Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Της γης οι κολασμένοι

    Ζοφερή είναι η εικόνα που αναδεικνύεται από συγκριτική μελέτη των συνθηκών ζωής κι εργασίας των μεταναστών αγροτών γης σε τρεις μεσογειακές χώρες, που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.   Ξεκινώντας από τη νότια Ιταλία, όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι αλλοδαποί αγρεργάτες, οι ερευνητές μελέτησαν Ισπανία και Ελλάδα, που παρουσιάζουν το κοινό χαρακτηριστικό της αυξημένης εποχικής ζήτησης εργασίας λόγω μεσογειακών προϊόντων, καθώς και της μακροχρόνιας μεταναστευτικής παράδοσης.

Η φιλάνθρωπος κυρία Καπιταληστού

    Η φιλάνθρωπος κυρία μαγειρεύει γιά να σώσει τα παιδιά της Κοκκινιάς, τα άπορα, με ένα γεύμα το χρόνο.
Της Κοκκινιάς του φτωχού, της Κοκκινιάς των ματωμένων αγώνων, της δικής μας Κοκκινιάς με την περήφανη ανεξίτηλη Ιστορία.
    Της Κοκκινιάς που μοιράστηκαν οι κατατρεγμένοι τη μπουκιά και μιά γωνιά να κρυφτούν στα λίγα τετραγωνικά της μετεμφυλιακής αλληλεγγύης.

Πολιτικές δολοφονίες στην Θεσσαλονίκη


Δολοφονία του Χαρίτου Σταμπουλίδη

Δολοφονία, 17/8/1932, του προέδρου του συνδικάτου Οικοδόμων, Χαρίτου Σταμπουλίδη, από μέλη της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ, με την ανοχή της αστυνομίας, στα γραφεία του συνδικάτου.

Μέτα την δολοφονία του Σταμπουλίδη ακολούθησε επιδρομή στα γραφεία των Καπνεργατών, Αντιγονιδών με Εγνατία.



“Κοιτάζουμε το δέντρο, χάνοντας το δάσος”…

Κίτρινα Γιλέκα
Χρειάζεται σημαντική προσπάθεια για να σκιαγραφήσουμε τα γεγονότα της χθεσινής 4ης μέρας κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων στις 8 Δεκέμβρη. Το σίγουρο είναι πως με το μέγεθος της αστυνομικής καταστολής και του κρατικού μηχανισμού από την μιαμ και από την άλλη τον υπονομευτικό ρόλο διαφόρων ομάδων ατόμων που κατέβηκαν με κουκούλες και μάσκες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που έδωσε προσχήματα στην καταστολή, χάθηκε το πιο σημαντικό μήνυμα, που ήταν η ανάγκη να ακουστούν τα αιτήματα του γαλλικού λαού απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές Μακρόν.