Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Κάλαντα από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές


ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ(στα σύρματα της Ελ Ντάμπα)
Μέσα από τις σελίδες της «Νέας Γενιάς» (αρ. φ. 63, 31/12/1945)

Οι φωτογραφίες του 2021

 
Οι φωτογραφίες του 2021 που αποτυπώνουν τα σημαντικότερα γεγονότα μιας χρονιάς που περνάει στην ιστορία. 

Σωτήρας είναι ο λαός


Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
καλή χρονιά στην εργατιά
κι ανατροπή να ζήσει
ο τροχός για να γυρίσει.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς για τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομείο


31 Δεκεμβρίου 1941. 

Πολιορκία του Λένινγκραντ.

 Παραμονή Πρωτοχρονιάς για τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομείο.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την πρωτοχρονιά

 

Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι

«Των δημίων επιστήμη...»

 
Σε σημερινή του ανάρτηση ο Κ. Μητσοτάκης με θέμα τον εμβολιασμό επισημαίνει πως «Με σύμμαχο την επιστήμη δίνουμε τη μάχη κατά της πανδημίας και της παραπληροφόρησης!». Ποιος είδε την επιστήμη και την πληροφόρηση και δεν τις φοβήθηκε;

«Σφραγίδα του διαβόλου το εμβόλιο και τέκνα του οι εμβολιασμένοι»!!


 Ο ταγματάρχης χωροφυλακής, γνωστός χρυσαυγιτης ,Αμβρόσιος σε επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο αναφέρει πως είναι «Σφραγίδα του διαβόλου το εμβόλιο και τέκνα του οι εμβολιασμένοι»!!!

Μειώσεις… πρωτοχρονιάτικο «δώρο» από την κυβέρνηση για μερίδα συνταξιούχων


Νέες μειώσεις στις συντάξεις
μερίδας χαμηλοσυνταξιούχων φέρνει το νέο έτος με απόφαση της κυβέρνησης, καθώς, με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου, εφαρμόζοντας τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, μειώνεται η Εθνική Σύνταξη και περιορίζεται έως του ποσού των 384 ευρώ, αν ο συνταξιούχος έχει πολλαπλά δικαιώματα, δηλαδή λαμβάνει για παράδειγμα Αναπηρική Σύνταξη και Σύνταξη Χηρείας.

Τύφλα να 'χει


Με περίσσιο θράσος, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πρωτοχρονιάτικα «δώρα» προς τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, την πενιχρή αύξηση του κατώτερου μισθού και το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», που τίθενται σε ισχύ από 1/1/2022. Σε ό,τι αφορά το νέο επικουρικό, οι εισφορές των ασφαλισμένων και κατ' επέκταση οι μελλοντικές τους συντάξεις μπαίνουν στον τζόγο και γίνονται έρμαια των αγορών και των χρηματιστηριακών παιγνίων. Οι δε «εγγυήσεις» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια, την ώρα που στην αγορά θα ρεύσει «ζεστό» χρήμα για να τονωθεί η καπιταλιστική οικονομία. 

Γυναίκες: Η πολύμορφη δράση τους από την Αντίσταση στο Δεκέμβρη του 1944


 Φιλιώ Τόλια
(Υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου)

Από το πρόσφατο βιβλίο
«Δεκέμβρης του '44. Κρίσιμη ταξική σύγκρουση»
Άρθρα και ντοκουμέντα
(Για όποιον αναζητεί την ιστορική αλήθεια)

Μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το 2022


1.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εύχεται καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία και δύναμη, σε όλους κι όλες, εργαζόμενους, άνεργους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους αγωνιζόμενους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Τη νέα χρονιά, η λαϊκή κινητοποίηση και πάλη, η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα


Τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έψαλαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το πρωί της Παρασκευής στον Περισσό, μαθητές και γονείς του Μουσικού Σχολείου Ιλίου.

Η έδρα της ΚΕ αντήχησε μελωδίες και γλυκές παιδικές φωνές που έψαλαν τα κλασσικά κάλαντα, αλλά και κάλαντα της Ικαρίας και της Θράκης όπως και τα δικά τους αυτοσχέδια κάλαντα. Στα παιδιά και τους γονείς τους προσφέρθηκαν απ' τον Δ. Κουτσούμπα συμβολικά δώρα.

Λαέ της Καλλιθέας να τα πούμε;

Τα κάλαντα, έργο
του Γιώργου Σικελιώτη

 Διήγημα του Φώτη Φωτεινού «Λαέ της Καλλιθέας να τα πούμε;» που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 1945 στο περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά».

 Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για το κανονικό του όνομα ή είναι ψευδώνυμο.

Κόστος και ταλαιπωρία για τον κόσμο που κάνει διαγνωστικά τεστ και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα self test


Συνεχίζεται η ταλαιπωρία και η ανησυχία για τον κόσμο με τη διενέργεια τεστ και την κυβέρνηση προκλητικά να ισχυρίζεται ότι όλα βαίνουν καλώς.

Οι ουρές, τις τελευταίες μέρες, σε κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα είναι ατελείωτες, με τον κόσμο να χρειάζεται να περιμένει ολόκληρες ώρες για να εξυπηρετηθεί ενώ πληρώνει από την τσέπη του στα ιδιωτικά κέντρα. 

Υπόσχεται στο κεφάλαιο ότι θα αποκαταστήσει την «εμπιστοσύνη της κοινωνίας»

 


Ευκαιρία για να αναθερμάνει τις αυταπάτες για «πολιτική αλλαγή», μέσω της κυβερνητικής «σκυταλοδρομίας» βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι «δεν μπορούν πλέον ούτε τα αυτονόητα να πράξουν για την προστασία της δημόσιας υγείας». «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Πρέπει να φύγει και να δοθεί διέξοδος με προοπτική αλλαγής», προσθέτει, εμφανίζοντας ως διέξοδο την αλλαγή μιας αντιλαϊκής, αστικής κυβέρνησης από μια άλλη.

Σε «ανοχή» συνδικαλιστικής δράσης υποχρεώθηκε η «Amazon»

 


Σε ελιγμούς και υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την αντισυνδικαλιστική του δράση αναγκάζεται να προχωρήσει το μονοπώλιο ηλεκτρονικού εμπορίου της «Amazon», υπό την έντονη πίεση των εργατικών κινητοποιήσεων που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και της μακρόχρονης προσπάθειας εργαζομένων και σωματείων για το στήσιμο συνδικάτων μέσα στην ίδια την επιχείρηση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


31/12/1691

Πεθαίνει ο Ιρλανδός φυσικός, χημικός και φιλόσοφος Ρόμπερτ Μπόιλ, «πατέρας» της σύγχρονης χημείας.

31/12/1822

Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου λήγει με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων.