Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Για το μύθο της επιστημονικής ουδετερότητας


Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας η διαχείρισή της από την κυβέρνηση στηρίχτηκε πολιτικά με το ιδεολόγημα της επιστημονικής ουδετερότητας, ότι η επιστήμη είναι κάτι ουδέτερο, αταξικό, αίρεται πάνω από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Ο «ρόλος της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς», «να ακολουθεί τις οδηγίες τους ώστε να βγούμε από το τούνελ».

Ο αντικομμουνισμός είναι το όπιο των ψεκασμένων


Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε διχασμένη τις δραματικές εξελίξεις στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον και δεν ήξερε αν έπρεπε να κλάψει ή να γελάσει: Να ανησυχήσει με όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στη μητρόπολη του καπιταλισμού ή να χαμογελάσει ένοχα με διάφορα γκροτέσκα σκηνικά και τα ακροδεξιά παρατράγουδα που παρέλαυναν επί σκηνής;

Η μέρα που ανοίγουν τα σχολεία πρέπει να γίνει νέα αφετηρία αγώνων μαθητών και εκπαιδευτικών


Η Δεύτερα 11 Δεκέμβρη, μέρα που ανοίγουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα πρέπει να γίνει αφετηρία αγώνων εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, υπογράμμισε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, μιλώντας στο ρ/σ «Real FM».

Βίντεο δείχνει την αστυνομία να ανοίγει τον δρόμο στους εισβολείς


Καθώς οι εικόνες από τη χθεσινή εισβολή των ακροδεξιών ομάδων στο Καπιτώλιο συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας την περιβόητη ...«αμερικανική δημοκρατία», στο εσωτερικό των ΗΠΑ αποκαλύπτονται διάφορες πλευρές που ενισχύουν τα ερωτηματικά για τον τρόπο που έδρασαν αυτές οι ομάδες και αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν ότι η χθεσινή εξέλιξη δεν ήταν αποτέλεσμα της ιδιοτροπίας του Τραμπ, αλλά ένδειξη ενός βαθέος διχασμού ανάμεσα σε τμήματα της κυρίαρχης τάξης στις ΗΠΑ.

Διώξεις ηγετών και μελών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με την κατηγορία του δωσιλογισμού.


Τον Ιανουάριο του 1946 δικάστηκε ο από τον Οκτώβριο του 1944 γραμματέας του ΕΑΜ Αν. Μακεδονίας Γεώργιος Καραμίχας – Γρίβας, στον οποίο αποδόθηκαν οι ίδιες κατηγορίες: Ότι από το 1942 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944 στις περιοχές της Βέροιας, Νάουσας, Έδεσσας και Καβάλας ανέλαβε υπηρεσία «παρά ταις αρχαίς Κατοχής», ότι υπήρξε όργανο του εχθρού προς διάδοση της προπαγάνδας του, εξαίροντας το έργο του κατακτητή και την υπεροχή των Βουλγάρων κ.ο.κ., και ότι «εν συνεργασία και με την βοήθειαν του εχθρού, Βουλγάρων και Σλαύων, έγινεν αρχηγός και οδηγός κινήσεως τεινούσης εις την προσβολήν της ακεραιότητος της χώρας, διά της αυτονομήσεως της Μακεδονίας και Θράκης»[38].

Για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανοσίας»


Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αξιοποιώντας την πείρα του πρώτου κύματος με τις αναγκαίες προσαρμογές, τέθηκε ως καθήκον να συμβάλουμε με μεγαλύτερη ένταση, τόσο στη νοσηλεία των ασθενών, όσο και στην οργάνωση διεκδικήσεων που πλέον αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων


Αποκαλυπτικές για τις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν οι εργασίες της 95ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε από 15 έως 18 Δεκέμβρη 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η περίοδος της πανδημίας, με τα πανεπιστήμια ουσιαστικά κλειστά για τους φοιτητές, με την εκπαίδευση και την κοινωνική αλληλεπίδραση εξοβελισμένες στην κυβερνόσφαιρα, αποδεικνύεται χρυσή ευκαιρία για την επιτάχυνση από χρόνια σχεδιασμένων δομικών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων και στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Τρέχει» να προλάβει να εξασφαλίσει εμβόλια η ΕΕ στο φόντο του οξυμένου ανταγωνισμού

 


Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο να αγγίζουν τα 87 εκατομμύρια (86,988 εκατ.) και τους νεκρούς να ανέρχονται σε 1,879 εκατομμύρια, τα καπιταλιστικά κράτη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση περισσότερων δόσεων από το εμβόλιο.

Παρέδωσαν φάρμακα και παιχνίδια στην προσφυγική δομή στα Διαβατά


Φάρμακα και παιχνίδια στην προσφυγική δομή στα Διαβατά παρέδωσαν Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε τη δομή, όπου τους υποδέχτηκε ο διοικητής και τους οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση στον χώρο.

Τα γεγονότα στις ΗΠΑ καθρέφτης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή, ενός κόσμου ανταγωνισμών, ανακατατάξεων, κρίσεων και αδιεξόδων


Τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον, με τη σχεδιασμένη εισβολή ακροδεξιών αντιδραστικών δυνάμεων στο Καπιτώλιο, δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο με την ιδιοτροπία του Τραμπ. Είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας σε βαθιά παρακμή, ενός κόσμου τεράστιων ανταγωνισμών, ανακατατάξεων στον συσχετισμό δύναμης, κρίσεων κι αδιεξόδων, τις συνέπειες των οποίων τις πληρώνουν οι λαοί και που πλέον γίνονται πιο εμφανή ακόμη και στην πιο ισχυρή καπιταλιστική χώρα του πλανήτη.

Τέσσερις οι νεκροί από την εισβολή στο Καπιτώλιο


Ο αρχηγός της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα χθεσινά επεισόδια στην Ουάσινγκτον, όταν οπαδοί του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών και επιβεβαιώνοντας τη σφοδρή ενδοαστική διαπάλη που συνεχίζει να διαχέεται στην αμερικανική κοινωνία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/01/1826

Ο ελληνικός επαναστατικός στόλος σπάει τον κλοιό του οθωμανικού και μεταφέρει πολύτιμα πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

07/01/1828

Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο και αναλαμβάνει πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας.