Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Φονιάδες μονοπώλια παντού φωτιές ανάβουν...

                                                           Έρχονται χρόνια δύσκολα 

 Πρώτη εκτέλεση ενός «προφητικού» τραγουδιού

Στέλιος Καζαντζίδης 

Μουσική - Στίχοι: Μάκης Ερημίτ

Μήνυμα διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας


Με μια εκδήλωση υψηλού συμβολικού χαρακτήρα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης έστειλαν σήμερα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και καταστολή, μήνυμα διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Η παράταξης Ζέρβα και με «τσόντα» τον ακροδεξιό Κουριαννίδη αποχαρακτηρίζουν το οικόπεδο που προοριζόταν για ανέγερση σχολείων

 
Η απόφαση είναι πρόκληση για το λαό της περιοχής, καθώς επιχειρείται να καταργηθεί μια και καλή το δικαίωμα για τα παιδιά του να πηγαίνουν σε σχολείο με σύγχρονες προδιαγραφές αύλειου χώρου και αιθουσών. Ακόμα περισσότερο γιατί τα νηπιαγωγεία που υπάρχουν στην περιοχή ελάχιστα καλύπτουν τις ανάγκες: ήδη δεν μπορούν να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στη συνοικία Χαριλάου των 22.831 κατοίκων (απογραφή του 2011) υπάρχει έλλειμμα δεκαέξι (16) αιθουσών νηπιαγωγείου απ' όσες κατ' ελάχιστον απαιτούνται.

Η Κοινή Δήλωση της Συνόδου Κορυφής επιβεβαίωσε τις στρατηγικές σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας


Για μία ακόμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, χρησιμοποιήθηκαν ως αιχμή για την καλλιέργεια εφησυχασμού και ψεύτικων ελπίδων, ενώ στην πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε η γραμμή ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, σημείωσε ο Κώστας Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου στην ΕΡΤ-1.

Κυρία μου, έχετε συναίσθηση τι λέτε;;;

  

Την ακούσαμε να το ξεστομίζει και δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας… Για την κυρία Παπαευαγγέλου ο λόγος. Της Επιτροπής. Που το ένα μέλος της μας είπε ότι… “δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία”, αλλά που εκτός των υπολοίπων, δουλειά του και υποχρέωσή του – εν μέσω πανδημίας – είναι να φωνάζει και να πιέζει κι αυτός για περισσότερα λεωφορεία και καλύτερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Που ο άλλος μας είπε ότι καλύτερα που αυξήθηκαν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες γιατί έτσι… περιορίζουμε τις εστίες μετάδοσης του ιού. Και τώρα αυτό: 

Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Φώτης Αγγουλές


Αυτούς που εγώ τραγουδώ...


Ενα μικρό αφιέρωμα στον ποιητή Φώτη Αγγουλέ, που την νύχτα 26 προς 27 του Μάρτη 1964, βρέθηκε νεκρός στο κατάστρωμα του επιβατηγού «Κολοκοτρώνης.
Στον ποιητή που ψαρεύει ακόμα τ' άπιαστο και τ' άφταστο, όπως ανέφερε ο Γιάννης Ρίτσος σε ένα ποίημά του.

Ο λαός στο «σκάμμα» και το κεφάλαιο στο «άλμα»...


Το «σκάμμα» μέσα στο οποίο πρέπει να βρεθούν οι λαϊκές ανάγκες για να κάνει «άλμα» δεκαετίας η κερδοφορία του κεφαλαίου περιέγραψε μιλώντας την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε πλευρά που αναφέρθηκε στη συνέντευξή του, αναπτύσσοντας τους άξονες της στρατηγικής της αστικής τάξης, επιβεβαίωσε πως αυτοί βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκών των εργαζομένων, του λαού.

Σκέψεις και προβληματισμοί με αφορμή τις «αποκαλύψεις» της σύμβασης της Cicso και του υπουργείου Παιδείας

 


Η αποκάλυψη ότι η Cisco έχει τη δυνατότητα να συλλέγει και να αξιοποιεί δεδομένα χρήσης από την τηλεκπαίδευση χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Από την αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο κολοσσό για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, μια σειρά εκπαιδευτικά σωματεία, φορείς γονέων, είχαν εγείρει προβληματισμούς σε σχέση με την παράδοση του ευαίσθητου τομέα της τηλεκπαίδευσης σε μια πολυεθνική.

Να επανατοποθετηθεί στη Συκή το Μνημείο των εκτελεσθέντων από τους ναζί


 27 Μαρτίου 1944. Μια τραγική ημέρα ξημερώνει για την ιστορία του τόπου. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος οδεύει προς τη λήξη του με την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων έναντι του ναζιστικού άξονα. Οι Γερμανοί κατακτητές, κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών τους επιχειρήσεων στο Πήλιο με στόχο την καταστολή του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος, στις τελευταίες κινήσεις απελπισίας τους και ορμώμενοι από το μίσος που τους διακατέχει, συλλαμβάνουν 13 Έλληνες πατριώτες από χωριά του Ανατολικού Πηλίου αλλά και από Βόλο.

«Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!»


H εκδήλωση της ΤΕ Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τίτλο «Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 27 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, αντί για τις 20/3 που ήταν αρχικά προγραμματισμένη, λόγω καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 27 - 28 Μάρτη 2021:

  • «Γονάτισαν» τα νοσοκομεία - «Βράζουν» από τον κορονοϊό οι χώροι δουλειάς - Συνεχίζουμε αγωνιστικά για να πάρει απάντηση το έγκλημα στον βωμό του κέρδους.
  • Σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ: Πηγή κινδύνων και όχι «ασπίδα» για τον λαό η ελληνική εμπλοκή
  • 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Θερμή υποδοχή στην οπτικοακουστική παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ

Μια μέρα σαν τη σημερινή


27/03/1821

Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα). 

200 ΧΡΟΝΙΑ 1821

27/03/1845

Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία.