Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση


Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν, προβάλλεται στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση υπήρξε το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα που απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ζωή και δράση αξεχώριστα δεμένη με την ίδρυση και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν) γεννήθηκε στις 22 Απρίλη 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ (το σημερινό Ουλιάνοφσκ). Οι γονείς του - ο πατέρας του, Ιλία Νικολάγιεβιτς Ουλιάνοφ, που ήταν δάσκαλος, και η μητέρα του, Μαρία Αλεξάντροβα Μπλανκ - προσέφεραν στα παιδιά τους πλούσιες γνώσεις.

Το 1887 ο Λένιν γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Καζάν, γρήγορα όμως πιάστηκε και διώχτηκε για τη συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα των φοιτητών. Στο Καζάν, ο Λένιν προσχώρησε σε έναν μαρξιστικό κύκλο.

Εκτελούνται στη Σχολή Χωροφυλακής, 17 κρατούμενοι.


Εκτελούνται, 22/4/1944, στη Σχολή Χωροφυλακής, 17 μελλοθάνατοι κρατούμενοι.

Ήταν Σάββατο 22 Απρίλη 1944, 5:00 το απόγευμα, παραμονή του Αγίου Γεωργίου. Δυο λεωφορεία γεμάτα με κτήνη της Ειδικής Ασφάλειας με πολιτική περιβολή και οπλισμένα με αυτόματα, που συνόδευαν 17 μελλοθάνατους κρατούμενους, μπαίνουν στην αυλή της Σχολής Χωροφυλακής.

Ζούγκλα, η αγορά των κηφήνων


ΖΟΥΓΚΛΑ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Βροχή καταγγελιών για αθλιότητες της εργοδοσίας


Μέχρι και τα 800 ευρώ του επιδόματος εκβιάζονται να παραδώσουν στα αφεντικά εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία!

Θύμηση από τον εορτασμό το 1970 της επετείου γέννησης του Λένιν


Να, λοιπόν, που φέτος γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν και πάλι έγκλειστοι,  αυτήν τη φορά στα σπίτια μας και χωρίς να μπορούμε να κάνουμε την ανάλογη εκδήλωση (λόγω απαγόρευσης του συγχρωτισμού…), όπως κάναμε για το γιορτασμό των 100 χρόνων του το 1970, τότε που ήμασταν έγκλειστοι της χούντας των συνταγματαρχών στο στρατόπεδο της Λέρου, στο Παρθένι. 

Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!


28 ΑΠΡΙΛΗ-ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ σε όλους τους εργασιακούς χώρους

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τη νεολαία, να υψώσουμε την γροθιά μας, να μην το βάλουμε κάτω, να μην αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Να μην υποστείλουμε τις διεκδικήσεις μας. Να μην παραδώσουμε τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση με τις συλλογικές μας διαδικασίες και τα συνδικάτα μας στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην κυβέρνηση και στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό που θέλουν να μας έχουν και μετά την πανδημία σκλάβους και με το κεφάλι στα σκέλια.

Η «γαργάρα» της πανδημίας!

H «γαργάρα» της πανδημίας!, είναι ο τίτλος video του ΠΑΜΕ Βόλου, αφιερωμένο στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου και στη στάση «γαργάρας» που ακολουθεί στην διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων από τον κορονοϊό, καθώς και στο να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά δικαιώματα σε μια σειρά χώρους δουλειάς στην περιοχή.

Το κρυφό σχολειό των φυλακών Αίγινας και το αναγνωστικό του…


Τον Απρίλη του 1947 «κυκλοφόρησε» ένα… «αναγνωστικό» στη φυλακής της Αίγινας. Γι’ αυτό θα σας «μιλήσω» σήμερα.

Ο Μιχάλης Παπαμαύρος (1890 – 1962) ήταν προοδευτικός παιδαγωγός, που υπέστη σειρά διώξεων για τις ιδέες του (Απολύσεις, εξορίες κλπ.). Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες. Μαζί με τους Κώστα Σωτηρίου, Ρόζα Ιμβριώτη, κλπ. συμμετείχε στην Επιτροπή Παιδείας που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γραμματέα Παιδείας της ΠΕΕΑ, Πέτρου Κόκκαλη.

Για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν


«Κι από το μέλλον, ατενίζοντας τις μέρες των αλυσίδων,
πρώτα του Λένιν θα δεις τη μορφή.
Που μετά τη σκλαβιά τόσων χιλιετηρίδων
Ανοιξε το δρόμο για της κομμούνας την κορυφή».
(Β. Μαγιακόφσκι, «Βλάντιμιρ Ιλιτς Λένιν»)

Πριν από ακριβώς 150 χρόνια, στις 22 Απρίλη 1870, γεννήθηκε στην πόλη Σιμπίρσκ στο Βόλγα, ο μεγαλύτερος επαναστάτης που ανέδειξε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στον 20ό αιώνα, ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Λένιν.

«Εγγύηση»...


Μόνο ως προειδοποίηση για τα χειρότερα που ετοιμάζουν στο λαό ακούγονται οι παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία αποτελεί «εγγύηση» για τη διαχείριση και της οικονομικής κρίσης, που έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με καταλύτη και τον κορονοϊό.

Για το ψήφισμα για «τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της»


Το ΚΚΕ καταψήφισε το κοινό ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η ΝΔ), Σοσιαλδημοκρατών (πολιτικής ομάδας που ανήκει το ΚΙΝΑΛ), Φιλελεύθερων και Πρασίνων «σχετικά με τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της», γιατί εκφράζει καθαρά τη στρατηγική του κεφαλαίου να φορτώσει και πάλι τα βάρη της προ των

Η μεγάλη πλειοψηφία των Κομουνιστών ενέκρινε τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας


Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή, 22/4/1968, του τονίζει πως «οι Κομμουνιστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ και καταδίκασαν τη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και τη φραξιονιστική διασπαστική δράση της ομάδας Παρτσαλίδη».

Επίσης επέκρινε τη στάση του λεγόμενου «Γραφείου της ΚΕ για το εσωτερικό», που αυτοανακηρύχθηκε σε καθοδήγηση αυθαίρετα και αντικαταστατικά, υιοθετώντας τις απόψεις της διασπαστικής ομάδας και συντονίζοντας τις ενέργειες και τα σχέδια μαζί της.

Σχηματίζεται κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Ιταλία


Στην Ιταλία σχηματίζεται, 22/4/1944, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Π. Μπαντόλιο με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών.

Το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνέχισε να μετέχει σε διάφορες αστικές κυβερνήσεις έως το 1947, όταν μετά από κυβερνητική κρίση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Ντε Γκάσπερι, εκδιώχθηκε μαζί με τους σοσιαλιστές.

Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν

Γεννιέται, 22/4/1870, ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν. Ο Β. Ι. Λένιν ξεκινά την επαναστατική του δράση, από τα νεανικά ακόμη χρόνια. Στρέφεται στη μελέτη του μαρξισμού και στην οργάνωση της πολιτικής πάλης της εργατικής τάξης, αλλά και στη διάδοσή του στους εργάτες της Πετρούπολης, με τους οποίους συνδέεται από τα φοιτητικά του χρόνια.

«Μένουμε σπίτι», αλλά δεν «μένουμε σιωπηλοί»


«Μένουμε σπίτι», αλλά δεν «μένουμε σιωπηλοί».

«Μένουμε σπίτι», δεν σημαίνει «μένουμε ακούνητοι, αγέλαστοι, αμίλητοι»

«Μένουμε σπίτι», δεν σημαίνει «γινόμαστε ακίνδυνοι»

«Μένουμε σπίτι», αλλά «κινούμαστε»

Μένουμε Δυνατοί