Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Η γενοκτονία των Αρμενίων


Οι Αρμένιοι, όπως και οι άλλες χριστιανικές μειονότητες (Ελληνες, Ασσύριοι κλπ.) που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με νομικούς περιορισμούς που τους στερούσαν τις συνήθεις εγγυήσεις των μουσουλμάνων πολιτών. Ούτε η ζωή τους ούτε η περιουσία τους ήταν εξασφαλισμένες. Ιδιαίτερα στα τέλη του 19ου αιώνα κάτω από τη σκιά των ρωσοτουρκικών συγκρούσεων, οι Αρμένιοι θεωρούνταν ύποπτοι για αποσχιστικές τάσεις.

«Σκλάβοι» στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!


Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά απευθύνει το ΚΚΕ με 4σέλιδο φυλλάδιο, το οποίο αποκαλύπτει τους μύθους της κυβέρνησης για τις «ανατροπές του αιώνα»


Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων


Ο Αρμένικος λαός ήταν ένα από τα μεγάλα και τραγικά θύματα του τουρκικού εθνικισμού και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 106 χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμάμε τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πέθανε η κορυφαία ιταλίδα ερμηνεύτρια Μίλβα


 Αποχαιρετούμε μια κορυφαία προσωπικότητα του θεάτρου και του τραγουδιού, τη διάσημη Μίλβα (Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι) που για χρόνια θριάμβευε στις διεθνείς σκηνές, ειδικά στην Ιταλία και τη Γερμανία, έχοντας παράλληλα εκδώσει δίσκους σε πολλές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με κορυφαίους δημιουργούς, όπως ο Ένιο Μορικόνε, ο Άστορ Πιατσόλα, ο Τζιόρτζιο Στρέλερ, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Θάνος Μικρούτσικος από τη χώρα μας, όντας εκλεκτική στις επιλογές των έργων που ερμήνευε, συνήθως έξω από τους εμπορικούς κανόνες.

Δουλεύει «υπερωρίες» στην εξαπάτηση...


ΣΥΡΙΖΑ
 
Την ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους μια μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση του εργάσιμου χρόνου, του δικαιώματος στη συλλογική οργάνωση και δράση, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που «δουλεύει υπερωρίες» για να τους πείσει πως τα μέτρα είναι για το καλό τους!

Είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ονειρεύεται ότι μια μεγάλη μάχη για τους εργαζόμενους θα γίνει «στρακαστρούκες» για να γίνει ο ίδιος χαλίφης στη θέση του χαλίφη, δηλαδή μια χαμένη μάχη για τους εργαζόμενους. Και έτσι κάνει «υπερωρίες» στην εξαπάτηση...

Αρματωμένες μνήμες!


Στις 23 Απρίλη 1827*, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, αφήνει την τελευταία του πνοή ο αρχιστράτηγος της επανάστασης, o παλιός συμμαχητής του Κατσαντώνη και πρώην οπλαρχηγός Αγράφων Γιώργης Καραϊσκάκης, μετά από θανατηφόρο τραύμα που δέχθηκε στη βουβωνική χώρα καθώς προσπαθούσε να ελέγξει μία ανούσια μεμονωμένη συμπλοκή μεταξύ Κρητικών και Τούρκων στο Φάληρο.

Εξοπλισμένοι με τις λενινιστικές αρχές συνεχίζουμε την πάλη για την επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος

 


Με απόφαση της Γραμματείας της, η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία (ΕΚΠ) οργάνωσε την περασμένη Πέμπτη τηλεδιάσκεψη των κομμάτων της, αφιερωμένη στον Λένιν και την επικαιρότητα του έργου του.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία.

Εχει ανέβει η απαιτητικότητα για μια νέα ανοδική πορεία του ΚΚΕ, για να φτάσουμε στο ύψος των μεγάλων απαιτήσεων της σύγχρονης ταξικής πάλης


-- Οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ δημοσιεύτηκαν σε τρία διαφορετικά κείμενα, με πρώτο αυτό που αφορά το Κόμμα ως καθοδηγητή του επαναστατικού εργατικού κινήματος και της Κοινωνικής Συμμαχίας. Ορισμένοι αναρωτιούνται αν αυτό είναι δείγμα εσωστρέφειας και αυτοαναφορικότητας. Γιατί έχουν δημοσιευτεί τα κείμενα με αυτόν τον τρόπο;

Πρωτομαγιά 2021

 

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την Πρωτομαγιά και την απεργία στις 6 Μάη είναι, μέχρι στιγμής, οι εξής:

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Κινητοποίηση υγειονομικών κι άλλων εργαζομένων παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις


Με ισχυρή αστυνομική δύναμη ήρθαν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπανικολάου» και άλλων κλάδων που βρίσκονται στο πλευρό τους, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση της κινητοποίησης στην πύλη του νοσοκομείου, προκειμένου να υποδεχτούν "αγωνιστικά" τον πρωθυπουργό που επισκέπτεται το νοσοκομείο.

Το δώρο δεν είναι δώρο!


ΤΟ ΔΩΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ!

Συνάδελφοι, οι γιορτές του Πάσχα πλησιάζουν και η διορία για την καταβολή του δώρου είναι η Μεγάλη Τετάρτη 28/4. Πρέπει να γίνει σαφές πως το δώρο Πάσχα δεν αποτελεί χάρη που μας κάνει ο εργοδότης αλλά κομμάτι του μισθού μας. Λεφτά που τα έχουμε δουλέψει με το παραπάνω, ειδικά φέτος σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τους βάλει χέρι.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 24 - 25 Απρίλη 2021:

Απάντηση στο αντεργατικό σχέδιο της κυβέρνησης:

  • "Σκλάβοι" στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!
  • Πέφτουν οι κυβερνητικοί μύθοι. «Σύγχρονοι εργαζόμενοι» για το κεφάλαιο και την ΕΕ είναι οι «σκλάβοι» του 21ου αιώνα
  • Η εργασιακή ζούγκλα είναι ήδη εδώ! Νέοι εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους απαντούν στα επιχειρήματα κυβέρνησης - εργοδοσίας
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Αγωνιστικό γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη, από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι η πρώτη απεργιακή απάντηση

Μια μέρα σαν τη σημερινή


24/04/1783

Πεθαίνει ο Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού Γκριγκόρι Ορλόφ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά της η εξέγερση στην Πελοπόννησο το 1770 («Ορλοφικά»).

Την εξέγερση καταδίκασε (αφόρισε) το Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια δρομολογήθηκε κατ’ εντολή του Σουλτάνου η συστηματική εξόντωση των κλεφτών της Πελοποννήσου - διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το 1806 με την αμέριστη συνδρομή των κοτζαμπάσηδων και της Εκκλησίας.