη μέρα δολοφονικά χτυπήματα του Ισραήλ


Για έβδομη μέρα συνεχίζει τη δολοφονική του δράση το Ισραήλ, σφυροκοπώντας από αέρος τη Λωρίδα της Γάζας. 

Τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους 41 παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών της Παλαιστίνης.

Ογδόντα χρόνια πορείας σε ταραγμένη θάλασσα*


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΙΝΑΣ

Δεν είναι, ασφαλώς, χωρίς σημασία το ότι οι διάφοροι αναλυτές ασχολήθηκαν τόσο επίμονα και με τέτοια επιμέλεια με τους εορτασμούς της 80ής επετείου του ΚΚΚ.

Η τέτοια απασχόληση δεν οφείλεται μόνο σε λόγους προφανείς, όπως οι μεγάλες διαστάσεις της χώρας και το εξ αυτών βάρος της. Οφείλεται και σε μια σειρά άλλους λόγους, όχι λιγότερο εύλογους, που απασχολούν - θα έπρεπε, μήπως, να γράψουμε ανησυχούν; - ισχυρές δυνάμεις.

Καμία ... «άρση» των κερδών και του ανταγωνισμού


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΕΝΤΑ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Η ανάγκη για κατάργηση κάθε πνευματικής ιδιοκτησίας σε φάρμακα και εμβόλια προκύπτει σήμερα ακόμη πιο έντονα

Η πρόταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συζητηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η προσωρινή και κατ' εξαίρεση «άρση» της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19 χαρακτηρίστηκε από πολιτικές δυνάμεις και στη χώρα μας «τολμηρή», «πρωτοπόρα», ακόμα και «προς όφελος των φτωχών». Ορισμένες απ' αυτές, μάλιστα, βλέπουν στην πρόταση Μπάιντεν την «ενσάρκωση» του συνθήματος «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Υβριδικά μοντέλα...


Το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, τα άστατα και ακανόνιστα ωράρια-λάστιχο, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, αλλά και η εναλλαγή τηλεργασίας και εργασίας από το χώρο δουλειάς, ανάλογα με το συμφέρον της κάθε επιχείρησης ή κλάδου, απασχολούν τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας αποτελούσε γεγονός σε πολλές χώρες και πριν από την πανδημία, ωστόσο, με όχημα αυτήν, όχι μόνο ήρθε για να μείνει, αλλά ανοίγει και μια συζήτηση στους κόλπους του κεφαλαίου για τους τρόπους γενίκευσης της αξιοποίησής της.

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη από τους ποδοσφαιριστές της Λέστερ

Οι παίκτες της Λέστερ, Χάμζα Τσάουντρι και Ουέσλι Φοφανά, πανηγύρισαν με σημαία της Παλαιστίνης την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας στον τελικό με την Τσέλσι. 

Κινητοποιήσεις στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης ενάντια στο Ν/Σ Χατζηδάκη

Κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, απηύθυναν τα Εργατικά Σωματεία με τις παρεμβάσεις τους πρωί και απόγευμα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου που προγραμματίζουν την Τρίτη 18/5 στις 7 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

Δε θα περάσει η κατάργηση της Κυριακής αργίας


Πριν λίγο ανακοινώθηκε με υπουργική απόφαση το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 16 και 23 Μάη! Παράλληλα η ίδια υπουργική απόφαση προσαρμοσμένη στο «ενθουσιώδες» κλίμα των ημερών, από τη μία ξεφουσκώνει τα ήδη αδύναμα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την πανδημία στους χώρους δουλειάς και από την άλλη προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10:30μμ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


16/05/1703

Πεθαίνει ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης», κ.α.

16/05/1868

Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Καπετάν Κόρακα, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Μαλεβιζίου της περιοχής του Ηρακλείου, όπου πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη. Για πρώτη φορά οι επαναστάτες χρησιμοποιούν εμπρηστικές ύλες.